Na het verzinken wordt de laag gepassiveerd (ook wel gechromateerd of gebichromatiseerd), waardoor de corrosiebestendigheid sterk toeneemt en het uiterlijk wordt verfraaid. De passiveerlaag is een dun zinkchromaat/zinkoxidelaagje bovenop de zinklaag. De zinklagen vertonen een transparant goudkleurige tint.
Thermisch verzinken resulteert dus in een dikkere laag dan elektrolytisch verzinken en biedt een betere bescherming tegen corrosie. Een tweede voordeel is dat holle ruimtes ook bereikt worden mits het behandelde product voorzien is van luchtgaten (en dus geen afgesloten ruimtes bevat) en uitloopgaten.
Gegalvaniseerd of verzinkt
Galvaniseren is namelijk een verzamelnaam. Het elektrolytisch verzinken zoals hierboven beschreven is steeds met zink. Dan heet het verzinken. Hetzelfde proces kan echter ook met nikkel (vernikkelen) of met chroom (verchromen).
Door middel van galvaniseren kan bijvoorbeeld een ijzeren plaat worden voorzien van een laagje zink (elektrolytisch verzinken), nikkel (vernikkelen) of chroom (verchromen) om het meer corrosiebestendig te maken of mooier te laten glanzen. Binnen de branche wordt de term galvanotechniek of galvano gebruikt.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Verzinkte (VZ) Schroeven
Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten. Daarnaast zullen verzinkte schroeven eerder gaan oxideren in omgevingen waar bijvoorbeeld veel ammoniak in de lucht zit.
Doordat zink onedeler is dan staal en gietijzer zal er bij kleine beschadigingen geen roestvorming optreden. Bij een oppervlaktebeschadiging ontstaat een elektrochemische reactie. De reactie-producten die hierbij ontstaan, zorgen ervoor dat roest zich niet hecht aan (kleine) beschadigingen en zich verbreidt.
Bij het galvaniseren van staal wordt de oppervlakte van staal voorzien van een laag zink met behulp van elektriciteit. Hierdoor is het mogelijk een zeer dunne laag zink op het materiaal aan te brengen. Dit is minder sterk dan met thermisch verzinken, maar wel goedkoper.
Thermisch verzinkte onderdelen zijn meestal te herkennen aan strepen met bloemenpatroon op het oppervlak. Deze strepen met patronen duiden op de aanwezigheid van puur zink, dunne coating.
Kun je gegalvaniseerd staal verven? Ja, je kunt gegalvaniseerd staal verven. Hammerite biedt professionele verf om die klus op te pakken, namelijk Hammerite Ultima Metaallak. Deze verf hecht goed op verzinkte oppervlakken en is daarmee ideaal om gegalvaniseerd staal te verven en langdurige te beschermen.
Galvaniseren zorgt voor een betere weerstand tegen corrosie, Galvaniseren kan voor een beter uiterlijk zorgen van een constructie of machine. Met name verchromen wordt veel gebruikt voor het verbeteren van het uiterlijk van metalen.
In de volksmond wordt dit ook wel roestvrij staal genoemd, maar dat klopt niet. Ook RVS kan onder sommige omstandigheden wel degelijk roesten. Een belangrijk verschil met verzinkt metaal is dat RVS wel weer minder sterk is dan verzinkt metaal.
Thermisch verzinken Bij thermisch verzinken vormt zich op het staal- oppervlak een gesloten zinklaag met een laagdikte van circa 45-200 µm. Afhankelijk van de staal- samenstelling kan de zinklaag veel dikker zijn. De laagdikte is groot ten opzichte van bijvoorbeeld een elektrolytisch aangebrachte zinklaag.
Voordelen van thermisch verzinken
De duur hiervan is afhankelijk van de sterkte van het RVS en bedraagt 1,5 uur tot maximaal een hele nacht. Bij het sproeibeitsen duurt de inneveling altijd een hele nacht. Het wordt vervolgens met een hogedrukreiniger schoongemaakt en naar de droger gebracht.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
Galvaniseren niet geschikt voor buiten
Omdat de zinklaag veel dunner is, zijn deze producten minder geschikt voor buitentoepassingen. Ze gaan binnen een jaar roesten. Thermisch verzinkte producten niet.
Edelstaal is een metaal en wordt ook wel roestvast staal of RVS genoemd. RVS is een mengsel van metalen, vooral van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn in veel soorten RVS ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig. Producten van edelstaal zijn veilig.
Gegalvaniseerd staal is een laag van zink coating op het oppervlak van koolstofstaal voornamelijk terwijl RVS een legering van ijzer met tien procent of meer van chroom en andere elementen is.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Zink is niet magnetisch. Daarom wordt bij het meten van de (verf)laagdikte op gegalvaniseerd staal door middel van elektromagnetisch of magnetische meetinstrumenten de opgetelde dikte van de zinklaag en de coatinglaag gemeten. Zink kan een zilverachtige metaalglans hebben, maar ook grijsachtig mat.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.