Het desinfecteren van je handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden. Handschoenen gaan gemakkelijker aan na het gebruik van handalcohol. Tijdens het desinfecteren van je handen kun je gemakkelijk een praatje maken met de bewoner.
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Onder handhygiëne wordt verstaan: handen wassen, handen desinfecteren en handen verzorgen met handcrème. Door de handen te wassen met water en zeep wordt vuil en een deel van de micro-organismen verwijderd. De reductiefactor ligt duidelijk onder die van het desinfecteren van de handen.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Twaalf procent wast zijn handen zelfs helemaal niet. Vrouwen wassen hun handen gemiddeld vier tot vijf keer per dag. Volgens de internationale standaard moeten de handen in ieder geval na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd gewassen worden.
Het te opereren gebied wordt gedesinfecteerd. Ook wast het hele team zijn of haar handen drie minuten voor de ingreep volgens een vast protocol. En bijvoorbeeld de operatiejassen, handschoen en instrumenten zijn steriel.
De meeste ziektekiemen worden via je handen overgebracht, daarom is handhygiëne zo belangrijk. Hiermee kunt u namelijk de verspreiding van ziektekiemen tegengaan en hiermee voorkomt u dat u of een ander ziek wordt. Ziektekiemen zijn te bestrijden door het wassen van de handen met water en zeep.
Handhygiëne bij het dragen van handschoenen
Het reinigen of desinfecteren van handen kan niet worden vervangen door het dragen van handschoenen. Desinfecteer je handen voordat je handschoenen pakt en aantrekt, maar doe nooit alcohol op je handschoenen.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Echter, als je handgel overmatig gebruikt, kan dit leiden tot irritatie en een gevoelige huid veroorzaken, doordat je huid uitdroogt en natuurlijk huidoliën verwijderd worden. Het is dus een feit dat het desinfecteren met handalcohol slecht is voor je handen, wanneer je het overmatig gebruikt.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Desinfectie is het doden van het grootste deel van de bacteriën.
Wassen met water en zeep is voldoende. Lees hier waarom handen wassen met desinfecterende zeep niet nodig is, en in welke gevallen het wel nuttig kan zijn. Als er geen stromend water aanwezig is, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen. Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Nee, het is niet nodig om je handen te wassen met desinfecterende zeep of handreiniger. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale (hand)zeep.
Je mag handalcohol altijd gebruiken, behalve als je handen zichtbaar vuil zijn, nat zijn, plakkerig aanvoelen of nadat je zelf naar de WC bent geweest.
Het antwoord is: Nee. Ook in corona-tijd is dat niet verplicht. Het is wel een mooie service naar de klanten en het geeft een hygiënisch en veilig gevoel.
Als je opereert ben je heel intensief met dat werk bezig. Fysiek moet je goed in elkaar zitten om dit te kunnen. Een operatie van 3 of 4 uur is kort voor ons. Soms begin je om 08.00 uur en kom je pas om 18.00 uur weer de operatiekamer uit.
"Het is daarom heel belangrijk dat we onze handen blijven wassen en blijven ontsmetten", zegt Ang. "Het duurt bijvoorbeeld tien, twintig seconden voordat alcohol het virus inactiveert. Dat is dus hartstikke snel." Een schoonmaakdoekje is voldoende, zolang daar maar ontsmettingsmiddel op zit.
Hygiëne is belangrijk, maar te veel water en zeep is ook weer niet goed. Je kunt er huidproblemen van krijgen op je handen. Mensen die erg vaak hun handen wassen, zeker als ze dat met zeep doen, verhogen daarmee de kans op chronisch eczeem.
Een waarschuwing van het Huidfonds om de handen goed te verzorgen droeg bij aan die run op handcrème. "Van veel wassen worden handen droog en raakt de huid beschadigd, wat juist tot minder bescherming tegen bacteriën en schimmels leidt", aldus het Huidfonds. “Handcrème, voetcrème, billencrème, het maakt echt niks uit.