Wanneer het behandelplan tegen Vinrot snel wordt gestart, geneest dit vaak weer voor de volle 100% en groeit de staart(vin) weer snel aan. Meestal is dat al binnen 2 weken weer helemaal hersteld.
Vinrot kan prima behandeld worden, mits de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt. Er zijn hiervoor speciale bacteriedodende medicijnen te verkrijgen. Verstandig is het om de zieke vis in quarantaine te plaatsen buiten de vijver. Het is beter vinrot te voorkomen dan het te moeten behandelen.
Alle vinnen die niet tot in het leven beschadigd zijn zullen weer snel aangroeien. Voor snelle genezing is voor de vis een goede waterkwaliteit belangrijk. Je kan een waterverbeteraar gebruiken om schadelijke stoffen uit het water te verwijderen. Je kan ook het water een klein beetje aanzuren.
De behandeling is hetzelfde. Bij zowel vinrot als bekrot is het goed om de vis in quarantaine te plaatsen en het water te verwarmen. Bovendien kan er zout aan het water in de quarantainebak voorzien worden om de vochtafdrijving te voorspoedigen. Doseer 3 kilogram zout per 1.000 liter water.
Witte stip bij vissen
Het wordt veroorzaakt door de ichthyophthirius parasiet. Als de weerstand van de vis afneemt kunnen deze parasieten zich ontwikkelen op de huid van de vis. De parasieten nestelen zich op de slijmhuid van de vis, waardoor duidelijk zichtbare witte puntjes ontstaan.
Witte stip bestrijden
In een vrijzwemmend stadium heeft het diertje, thoront genoemd, 12 uur om een gastheer te vinden. Deze gastheer is vaak een vis met verminderde weerstand. Als deze parasiet een gastheer heeft gevonden, dan dringt deze de huid binnen en blijft daar 3 à 4 dagen zitten.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
DOSIS: Van een kort bad bedraagt, 15 gram per liter water, gedurende 10 minuten. (Doodt eencellige parasieten, terwijl het karperluis, ankerworm en bloedzuigers verzwakt.) Hierdoor kunnen ze makkelijk verwijderd worden.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten. Liever nog sneller, ze mogen best een klein beetje hongerig zijn!
Verandering van kleur komt bij goudvissen vaak voor. Meestal is dit genetisch vastgelegd en kan een goudvis door leeftijd verkleuren. Kleurverandering kan ook optreden als gevolg van het dieet, de leefomgeving en eventuele ziektes. Of de goudvis zijn kleur terugkrijgt ligt aan de oorzaak en verschilt van vis tot vis.
Alle vinnen die NIET tot in het leven beschadigd zijn zullen snel weer aangroeien. Het hangt dus wel af van de ernst van de verwonding! In de vinnen zit namelijk vinstralen, een soort draadjes die vaak goed kan zien wanneer de vis tegen het licht in zwemt. Die vinstralen zijn onderling verbonden door de vlies.
Als plantaardig voedsel eten sluierstaartgoudvissen graag waterplanten, zoals waterpest, of algen. U kunt hen ook geblancheerde blaadjes sla, spinazie of waterkers geven. Geef de vissen één keer per dag voer. Af en toe een dag overslaan is niet erg, goudvissen eten snel teveel.
Vinrot bij vissen wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie eet heel langzaam de staart op. Het is belangrijk dat Vinrot bij jouw aquariumvissen zo snel mogelijk wordt aangepakt om te voorkomen dat de staart tot op het bot wegrot.
Koi karper pokken behandelen
Aan het virus zelf is niets te doen. De vis geneest meestal vanzelf, met name als het weer wat warmen wordt. Wel kun je de weerstand van de koi verhogen door ze in het voorjaar een extra vitamine- en mineralenkuur te geven.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
Goudvissen zijn wel groepsdieren, dus een maatje is op zich geen slecht idee. Ik zou wel de kom goed schoonmaken (als het tijd is, niet te snel anders gaat hij alsnog dood) en alle plantjes en steentjes vervangen. En tegen schimmelziektes kun je middeltjes krijgen bij de dierenspeciaalzaak.
De koi is aan het springen en flitsen
Houdt dit gedrag echter aan, dan kan het zijn dat de koi zich niet prettig voelt in het water. Zeker als er meerdere vissen beginnen te springen is het raadzaam om de waterkwaliteit te testen en ook een afstrijkje van de koi te nemen.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Witte stip is een veelvoorkomende parasiet in koivijvers. Deze parasiet maakt deel uit van de ciliaten-categorie. Onder de microscoop wordt witte stip zichtbaar als een ovale vorm met rondom trilhaartjes, die worden gebruikt voor voortbeweging en het opnemen van voedsel.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
Parasitaire plagen zijn ziekten en het schuren is een reactie daarop om de parasieten van de huid af te schuren. De aangedane vis schuurt veelvuldig langs bodem- en/of plantmateriaal. Een andere oorzaak voor schuurgedrag kan een slechte waterkwaliteit zijn.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Witte Stip is een obligate parasiet, wat betekent dat het een visgastheer moet hebben om te overleven. Hoewel delen van zijn levenscyclus in het open water worden doorgebracht. Deze protozoa heeft meerdere levenscycli. De meest opvallende is de fase waarin het zichtbare witte cysten veroorzaakt.