Onder de ski-jas
Naast de thermobroek is een warm stuk kleding onder je ski-jas ook een aanrader. Veel mensen dragen een thermoshirt omdat deze je lichaam goed warm houdt maar niet in de weg zit. Je kunt ook een trui of vest onder je jas aandoen, het nadeel hiervan is dat ze niet snel opdrogen als ze nat worden.
Voor een optimaal comfort raden we je aan om een technische onderlaag aan te trekken onder je skibroek. Als je buiten de pistes gaat skiën, of als het heel erg koud is, kun je ook een tweede laag aantrekken in dons. Die trek je dan boven je tweede huid aan, en onder je skibroek.
Skibroek en thermo legging
Draag onder je ski- of snowboardbroek enkel een thermo legging (vergeet wel je onderbroek niet). Deze zorgt ervoor, zoals de naam al doet vermoeden, dat je lichaamswarmte niet verloren gaat en dús voor warme benen.
Hoeveel kleding je mee op wintersport neemt hangt niet per se af van hoelang je op wintersport gaat. Tuurlijk neem je dan meer shirts mee, maar de basis blijft hetzelfde. Daarbij trek je niet gewoon een dikke trui aan, maar kun je beter gebruik maken van het 3-lagen systeem en kiezen voor de juiste materialen.
Een goede ski-outfit bestaat simpelweg uit twee delen: een goed laagjes-systeem en goede accessoires. Door meerdere, dunne lagen te gebruiken, wordt warme lucht tegen je huid vastgehouden en is het veel warmer dan wanneer je alleen een dikke jas aantrekt en eruit ziet als een Michelin-mannetje.
Buitenlaag: skipak of jas en skibroek
De buitenste laag van de kleding moet bij het skiën vooral water- en winddicht zijn. De waterdichtheid van een ski-of snowboardjas kan afgeleid worden uit de waterkolom. Die zou minstens 5.000mm moeten zijn.
Snowboots zijn warmer dan wandelschoenen (ze zijn ervoor gemaakt om je warm te houden) en waterdicht. Daarbij bieden deze extra ondersteuning aan de enkels. Wandelschoenen hebben doorgaans een groter ademend vermogen, zijn minder warm en waterafstotend (dus niet volledig waterdicht).
Een skipully is ideaal om te dragen als tussenlaag tijdens het skiën, een onderdeel van uw outfit wat eigenlijk niet kan missen. Het houdt u heerlijk warm en zit comfortabel.
- Een skipully is een speciaal ontwikkeld vest voor de wintersport; je draagt het over je ondergoed en onder je jas. - Het houdt je lichaam heerlijk warm tijdens koude dagen. - Skipully's nemen transpiratievocht op, wanneer je fanatiek aan het skiën bent.
Après-ski hoort te gebeuren in je ski- of wintersportkleding. Dus in je pully en skibroek. Een beetje bezweet maakt niet uit, in de après-ski tent is 't tóch warm. Merk je niets meer van.
In werkelijkheid zijn de Ugg-boots zeer ongeschikt voor sneeuw en ijs. Dat konden de vrouwen ondertussen ook al zelf ondervinden: velen zijn (pijnlijk) gevallen. De rubberen zolen hebben hoegenaamd geen grip, en de schaapsvacht houdt je wel warm maar niet droog. Vochtige schaapswol houdt ook de lucht vast.
De skipully is gemaakt van polyester en elastaan en voert snel transpiratievocht af. Deze midlayer is niet alleen geschikt voor skiën en boarden, maar ook voor andere winterse activiteiten zoals sneeuwschoenwandelen en toerskiën.
Kan je ze in de sneeuw dragen? Omdat onze Timberland outdoor en werkschoenen waterdicht en geïsoleerd zijn, en daar bovenop nog ademen en een goede grip bieden, zijn ze perfect voor de winterdagen met sneeuw.
Wat je onder je skibroek draagt, wordt een basislaag genoemd. Deze legging is meestal gemaakt van synthetische of fijne natuurlijke stoffen, die je helpen droog te blijven, wat je op zijn beurt weer helpt om warm te blijven.
Best ga je voor een skibroek met een minimale waterkolom van 5.000 - 10.000 millimeter. Let ook goed op of de skibroek getapete naden heeft. Dit zorgt voor de waterdichtheid van de naden waardoor het kledingstuk beter waterdicht is. De wind is echter de grootste boosdoener als het gaat om afkoelen.
Je jas moet zo'n twintig centimeter over je broek heen vallen, maar mag wanneer je in de ski- of snowboardhouding gaat staan niet gaan knellen rond je lichaam. Je mouwen moeten lang genoeg zijn om over je handschoenen heen te kunnen trekken.
Een gemiddelde wintersport outfit kost al snel 600 tot 750 euro. En dan heb je nog geen eens een skihelm, rugbeschermer, skischoenen of ski's. Goedkopen skikleding lijkt een goed alternatief op dure, luxe en hippe merken. Maar in sommige gevallen kom je van een koud kermis thuis (en dat is niet fijn bij -20).
Was je skikleding na elke wintersport
Daarom moet je de skibroek en ski jas wassen na elke wintersport, ook na kort gebruik. Zo behoudt het materiaal zijn ademend vermogen. Daarbij wordt de kleding van binnenuit viezer dan je gewone kleding.
Suède en gebreide stoffen kan je best vermijden in dit weer. Kies dan liever voor een schoen die gemaakt is uit stevig leer. Leren schoenen zijn niet helemaal waterdicht maar houden het water wel zo lang mogelijk buiten. En wil je voor extra warme voeten gaan, kies dan voor een gevoerde schoen.
Kies dan voor schoenen met rubberen zolen die geribbeld zijn of een ander klein profiel hebben, hiermee heeft u de meeste grip op een gladde stoep. Schoenen met zolen gemaakt van leer, nylon of crêpe kunt u in barre winterse omstandigheden beter niet aantrekken.
Skipully of vest
Kies voor een laag met lange mouwen, zoals een pully of vest dat gemaakt is van goed ademend materiaal. Het lichaamsvocht dat van de eerste laag wordt afgevoerd moet ook door deze laag naar buiten kunnen. Een shirt van katoen is dus uit den boze! Is het écht koud, dan draag je twee isolerende lagen.