WPA3 activeer je op je FRITZ!Box onder 'Wi-Fi > Beveiliging', waar je vervolgens de Wi-Fi-modus 'WPA2 + WPA3' instelt. Vanaf nu kunnen Wi-Fi-apparaten zich met WPA2 of WPA3 aanmelden.
Klik op draadloos. Klik op beveiliging. verander op het 2.4 en 5ghz netwerk wpa/wpa2 naar wpa2. Doe de instellingen opslaan.
Om er optimaal van te profiteren moet je beschikken over een geschikt toegangspunt (router) en een geschikte client (iPhone of ander apparaat). Huidige iPhones, iPads en Macs werken met WPA2 Personal en dat is wat Apple aanraadt.
WPA3 WiFi-netwerken
Bij WPA2 konden hackers nog relatief eenvoudig inbreken op het WiFi-netwerk en vervolgens het netwerkverkeer uitlezen. Bij WPA3 is dit niet meer het geval, dankzij nieuwe functies die WiFi-beveiliging vereenvoudigen en robuustere authenticatie mogelijk maken.
Geen van de modemrouters die Ziggo levert, ondersteunt momenteel WPA3. Alleen door Ziggo zelf geleverde modems worden geactiveerd, je kunt (nog) geen zelf aangeschaft modem laten activeren. Je kunt wel een eigen router gebruiken, modem gaat inderdaad (nog) niet.
De router benaderen
Sluit de router met een netwerkkabel aan op de netwerkaansluiting van je computer of laptop. Via een internetbrowser kun je in het configuratie menu van de router komen. De router benader je door het ip adres als internetadres in de browser in te voeren, vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.0.1.
Apple (iPhone en iPad) geven bij verbinding met de Ziggo modem/router een melding van zwakke beveiliging: WPA/WPA2 (TKIP) wordt niet als veilig beschouwd. Stel WPA2 (AES) of WPA3 in als encryptieniveau.
Je kunt het WPA-wachtwoord opvragen bij degene die het netwerk beheert. In sommige gevallen is een standaard WPA-wachtwoordzin of -wachtwoord op een draadloze router afgedrukt. Als je het wachtwoord van je router niet kunt achterhalen, kun je deze mogelijk resetten.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
WPA/WPA2 staat voor Wi-fi Protected Access. Met andere woorden: het wifi-wachtwoord. Deze vind je op de bijgeleverde stickers van het modem en bij op het mee verstuurde plastic kaartje.
Als uw Apple apparaat een privacywaarschuwing of een waarschuwing over zwakke beveiliging weergeeft voor een wifinetwerk, is het mogelijk dat informatie over uw apparaat door het betreffende netwerk wordt blootgesteld.
U logt in op uw modem met http://192.168.2.254, als u bent ingelogd gaat u naar WiFi En daarna op Geavanceerd. Daarna ziet u de instellingen van de 2,4 GHz en de 5,0 GHz.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Je kan als je bent ingelogd op de Experia Box gaan naar network > WLAN > security. Hier kan je de beveiligingssleutel aanpassen (ook de netwerknaam, bij SSID, en het wachtwoord kan je voor de zekerheid wijzigen).
Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts.
Achterop de Experia box staat het initiële SSID (wifi netwerknaam) en de WPA sleutel (WiFi wachtwoord).
Als je je apparaat via de WPS knop verbindt met het netwerk, wordt alle informatie van het netwerk onthouden. De volgende keer dat je weer gebruik wilt maken van het netwerk, ben je al automatisch verbonden. De knop zit vaak op de achterkant van de router op een plek waar je makkelijk bij kunt komen.
Indien mogelijk: zet het access point (of de draadloze router) uit, wacht 30 seconden en zet deze opnieuw aan. Zorg voor de laatste drivers en client software van uw draadloze netwerkkaart. Verwijder de software van uw draadloze netwerkkaart en installeer deze opnieuw.
Zijn alle router(modems) met WPS onveilig? Nee. Hackers kunnen inbreken door in korte tijd automatisch duizenden wachtwoorden te proberen (brute force attack). Als een router om de zoveel pogingen een paar minuten op slot gaat, duurt het kraken maanden. Deze routers zijn dus - ook met WPS - veilig.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.
Verbinden via WPS
Op het modem zit een knop waarbij WPS staat. Bij de Connectbox staat dit er niet bij: hier is de WPS-knop de witte knop aan de voorkant. Druk op de WPS-knop op het modem. Maak op je apparaat verbinding met het wifi-netwerk.
Veilige wifi
Je draadloze internetverbinding (wifi) is door Ziggo beveiligd met een uniek wachtwoord. Je kunt natuurlijk voor de zekerheid een eigen wifi-wachtwoord kiezen. Het is niet zeker dat de draadloze internetverbinding (wifi) beveiligd is met een wachtwoord. Controleer dit zo snel mogelijk.
Ziggo Safe Online is daarom ontwikkeld door F-Secure, een gerenommeerd securitybedrijf. Met F-Secure haal je 's werelds beste beveiliging in huis voor al je apparaten en waarborg je je online privacy. Er worden dagelijks automatische updates gedaan, zodat je altijd beveiligd bent tegen de laatste gevaren.