Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
Wees rode plekken op je huid te snel af
Veel mensen beginnen pas te smeren met Bepanthen zodra er rode huid(plekken) zijn verschenen. Het kan daarom helpen om rode plekken eerder te behandelen of in te smeren. Je hoeft namelijk niet te wachten tot de klachten echt vervelend worden of de plekken groot zijn.
Uitslag, rode bultjes en jeuk; het kan komen door eikenprocessierupsen, bedwantsen, andere insecten, warmte of de zon. Meestal gaan de klachten vanzelf over, tot die tijd is het advies om niet te krabben. Gebruik een verkoelende zalf, met bijvoorbeeld menthol. Die kun je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.
Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig.In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Bloedblaasjes kunnen alleen behandeld worden bij een temperatuur tussen de 6 en 20 graden(buiten temperatuur). Anders knappen de vaatjes weer open door warmte of kou. Omdat het goedaardige vaatverwijdingen zijn, die geen klachten geven, is het medisch niet noodzakelijk om te behandelen.
Een erg geschikt ingrediënt is niacinamide omdat dit de huidbarri ère herstelt en ook licht exfoliërend werkt. Kalmerende stoffen als zoethoutwortel of groene thee kunnen de huid met rode bultjes tot rust brengen. Ook een crème met vitamine A-zuur kan helpen.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Roodheid, zwelling, jeuk, bultjes, een branderig gevoel en huiduitslag.Of blaarvorming, precies waar je een nieuw product hebt aangebracht of in vlekkerige patronen over je hele gezicht. Dit kan allemaal duiden op een allergische reactie van de huid.
Een geïrriteerde huid is rood, gevoelig bij aanraking en licht schilferig op sommige plaatsen. Het kan lijken op eczeem of een allergische reactie, maar een huidirritatie is doorgaans van tijdelijke duur. Na enkele dagen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen.
De meeste mensen zien bij warmte uitslag gele of roze blaasjes of bultjes op de huid. Deze huiduitslag is enkel te zien op plekken waar de huid ook daadwerkelijk is blootgesteld aan de zon. De huiduitslag lijkt een beetje op kippenvel. Naast roodheid is jeuk een vervelende klacht bij warmte uitslag.
In enkele gevallen kan er sprake zijn van een contactallergisch eczeem. Mensen komen soms jaren probleemloos in contact met een bepaalde stof en ontwikkelen dan plotseling eczeem. De dermatoloog kan door middel van een plaktest onderzoeken welke stof het eczeem al dan niet veroorzaakt.
Eczeem is een chronische huidaandoening. Dat betekent dat je het niet kunt genezen. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kun je ze meestal wel verminderen.
Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie. Ga niet te vaak en te lang in bad of onder de douche, en zet de temperatuur van het water niet te hoog. Gebruik geen zeep, schuimende producten en lotions die je huid uitdrogen. Probeer niet te krabben.
Over het algemeen is huiduitslag onschuldig en trekt het vanzelf weg. De beste manieren om met huiduitslag om te gaan, zijn: Probeer te achterhalen of uw huiduitslag komt door een allergische reactie. Ga na of u met een bepaalde stof of bepaalde voeding in contact bent geweest en ga desbetreffend product uit de weg.
Ontstekingsziekten: allergische reacties zoals eczeem, zonneallergie en hooikoorts kunnen een oorzaak zijn van je huiduitslag. Ook een auto-immuunziekte kan de aanstichter zijn. Medicatie: ook geneesmiddelen zoals antibiotica, pijnstillers, epilepsiemedicijnen en hartmedicijnen kunnen voor huiduitslag zorgen.
Maar naast dat stress je geest dermate beïnvloedt, kan het zich ook op fysieke manieren manifesteren. Hoewel je misschien bekend bent met stress die je energieniveau, eetlust of seksdrive verstoort, is een van de meest zichtbare manieren waarop stress zich openbaart: stressuitslag op je huid.
Eruptieve huiduitslag (exantheem) is een plotse, tijdelijke, uitgebreide huiduitslag die meestal wordt veroorzaakt door een infectie of door de inname van een geneesmiddel. Geneesmiddelen die regelmatig huiduitslag uitlokken zijn bijv. antibiotica en ontstekingsremmers.
Als u ernstige hitte-uitslag heeft, kan de huisarts een crème met corticosteroïden voorschrijven. Dit zorgt dat de ontsteking in de huid minder wordt. Deze crème kunt u alleen via de huisarts krijgen. Bij hitte-uitslag met een bacteriële infectie krijgt u antibiotica.
Wat is huiduitslag? Huiduitslag is een uitgebreide huidreactie die wordt uitgelokt door iets buiten de huid zelf, zoals een bacterie of een virus. Aandoeningen zoals de mazelen of een allergie kunnen eveneens huiduitslag veroorzaken. Zowel volwassenen als kinderen kunnen huiduitslag krijgen.