Dit licht aan het formaat vlag die jij graag wilt. Bij Vlaggenclub hebben we al kleine Nederlandse vlaggen van nog geen € 3,95 per stuk.Onze grootste XXL vlaggen met topkwaliteit stof zijn al te koop vanaf ongeveer €200,-.
- Mag je de Nederlandse vlag wassen? Ja, je kunt gerust een keer jouw Nederlandse vlag wassen. Doe dit op 40 graden en laat de vlag het liefst buiten goed drogen.
De oudst bekende vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit de late 16e eeuw tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), toen Nederland in opstand kwam tegen de Spaanse overheersing. De vlag die in die tijd werd gebruikt, staat bekend als de Prinsenvlag.
In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag.
De vlag van Nederland staat symbool voor Nederland en de eenheid en de onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het rood-wit-blauw is zowel te land als ter zee in gebruik als civiele vlag, dienstvlag en oorlogsvlag.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De oudste vlag is de vlag van Denemarken, een Scandinavisch land met een rijke geschiedenis. De Deense vlag, ook wel de “Dannebrog” genoemd, is al sinds de middeleeuwen in gebruik.
De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De betekenis van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Na de tachtigjarige oorlog wilde men niet meer herinnerd worden aan het oranje van de oranje prinsenvlag en werd deze variant verboden. Men verving het oranje in rood. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk besluit. Vanaf die datum is de Nederlandse vlag officieel in de hedendaagse kleuren.
Kleuren van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op onze vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de 'natuurlijke' opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Vlaggen van de zwaarste kwaliteit zijn het beste bestand tegen uv- en windkracht. Maar het is niet zo dat wind, regen en zonkracht geen enkel effect hebben op vlaggen. Ook de beste vlaggen gaan slijten of rafelen bij langdurige blootstelling aan de wind.
De vlag van Neutraal Moresnet is een driekleur bestaande uit de kleuren zwart, wit en blauw. De vlag is op 1883 aangenomen.
Mozambique. Mozambique draait er niet omheen. Ze hebben de enige nationale vlag ter wereld waar een modern vuurwapen op staat, om precies te zijn een AK-47 met bajonet. Op de achtergrond zijn drie gekleurde stroken te zien.
India. De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
De Europese vlag staat symbool voor de Europese Unie en, in bredere zin, voor de identiteit en de eenheid van Europa. Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa.
De prinsenvlag is een Nederlandse historische vlag. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 1590 voor het eerst gevoerd, mogelijk eerder. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Dit werd in het Nederlands 'vertaald' als oranje-blanje-bleu.
De tricolore stond daarom ook beter bekend als oranje-blanje-bleu. Ook wel de Prinsenvlag genoemd. Tijdens de Franse overheersing nam Nederland echter de vlag van Frankrijk over. De zogenaamde Drapeau Tricolore bestond uit drie verticale banen: rood, wit en blauw.
De vlag lijkt op de vlag van Nederland, die een donkerdere kleur blauw (kobaltblauw) heeft. De beide vlaggen hebben echter geen gedocumenteerde gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde, heeft niets te maken met de kleuren van beide vlaggen.
De vlag werd 26 keer veranderd sinds de unie van dertien staten ze had aangenomen. De huidige versie (1960) is sinds 4 juli 2007 de langst gebruikte versie.
De Noorse vlag is een herkenbare vlag. Het ontwerp bestaat uit een wit kruis op een diepblauwe achtergrond en symboliseert de banden van Noorwegen met de zee. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige Noorwegen vlag, dan ben je bij DVC goed terecht.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.