Er zijn messen die minder onderhoud nodig hebben dan andere, maar de meeste keukenmessen moeten regelmatig geslepen worden. In deze gids leggen we je alle messenslijpers uit en de voor- en nadelen van elke soort. Keramische messen kun je niet te slijpen. Die zullen dit niet overleven.
Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen.
Slijpen met een aanzetstaal
Let er steeds op dat je mes in een hoek van 15 à 20 graden zit ten opzichte van je aanzetstaal. Haal het volledige snijvlak van heft tot mespunt naar beneden en herhaal aan beide kanten. Doe dit enkele keren tot je mes weer helemaal scherp is.
Keukenmessen kopen
Goede messen gaan een leven lang mee, tenminste, als je ze een beetje onderhoudt.
Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.
De uitblinker, zo valt in de nieuwe Consumentengids te lezen, is de Zwilling Miyabi type Gyutho 7000D van 20 cm. Het mes, dat 170 euro kost, is vlijmscherp door het uitzonderlijk harde staal. Gaat daardoor heel lang mee en scoort goed voor gebruiksgemak. Het rapportcijfer is een 9.
Pak een koffiekopje of mok en houd deze op de kop. Haal nu het mes dat je scherper wilt maken er tien à vijftien keer schuin langs. Doe hetzelfde met de andere kant van het mes. Herhaal dan beide kanten met vijf keer, vier keer, drie keer en twee keer.
Voor een mes is een houten snijplank het beste materiaal. Houten snijplanken zijn minder schurend en de kans op ongelukken is ook kleiner, doordat houten snijplanken minder glad zijn dan plastic of stenen snijplanken.
Bij een doortrekslijper trekt of duwt u het mes in de lengterichting door de slijper. De bramen, die opzij staan, worden door een doortrekslijper in eerste instantie gevouwen in plaats van geslepen totdat ze afbreken. Dit levert een rafelige, beschadigde snede op.
Kortom, gekartelde tafelmessen kunnen een leven lang meegaan, als ze met het juiste gereedschap worden geslepen. deMessenslijper.nl slijpt met dat gereedschap (methode 3) bijna alle kartels. Ook slijp ik alle brood-, tomaten-, worst- en steakmessen met methode 2 als er geen schijf voor uw specifieke mes is.
Messen slijpen en ze weer een nieuw leven geven? De Messenslijperij is gespecialiseerd in het slijpen van messen, koksmessen, Japanse en kartelmessen voor iedereen die beroepsmatig of privé messen gebruikt. Dit doen wij bij u op locatie of wij halen én brengen ze.
Nog steeds kun je bij Kookpunt terecht voor het slijpen van je messen op ambachtelijke wijze. Koksmessen, broodmessen, scharen & tafelmessen worden weer superscherp na een bezoekje aan onze messenslijperij!
Tips om de scherpte en de levensduur van je mes te verlengen: Zet je mes goed en regelmatig aan. Als je dagelijks gebruik maakt van je mes, kan je het zeker één keer per week aanzetten. Maak gebruik van een goede snijplank.
Ze gaan niet eeuwig mee, maar bij goed gebruik kunt u jarenlang plezier hebben van uw slijpsteen. Wanneer u uw slijpsteen iedere dag gebruikt en vele malen per dag, zal het wenselijk zijn de steen na enkele jaren te vervangen. Hoe vlak zijn de slijpstenen? DMT® diamant slijp/wetstenen zijn zeer vlak.
De meeste keukenmessen werken het beste als zij in een hoek van 17 tot 20 graden geslepen zijn. Sommige messen (voornamelijk van Japanse afkomst) worden geslepen tot een hoek van grofweg 17 graden. De meeste Westerse messen worden tot een hoek van 20 graden geslepen.
Messen in de vaatwasser, vaatwas tips. Een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken en koksmessen. Etensresten die achterblijven op uw vaatwerk of resten van uw vaatwasmiddel kunnen invreten op het lemmet of de snede van uw mes en corrosievorming (roestplekjes) zal plaatsvinden.
Vaak zitten er kuiltjes aan de zijkant van het mes. Dat heet 'granton'. Deze kuiltjes zorgen voor lucht tussen het mes en het gesneden product. Hierdoor blijft het eten niet aan het mes kleven tijdens het snijden.
Vleesmes: voor het snijden van gebraden of rauw vlees zonder botten. Een vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Dit komt van het woord trancheren, wat aansnijden betekend. Je gebruikt het vleesmes dus voor het 'aansnijden' van vlees.
Slijp dan op een slijpsteen van ± 0 tot 220 grit (extra grof tot grof). Met deze extreem grove korrelgrootte slijp je de beschadigingen het snelst weg en is het mogelijk om een snede te herprofileren of de slijphoek van een mes aan te passen.
Een nadeel is dat de keramische messen niet tot nauwelijks goed bij te slijpen zijn. Tussendoor aanzetten op een aanzetstaal of slijpstaaf is ook niet mogelijk. De diamantslijper deed ons hart ook niet echt sneller kloppen. Het grootste bezwaar is echter de chipping die optreedt bij gebruik.
Meestal zie je een volledige krop of een halve krop. De krop zorgt voor goede balans van het mes en beschermt je hand zodat deze niet over het lemmet glijdt. Bij een volledige krop heeft de hiel van het lemmet een verdikking. Deze is niet scherp en je kunt hier niet mee snijden.
Professionele koks hebben meestal de voorkeur voor een iets langer lemmet. Meestal tussen de 20 cm en 25 cm lang. Thuis koks hebben vaak de voorkeur voor een lemmet van circa 16 cm lang. Wij raden meestal aan om te beginnen met een wat kleiner mes, zo kan je makkelijk toewerken naar een groter mes.
Keukenmessen en koksmessen worden bot door het gebruik ervan, met name door het snijden op en van harde materialen en door corrosie. Als een mes 'bot' wordt ontstaan er microscopisch kleine braampjes aan het snijvlak en kunnen er zelf stukjes afbreken waardoor een mes minder makkelijk door materiaal heen snijdt.
' Het grootste verschil zit hem in de vorm van het lemmet. Waar het lemmet van een koksmes in een spitse punt uitkomt zie je bij de santoku dat die schuin afloopt vanuit de rug naar de snede. Daardoor vragen beide messen om andere snijtechnieken. Maar in feite snij je met beide type messen dezelfde ingrediënten.