Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
De meeste Roséwijn houdbaarheid na het openen is ongeveer 3-4 dagen. Na deze tijd raakt de wijn geoxideerd en verliest hij zijn aroma. Niet per se slecht voor je, maar ook niet echt lekker. Om jouw geopende Roséwijn te bewaren, leg je 'm potdicht in de koelkast.
Hoe zit het nu voor wijn? Wat calorieën betreft, is rode wijn in principe de grootste boosdoener: 100 ml rode wijn bevat gemiddeld 82 kcal, rosé wijn 71 kcal en witte wijn 67 kcal. Dit geldt echter enkel voor droge witte wijn.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten.
Droge witte wijnen zijn de beste keuze als je op je suikerinname let. Een dessertwijn kan 100-200 gram suiker per liter bevatten. Een droge witte wijn ter vergelijking, zoals brut heeft daarentegen een minuscule 1-2 gram suiker per liter.
Een standaardglas droge rosé met 12,5% alc. (100 ml) bevat ongeveer 85 Kcal. De gemiddelde calorie-inhoud van een glas wijn ligt tussen de 70-100 kcal, afhankelijk van het soort wijn en de alcoholinhoud van de wijn.
Ga je op zoek naar de hoeveelheid suiker in rosé en witte wijn, dan ontdek je waarschijnlijk het volgende: een glas rosé bevat 4 gram suiker en een glaasje wit daarentegen slechts 0,8 gram suiker. Oftewel: rosé wijn calorieën per glas zijn er vier keer zo veel.
Suikerklontjes in wijn
En om je een idee te geven hoe dat zit, schetsen we het even in suikerklontjes: zoete witte wijn bevat evenveel suiker als een glas cola, en dan kom je per wijnglas uit op drie klontjes suiker. Een glas rode wijn zit al gauw op twee klontjes en een glas wit op één klontje suiker.
Zo is rosé al een stuk gezonder dan witte wijn. Zolang je rosé met mate drinkt, kun je verschillende gezondheidsvoordelen ervaren. Zo bevat rosé veel antioxidanten.Deze antioxidanten zijn goed voor je hart en je cholesterolgehalte.
Laten we voorop stellen dat alcohol – want ja, dat is rosé - niet gezond is, maar in beperkte mate kun je heus wel eens genieten van een glaasje rosé in de zon. Als je kijkt naar het aantal calorieën kun je wel beter voor een glaasje rosé kiezen ten opzichte van bijvoorbeeld een glas rode wijn of een biertje.
Die hoeveelheid bier is te vergelijken met ruim twee glazen wijn: 260 kcal als je rood drinkt en 330 kcal voor rosé en wit. Een caloriebewuste drinker, voor wie beheerst en smaakvol genieten boven gedachteloos slobberen gaat, kan dus met een gerust hart een bier genieten en de wijn laten staan.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Rosé wordt net zo gemaakt als rode wijn, echter wordt de schil binnen 14 uur eruit gehaald waardoor de schillen maar een klein deel van de kleur afgeven. Hierdoor is de kleur meer roze dan rood.
Overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot een vervette lever, maar te veel dranken met veel suiker kunnen leiden tot diabetes. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat een cola of fruitsap gezonder is dan een glas alcohol.
Het officiële advies is voor mannen en vrouwen hetzelfde: geen alcohol drinken of maximaal 1 glas per dag. In alcoholische dranken kunnen koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen, maar na het verwerken van alcohol kan de bloedsuiker ook flink omlaag gaan. In bier meer dan in wijn of gedestilleerde dranken.
Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers. Hetzelfde geld voor likeuren die veel suikers kunnen bevatten.
Wijnen met een lager alcoholpercentage en dus minder suiker, zullen minder calorieën bevatten dan wijnen met een hoog alcoholpercentage. Champagnes en lichte, droge witte wijnen bevatten eigenlijk altijd het minste suiker, maar ook wijnen uit een kouder gebied.
Deze roze gekleurde wijn wordt gemaakt van blauwe druiven en soms gecombineerd met witte druiven. De schillen weken met het druivensap tot er voldoende kleurstof is afgegeven. Resultaat: een roze wijn. Hoe langer de schillen van de druif in de versgeperste sap blijft zitten, hoe dieper de kleur van de rosé.
Alcohol heeft invloed op de bloedsuikerspiegel en vergroot bij diabetici de kans op het ontstaan van een hypoglykemie met mogelijk ernstige gevolgen (bewustzijnsverlies). Regelmatig en matig drinken van vooral wijn zou een beschermende werking hebben, maar de onderzoekers zijn het hier niet over eens.
Als je een biertje achterover gooit, hoor je wel eens dat je net zo goed een bruine boterham had kunnen eten. Klopt dat? Nee, een biertje staat niet gelijk aan een bruine boterham. De alcoholische versnapering bevat 110 kilocalorieën, een gemiddelde dubbele boterham met halvarine en kaas 160.
De suikergehaltes in wijnen
Droge wijnen bevatten doorgaans minder dan 10 gram restsuiker per liter, wat ongeveer op 1,5 gram suiker of minder per standaard wijnglas neerkomt. Zoetere wijnen, waaronder dessertwijnen en late oogstwijnen, hebben meestal meer restsuiker.