Er bestaan tien verschillende zorgzwaartepakketten, van ZZP-1 tot en met ZZP-10. Deze variëren van lichte pakketten voor mensen die een klein beetje hulp nodig hebben bij de dagelijkse verzorging tot zware pakketten voor mensen die bijvoorbeeld een ernstige vorm van dementie hebben en bij alles hulp nodig hebben.
Daarom bestaan er zorgprofielen, voorheen zorgzwaartepakketten (ZZP's) genoemd. Een zorgprofiel geeft aan wat voor zorg iemand nodig heeft. De profielen hebben nu namen, maar waren tot 2015 nummers. Er werden zeven verschillende zorgprofielen onderscheiden, VV 4 tot en met VV 10.
Zorgprofielen gericht op Verpleging en Verzorging voor ouderen zijn opgebouwd aan de hand van een getal en de aanduiding VV. De Wlz maakt onderscheid tussen de volgende zorgprofielen: VV 4: Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging. VV 5: Beschermd wonen met intensieve dementiezorg.
ZZP 5 LG Wonen met begeleiding en intensieve verzorging. ZZP 6 LG Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging. ZZP 7 LG Wonen met zeer intensieve begeleiding en zeer intensieve verzorging. ZZP 7 VV Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding.
Beschermd wonen met zeer intensieve verzorging en verpleging (ZZP 8 ) U komt voor ZZP 8 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid meerdere keren per dag geheel afhankelijk bent van zeer intensieve zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
U komt voor ZZP 9b in aanmerking als u verpleging, verzorging, behandeling en therapie nodig heeft om herstel te bevorderen na een operatie of behandeling in het ziekenhuis. U heeft intensieve revalidatie nodig voor een periode langer dan 3 maanden. En het is nog niet zeker dat u weer terug kunt naar uw eigen huis.
Beschermd wonen met zeer intensieve zorg en nadruk op begeleiding (ZZP 7) U komt voor ZZP 7 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen meerdere keren per dag afhankelijk bent van (intensieve) zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
U komt voor ZZP 6 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid geheel zorgafhankelijk bent en intensieve zorg, begeleiding en persoonlijke verzorging nodig heeft. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
U heeft een indicatie voor pakket 3 (ZZP-3). Daarmee heeft u recht op wonen met begeleiding en verzorging. Dit is wonen in een veilige leefomgeving met de noodzakelijke begeleiding door De Trans.
U komt voor ZZP 5 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk bent van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van uw dag.
Hoeveel uur zorg krijgt u? Gemiddeld krijgt u 16,5 tot 20,0 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten).
Verzorgd wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging (ZZP 4) U komt voor ZZP 4 in aanmerking als u niet meer zelfstandig kunt wonen. U heeft dagelijks hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging en u moet 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
Tot en met 2014 werd er een zorgzwaartepakket (ZZP) indicatie gegeven. Deze term kwam uit de AWBZ. Sinds 1 januari 2015 bestaat de AWBZ niet meer en vallen indicaties voor verblijf onder de Wlz. Daarmee zijn de oude zorgzwaartepakket (ZZP)-indicaties vervangen door zorgprofielen.
Ze zorgen ervoor dat u maaltijden krijgt. Misschien kunt u bij deze bezigheden zelf wat helpen. De uren voor hulp bij de huishouding zijn extra uren. Deze uren komen bovenop het gemiddelde van 20,0 tot 24,5 uur verzorging en begeleiding.
Hoeveel uur zorg krijgt u? Gemiddeld krijgt u 24,5 tot 29,5 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten).
U komt voor palliatief terminale zorg (voorheen ZZP 10) in aanmerking als u nog thuis woont, maar u vanwege een ziekte meerdere keren per dag persoonlijke verzorging, zeer intensieve zorg, begeleiding en zware pijnbestrijding nodig heeft.
Deze bewoners/cliënten hebben intensieve begeleiding nodig gecombineerd met uitgebreide verzorging in een beschutte omgeving. Over het algemeen verblijven deze bewoners/cliënten in een verzorgingshuis met meerzorg (PG of somatiek) of thuis.
Zorgprofiel VV05 - Beschermd wonen met intensieve dementiezorg. Cliënten met een ernstige vorm van dementie komen in aanmerking voor ZZP5. Zij hebben behoefte aan intensieve begeleiding en verzorging en zijn (bijna) geheel zorgafhankelijk. Zij hebben geen greep meer op hun dagelijks leven.
Zorgprofiel 4VV : Dit zorgprofiel 4VV valt binnen de Wet langdurige zorg onder Verpleging en Verzorging (VV) en wordt hoofdzakelijk geindiceerd in de ouderenzorg. De zorgvrager heeft intensieve begeleiding gecombineerd met uitgebreide verzorging nodig. De reden hiervoor kan verschillend zijn.
Zorgprofiel VV05 / 5VV - Beschermd wonen met intensieve dementiezorg. Cliënten die uitgebreide verzorging en verpleging nodig hebben omdat zij lichamelijk ziek zijn, komen in aanmerking voor dit pakket. Zij krijgen verzorging en begeleiding bij alledaagse dingen in een beschermde omgeving.
Zorgaanbod pakket 4 (ZZP LG4)
Dat betekent werken of naar school gaan. In elk geval je dag goed besteden en veel zelf doen. Goed en veilig wonen vinden we belangrijk. In een huis waar begeleiders zijn, die kunnen helpen als dat nodig is.
Hoeveel uur zorg krijgt u? Gemiddeld krijgt u 16,5 tot 20,0 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals Page 2 samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten).
U heeft een indicatie voor pakket 2 (ZZP-2). Daarmee heeft u recht op wonen met begeleiding. Dit is wonen in een veilige leefomgeving met de noodzakelijke begeleiding door de Trans.