Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Op melk en andere zuivelproducten staat een zogenoemde THT-datum (tenminste houdbaar tot). Tot en met die datum is de kwaliteit goed, maar daarna is de melk niet meteen bedorven. Het beste kun je kijken, ruiken en proeven of de melk nog goed is. Meestal kun je melk die even over de datum is nog gewoon drinken.
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit
Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
Wat kan ik invriezen? Verse melk: verse melk kan worden ingevroren. Verse melk moet vóór de laatste dag van de houdbaarheidstermijn worden ingevroren en moet na het ontdooien binnen 24 uur worden gebruikt. Room: verse room/gefermenteerde room (zure room, crème fraîche, etc.)
Invriezen verandert de samenstelling enigszins, maar de antistoffen en andere beschermende stoffen blijven grotendeels behouden gedurende drie maanden. Daarna zien we een lichte daling van een aantal stoffen, maar de melk blijft van goede kwaliteit tot minstens 6 maanden.
Ongeopend kun je houdbare melk gewoon tot de houdbaarheidsdatum in je voorraadkast bewaren. Maar is het sealtje eenmaal open, dan kan de inhoud gaan bederven.Net als verse melk bewaar je deze vanaf dan in de koelkast. O, en drink de inhoud binnen vijf dagen op.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Je kunt melk dus beter achterin de koelkast bewaren op de onderste of middelste plank. Warme lucht stijgt, dus hoe lager je de melk bewaart, hoe beter. Dat geldt ook voor andere soorten melk, zoals sojamelk en amandelmelk. Sauzen, jam of een fles bruisend water kun je bijvoorbeeld wel prima in de deur bewaren.
Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren. Hou wel de houdbaarheids- of THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) in het oog om verspilling te vermijden.
Zorg dat de koelkast op 4 °C staat. Dan blijft de melk 3 dagen goed. Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
Het melkpak en het colablikje
Gelukkig niet! Deze pakken mogen gewoon bij de PMD-bak, oftewel: de Plastic, Metaal en Drinkpakken-bak (ook wel Plastic, Blik en Drinkpakken). En nu is ook gelijk ons andere eeuwige twijfelpunt opgehelderd. Ook het colablikje (en andere metalen verpakkingen) mogen gewoon bij het PMD-afval.
Melk wordt doorgaans gepasteuriseerd.Hierbij worden grote hoeveelheden bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken en zuivelproducten kunnen laten bederven, gedood. Na deze behandeling is melk tussen de twee en drie weken houdbaar.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Maar bedorven melk hoef je eigenlijk niet gelijk in de prullenbak te mikken. Je kunt er namelijk bést nog wat mee.Zo kun je er bijvoorbeeld je vlees mee marineren. Je kunt je stuk vlees daarom prima in een badje van zure melk leggen, want de melkzuren zorgen ervoor dat het vlees mals en sappig blijft.
Daarin zitten van nature verschillende soorten melkzuurbacteriën, die de melk al snel zuur maken. Echt ziek word je daar niet snel van. Dat kan wel gebeuren door andere bacteriën die soms in rauwe melk zitten, zoals salmonella, listeria en E. coli.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Heb je een zuivelproduct geopend, dan kun je het nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Let wel op, dit verschilt per zuivelproduct. Volgens het voedingscentrum kwark en yoghurt kun je ongeveer 5 tot maximaal 7 dagen bewaren als het geopend is.Voor melk is de bewaartijd zo'n 3 tot 5 dagen.
Vla bewaren
Vla is een zuivelproduct en hoort thuis in de koelkast. Geopende vla kun je 4 tot 6 dagen in de koelkast bewaren. Ruik en kijk altijd goed naar het product als je het niet vertrouwt. Gooi vla niet direct weg na het verlopen van de ten minste houdbaar tot datum.
UHT (ultra hoge temperatuur)
Bij het UHT-procédé wordt de melk gedurende 2-5 s behandeld bij 135-150 °C. Door de korte tijd van de hittebehandeling blijft de oorspronkelijke melksmaak vrijwel onaangetast. Deze melk is ook maandenlang houdbaar bij kamertemperatuur.
Bewaartips voor houdbare melk
Bewaar geopende, houdbare melk altijd in de koelkast op 4°C. Een ongeopend pak melk kan je wel prima buiten de voorraadkast bewaren. Zet melk na gebruik onmiddellijk terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond. Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in.
Verse melk is natuurlijk minder lang houdbaar, maar toch zeker wel 10 dagen. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, een pak verse volle melk is zelfs goedkoper dan een pak van de betere houdbare melk.
Bevroren melk moet eerst worden ontdooid. De beste manier hiervoor is de melk te laten ontdooien in de koelkast. Een andere mogelijkheid is ontdooien in de flessenwarmer op de laagste stand.