Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden om middernacht twaalf druiven – één bij elke klokslag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om niet op de druiven te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik ze gewoon een voor een in hun geheel door.
Er was immers een overschot aan druiven in die tijd. De witte druivensoort Aledo werden per 12 stuks verpakt en verkocht als geluksdruiven. Elke druif vertegenwoordigd een maand in het jaar. Hiermee werd de lucratieve actie in 1880 in 1909 een gelukstraditie.
In Spanje begint oudejaarsavond met een zeer uitgebreid diner met de hele familie. Na het diner verplaatsen de meeste Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad. Het bekendste plein in Spanje om oud en nieuw te vieren is Puerto del Sol in Madrid. Dit is dan ook het middelpunt van het Spaanse oud en nieuw.
Wat zijn typisch Spaanse tradities? De belangrijkste traditie is wel de Fiesta Mayor. Elke dorp of stad heeft een patroonheilige en 1 keer per jaar wordt ter ere daarvan een feest gehouden. Ieder dorp of stad heeft zin eigen tradities, maar overeenkomt het vuurwerk en vuur en dat er tot in de ochtend wordt gefeest!
Nederlanders zijn dol op het zelf afsteken van vuurwerk, ook Belgen kennen dit fenomeen maar al te goed! Spanjaarden doen dit niet. Er is wel vuurwerk maar dit wordt niet afgestoken door de Spanjaarden zelf maar door bijvoorbeeld de gemeente. Wat ze wel doen is 12 druiven eten!
Las Fallas (Spaans: [faʎas]) of Falles (Valenciaans: [faʎes]) is een traditioneel feest ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia (Spanje) wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
De kleine porties bestaan uit typisch Spaanse lekkernijen, zoals chorizo, gazpacho (koude soep), olijven, patatas bravas (gefrituurde aardappelen), calamares (gefrituurde inktvis), jamon serrano en iberico (ham), kroketjes en pimientos de padron (spaanse pepers).
Spaanse leerproducten zoals riemen, schoenen en tassen doen het eigenlijk altijd wel goed. De kwaliteit van de Spaanse leer is uitstekend en ook de handvaardigheid is niet verkeerd. Om cadeaus van leer te kopen hoef je doorgaans niet ver te zoeken aangezien dit overal wel te krijgen valt.
Ik heb het vermoeden dat voor een gemiddelde Spanjaard, lawaai maken gelijk staat aan plezier maken. Spanjaarden houden van een feestje, blijven laat op, zijn gepassioneerd en expressief. Wellicht ook een stukje geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten, anarchisme, een erfenis na Franco, vrij en open te zijn.
Met kerst komen de families graag samen om lekker samen te eten en drinken, feesten, en om cadeau´s te krijgen. Typische gerechten uit de Spaanse keuken voor kerstavond zijn speenvarken en lam aan het spit, kalkoen en niet te vergeten natuurlijk vis en schaaldieren.
In Spanje is kerstavond (Nochebuena) het belangrijkste moment van kerst. Families komen dan samen en genieten van een uitgebreide maaltijd en een goed glas cava. Voorafgaand aan dit diner gaan veel mensen nog naar de avondmis in de kerk. Omdat kerst een familiefeest is, zijn veel restaurants deze avond gesloten.
Met oud op nieuw eten alle Spanjaarden op elke klokslag een druif. Volgens het bijgeloof brengt dat het komende jaar veel geluk. Het is dus ook niet verwonderlijk dat heel Spanje naar de jaarwisseling zit te kijken of op de dansvloer staat en plots twaalf druiven naar binnen werken.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Met al die kerstdiners en oliebollen in de buik is het op 1 januari vaak tijd om weer een beetje 'normaal' te doen. Wat betekent dat we in januari vaak massaal aan de salades vol groenten zitten en 's ochtend braaf yoghurt met muesli en wat fruit eten.
Heel vaak komen daarbij oesters op tafel en foie gras en gerookte zalm zijn ook typische Oud en Nieuw-gerechten. Maar verder zijn er eigenlijk geen specifieke culinaire tradities voor deze avond. Oliebollen bestaan niet, al eten ze in Noord-Frankrijk wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels.
Groene groenten worden met Oud & Nieuw in de Verenigde Staten – maar ook op andere plekken ter wereld – gegeten omdat de groene kleur doet denken aan dollars. Boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten brengen daarom geluk!
La Crida is de officiële opening van Las Fallas en speelt zich rond eind februari af bij Torres De Serranos. Hier komen duizenden fallera's en fallero's bij elkaar om naar de ceremonie en de lichtshow te kijken en om gezamelijk de opening van Las Fallas mee te maken en te vieren.
Op 9 oktober viert Valencia de nationale feestdag van haar autonome regio. Het is de dag waarop koning Jaime I in 1238 officieel zijn intrede deed in Valencia en de stad bevrijdde van de Moorse bezetters. Sinds 1365 voert de Valenciaanse Senyera elke 9 oktober de festiviteiten aan.