Als je pijnstillers of ontstekingsremmers (NSAID's zoals bijvoorbeeld asprine of ibuprofen) gebruikt, kun je alcohol beter vermijden. Zowel de alcohol als de medicijnen worden verwerkt in de lever waardoor de afbraak van het medicijn kan worden vertraagd.
Er is een verhoogd risico op slokdarm- en maagbloedingen bij mensen die regelmatig alcohol drinken en langdurig ibuprofen gebruiken. Licht of matig alcohol kan in de meeste gevallen geen kwaad.
Zowel ibuprofen als alcohol kunnen je slokdarm en je maag irriteren en zelfs bloedingen veroorzaken. Bij regelmatig gebruik van ibuprofen is alcohol drinken niet verstandig. Ook als je veel alcohol drinkt, kun je beter een pijnstiller gebruiken met een veel lager risico op maagklachten, bijvoorbeeld paracetamol.
Paracetamol Het dagelijks drinken van alcohol, in combinatie met een regelmatig gebruik van paracetamol kan op termijn leiden tot leverschade. Af en toe een glas alcohol vormt geen probleem. Als je dagelijks drinkt, dan moet je minimum 8 uur interval laten tussen twee geneesmiddelinnamen.
Je mag alles eten en drinken, ook alcohol. Wees wel voorzichtig met alcohol in combinatie met paracetamol. Overmatig alcoholgebruik in combinatie met hoge doses paracetamol kan je lever ernstig schaden. Het effect van alcohol wordt overigens niet versterkt door gebruik van paracetamol.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Hoe lang blijft ibuprofen in het lichaam? Het medicijn heeft een halfwaardetijd van ongeveer 2 uur. Dit wilt zeggen dat na 2 uur de helft van de ibuprofen in het bloed afgebroken is. Ibuprofen wordt afgebroken in de lever en verdwijnt voornamelijk met de urine (dus via de nieren) uit het lichaam.
Het pijnstillende effect begint na een 0.5 tot 1 uur. Deze werking houdt ongeveer 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen 2 tot 3 uur. De werking houdt wel langer aan, namelijk ongeveer 12 uur.
Oppassen met deze combinaties. Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol: Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
Pijnstillers uit de categorie NSAID's zijn namelijk ook COX-2 remmers. Zoals de biomedici zelf ook schrijven, zou het dus goed kunnen dat een pijnstiller als ibuprofen de vervelende bijwerking van wiet kan wegnemen.
Alcohol is een verdovende stof. Drinken terwijl je medicijnen neemt die ook versuffend werken, versterkt dat verdovend effect nog. Dit is o.a. van toepassing op slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, angstremmers, anti-epilepsiemiddelen, zware pijnstillers en bepaalde middelen tegen allergieën.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder 2 maal 1 tablet à 600 mg per dag. Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder De eerste dosis dient bij voorkeur voor de ingreep ingenomen te worden.
Koorts en pijn bij griep en verkoudheid of na vaccinatie en diverse andere vormen van pijn: De aanbevolen aanvangsdosering is 400 mg, zonodig gevolgd door 200 – 400 mg per keer elke 4 tot 6 uur. De maximale dosering is 1200 mg per etmaal. Overigens zijn doseringen van 200 mg per keer met deze tabletten niet mogelijk.
De maximale dosis ibuprofen is 1200 mg. Dat kan je innemen in 6x 200 mg of 3x 400 mg. Ibuprofentabletten hebben een inwerktijd van 30 tot 60 minuten en de werking blijft 8u aanhouden. Wanneer je ibuprofen via zetpillen inneemt, werkt het pas na 2 – 3uur, maar blijft de werking wel tot 12u duren.
Volwassenen en kinderen > 12 jaar. Oraal: 400 mg, zo nodig elke 4–6 uur; max. 1200 mg per dag.
Tabletten met 600 mg of 800 mg ibuprofen zijn niet zomaar te koop of te bestellen, maar alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar.
Ze werken tegen maagzuur maar kunnen zelf niet goed tegen maagzuur. Daarom hebben ze een beschermend laagje en worden ze in de darm opgenomen zodat ze daarna via het bloed hun werking op de maag kunnen uitoefenen. Er zijn een paar geneesmiddelen die werken in de darm zelf.
Ibuprofen Sandoz bevat als werkzame stof ibuprofen, een middel tegen pijn, koorts en ontsteking.
Gebruik dit medicijn niet langer dan twee weken achter elkaar. Bij verergering van de klachten kunt u het opnieuw gebruiken. Vraag uw arts na hoeveel tijd dat weer kan en hoe lang en hoe vaak u het dan kunt gebruiken.
Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Als de gebruikte pijnstiller onvoldoende sterk werkt kan geadviseerd worden om paracetamol en een NSAID gelijktijdig in te nemen. Mochten de pijnklachten nog steeds onvoldoende bestreden worden, dan kan naar stap 3 gegaan worden. Dit betekent dat tramadol wordt toegevoegd aan de paracetamol en/of een NSAID.
Alle acute (hoofd)pijnmedicatie kan medicijnafhankelijke hoofdpijn veroorzaken. De pijn ontstaat door langdurig gebruik van pijnstillers, zoals paracetamol, diclofenac, ibuprofen, morfine of migraine-middelen. Langdurig gebruik wil zeggen 15 dagen per maand en langer dan drie maanden.