Vers gevallen hars of honingdauw kun je proberen te verwijderen met lauwwarm water, wat autoshampoo en een zachte doek of spons. Vermijd grote krachten bij het verwijderen van vuil op je lak, om krassen te voorkomen. Lukt het niet met water en zeep, gebruik dan geen agressieve middelen zoals terpentine.
De buitenkant schoonmaken doe je bij voorkeur met een microfiber washandschoen. Veel mensen gebruiken een spons, maar dit is geen goed idee. In een spons kunnen vuil en zand zich ophopen, waardoor je lelijke krassen op de auto krijgt. Vergeet niet om regelmatig het water in de emmer te verversen.
Een emmer met een goede autoshampoo en een emmer met schoon water: Door de spons na het wassen eerst uit te spoelen in een emmer met schoon water voorkom je dat je sop snel vies wordt. Een andere optie is een Grit Guard/vuil rooster in je emmer bevestigen, deze vangt het vuil onderin de emmer op.
Je kunt je auto wassen met allesreiniger of zelfs afwasmiddel, maar dit is helemaal niet goed voor de lak van je auto. Gebruik daarom een geschikte autoshampoo, die je uiteraard bij Site4Cars kunt vinden. Gebruik deze volgens de gebruiksaanwijzing en er kan weinig misgaan.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
Met blanke natuurazijn kun je de auto binnen en buiten helemaal schoonmaken. Gewoon de auto wassen met een emmer lauw water en hierin 1 of 2 kopjes blanke natuurazijn.
Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.
iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
En dan nog een aandachtspunt: we krijgen regelmatig van klanten de vraag hoe vaak je een auto moet waxen. Ons advies is om dit niet te vaak te doen. Als richtlijn kunt u een periode van zo'n 4-6 maanden tussen de waxbeurten aanhouden. Hou er echter wel rekening mee dat elke auto anders is.
Het verbieden van het wassen van een auto op straat is namelijk aan de gemeente en niet aan de landelijke overheid. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan een gemeente een verbod op het wassen van voertuigen op straat opnemen.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Als je in een wasbox moet wassen, heb je meestal niet de beschikking over een waterslang. Gebruik dan de optie “vlekvrij afspoelen” voor het afspoelen. Met deze optie spuit je gedemineraliseerd water (ook wel osmose-water genoemd) over je auto, waardoor je geen vlekken krijgt bij opdrogen.
Was de auto rustig met de shampoo en de microvezel handschoen of microvezel doek, zonder veel druk uit te oefenen. Het zand blijft in het schuim en de microvezels zitten. Spoel deze dus regelmatig af in de emmer met schoon water en stop 'm daarna in de emmer met sop om verder te gaan. Spoel met royaal water af.
Nadat je je auto afgesopt hebt spoel je het sop van je auto af. Hierna liggen er allemaal waterdruppels op je lak, deze verwijder je simpelweg door een droogdoek te pakken en je auto af te drogen. Mocht je je auto afgespoeld hebben met osmose-water, dan is het wat minder belangrijk.
Door een auto in de wax te zetten, breng je een beschermende laag aan. De extra laag beschermt de lak bijvoorbeeld tegen de zon. Nog een reden is dat de auto nog harder glimt na de polijstbeurt. Ook is het schoonmaken simpeler omdat vuil zich slechter hecht aan de lak.
Polijsten is anders dan poetsen
Het polijsten van een auto is wat anders dan poetsen, waar een auto poetsen zorgt voor alleen de glans terug te brengen is polijsten goed om de diepere krassen te verwijderen. Het verschil tussen poetsen en polijsten is goed uit te leggen.
De Turtle Wax original beschermd de lak tot wel één jaar tegen alle weersinvloeden, uv straling en pekel.
De conclusie is duidelijk: was je auto niet met de borstel van de wasbox, dan kun je beter de wasstraat gebruiken. De borstel wordt namelijk meestal op de grond gezet, en zo wrijf je straatvuil in de lak. De beste methode is echter met de hand, maar dan wel op deze manier en niet zoals de prutsers in de video.
Dure wasprogramma's met bodemreiniging kunnen volgens de Adac, de Duitse evenknie van de ANWB, zorgen voor schade aan je auto. Een goedkoop wasprogramma is vaak het beste, mits een zogeheten voorwas er deel van uitmaakt, aldus de Adac.
Deze intensieve bodem reiniging verwijderd al het achtergebleven vuil en voorkomt slijtage en roest aan het onderstel van de auto. Vervolgens wordt de auto gedroogd en voorzien van een beschermende coating van Turtle Wax. Dit stoot vuil af en zorgt ervoor dat het niet doordringt.
Pas op met zelf Saharazand van de auto wassen
Saharazand heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken. ' Ook is het oppassen met de voorruit. 'De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen.
Was je auto regelmatig en voorkom lakschade en roestplekken
Als je je auto weinig wast, is dit echter niet goed voor de levensduur en de restwaarde. Het is namelijk een kwestie van tijd; als je vuil en zand niet snel genoeg verwijdert, kan dit schade aan de lak veroorzaken of kan de auto zelfs gaan roesten.
Een oplosmiddel zoals spiritus of ether werkt meestal, maar kan in sommige gevallen een blauw waas achterlaten op de lak. Gebruik liefst gedenaturaliseerde (zuivere) alcohol, verkrijgbaar bij de apotheek.