Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit.
Vermijd koper, sterling zilver en andere gelegeerde metalen.
Koper en koperlegeringen zijn de metalen die het meest waarschijnlijk oxideren en groen worden.
Metalen worden daarom vaak gelegeerd, wat betekent dat ze worden samengesmolten om ze bijvoorbeeld harder of sterker te maken. Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Gelukkig is dit heel makkelijk te verhelpen door het metaal af te schermen van je huid. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het is enkel een kwestie van een dun laagje doorzichtige nagellak aan de binnenkant van de ring te smeren. Even drogen en je zult zien dat je helemaal geen afdruk meer krijgt!
Zelfs wanneer zo'n sieraad is voorzien van een dunne laag zilver of goud is de kans op verkleuring aanwezig. De laag slijt namelijk tijdens het dragen langzaam af. Het onedele metaal reageert dan alsnog op vocht en zuur. Een 'silver plated' of 'gold plated' sieraad kan hierdoor bijvoorbeeld groen uitslaan.
Door de hardheid van de steen heeft het goud op de steen kunnen afgeven. Soms nemen we nog een extra stap. Het kan namelijk zijn dat we te maken hebben met een gold plated voorwerp. Wanneer de laag goud dikker dan is dan gebruikelijk, kan dit ook goud afgeven.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren!
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Een trucje wat goed helpt tegen het verkleuren van ringen is je ring insmeren met blanke nagellak. Op die manier leg je een soort bescherm laagje over de ring en zal hij mooi blijven en niet afgeven. Je kunt dit het beste af en toe herhalen.
Je stainless steel sieraad kun je reinigen met een zacht sopje (let op dat hier geen chloor in zit, hiervan kan RVS gaan roesten) en wat lauw water daarna goed droog deppen met een zacht keukendoekje. Om vuil te verwijderen uit hoekjes en gaatjes raden wij aan om een schone zachte tandenborstel te gebruiken.
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd. Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.
RVS kan vrijwel niet verkleuren, alleen wél met chloor, dus pas daarmee op. RVS is een goed betaalbaar alternatief indien bij jou verguld metaal snel verkleurt en je echt goud te duur vindt. RVS staat als allergie-proof bekend en de meeste mensen kunnen dit dus prima dragen.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Als een sieraad niet is gemaakt van edelmetaal zoals sterling zilver, goud, rhodium of platina, kan het gaan verkleuren. 925 sterling zilver kan na verloop van tijd ook een beetje zwart worden, maar dit is eenvoudig op te poetsen met een zilverpoetsdoek.
24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999) 22 karaat goud: 91.6% puur goud (aangeduid met 916) 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833) 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Zilver is een natuurlijk materiaal dat reageert op zijn omgeving: het slaat zwart uit. Vroeger werd er nikkel toegevoegd aan de oorbellen om dit te voorkomen. Tegenwoordig mag dit niet meer, omdat nikkel kan worden opgenomen en je in enkele gevallen ook een nikkelallergie kan ontwikkelen.
Hoe klein jouw sieraad ook is (denk aan een klein ringetje) ook hierin moet een keurmerk stempel staan. Het keurmerk is eigenlijk vrij simpel: 3 cijfers en een per karaatgehalte uniek teken geven aan welk gehalte het sieraad heeft. Voor 14 karaat zijn dat de cijfers 585 en voor 18 karaat 750.
Hoe kan Lucardi zo goedkoop zijn? Lucardi is de grootste juweliersketen van Nederland en heeft naast de winkels in Nederland, België en Duitsland ook een webshop. Hierdoor kunnen de sieraden en horloges in grote hoeveelheden worden ingekocht voor een lagere prijs en dus ook weer voor een scherpe prijs verkocht worden.
Het korte antwoord is dat gouden sieraden onder de douche kunnen worden gedragen. Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt.