Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Na omzetting naar glucose door onze spijsvertering, is suiker namelijk de belangrijkste brandstof van de hersenen. Hoewel de hersenen maar 2% van ons lichaam in beslag nemen, gebruiken ze maar liefst 20% van onze totale energievoorraad. Het brein heeft dan ook glucose nodig om optimaal te functioneren.
Verslavend effect
Bij suiker werken onze hersenen anders. Meerdere dagen op rij suikerrijke voeding innemen, vermindert de dopamine-aanmaak niet. Integendeel. Te veel suiker stuurt onze dopaminehuishouding in de war, waardoor mensen steeds rustelozer op zoek gaan naar dezelfde beloning.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
In het nieuws. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat te veel suiker eten niet alleen leidt tot overgewicht, maar ook kan zorgen voor meer depressie, angst en stress. Fructose blijkt namelijk de hersenen op een negatieve manier te beïnvloeden.
Niet alleen suiker, maar ook andere voedingsmiddelen vergroten de kans op een depressie. Mensen die veel worsten, croissants, gebakken aardappelen, friet en ander bewerkt voedsel eten hebben 41 procent meer kans op het ontwikkelen van een depressie.
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van je calorie-inname aan suiker te eten. Dit is maximaal 50 gram suiker voor vrouwen en (omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben) 62 gram voor mannen.
Factcheck. Het is nog niet duidelijk of suiker eten een rechtstreekse schadelijke invloed heeft op onze hersenen. Op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs van hersenschade of geheugenproblemen veroorzaakt door suiker. Een Amerikaans onderzoek bij ratten verandert daar niets aan.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.
Grote kans dat een recente suikerinname de veroorzaker was. Dat komt doordat suiker de aanmaak van de stof BDNF of 'zenuwcelstimulerende factor' vermindert in je brein. Deze stof heb je nodig om nieuwe herinneringen aan te maken en leerprocessen te voltooiien.
De onderzoekers vonden dat: suikerconsumptie heeft vrijwel geen effect op de stemming, ongeacht hoeveel suiker wordt geconsumeerd en of mensen zich na inname bezighouden met veeleisende activiteiten. mensen die suiker consumeerden, voelden zich vermoeider en minder alert dan degenen die dat niet hadden gedaan.
Eet eens vette vis in plaats van vlees. Vis, maar vooral vette vis zoals makreel, haring of zalm, bevat veel omega-3 vetzuren. Deze vetzuren houden een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen in stand. Tenminste één keer per week vette vis verkleint mogelijke het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Suikers zijn slecht voor je huid
Koekjes, snoep en chocolade bevatten bewerkte suikers. Te veel suikers zorgen voor een vermindering van het collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en sneller oud. Bekende voorbeelden van snacks met bewerkte suikers zijn koekjes, snoepjes en chocolade.
Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes. Tot wel 40% van de patiënten heeft hier last van. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde toevoer van voedingsstoffen aan de huid, waardoor: de huid moeilijker het nodige vocht kan vasthouden en sneller uitdroogt.
Suiker beschadigt het collageen in de huid enorm. Dit noemen we 'Glycatie'. Glycatie is een proces waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE's, ook wel versuikerde eiwitten.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Top 5 soorten fruit met meeste suiker per portie: Gedroogde cranberries (schaaltje van 100 gram): 64,6 gram suiker - 335 kcal. Gedroogde vijgen (5 stuks / 100 gram): 48 gram suiker - 260 kcal. Kaki (één stuk / 150 g): 27,9 gram suiker - 116 kcal.
Ongetwijfeld is sint-janskruid het plantaardige antidepressivum bij uitstek. Maar ook andere goed te verdragen geneeskrachtige kruiden kunnen van belang zijn voor de behandeling van stemmings- stoornissen.