Hoestsiroop wordt volgens de commissie meestal verkeerd gebruikt en er is veel kans op overdosering met bijwerkingen zoals slaperigheid en zelfs ernstige ademhalingsproblemen.
Codeïne is een opiaat (afgeleide van de opium) en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen.
Een te hoge dosis codeïne kan aanleiding geven tot ademhalingsdepressie. Een kleine soeplepel van een siroop die 30 mg/5 ml codeinefosfaat bevat is een toxische dosis voor een tweejarig kind dat 12 kg weegt. Bij overdosering met dextrometorfan kunnen duizeligheid, gastrointestinale last en verwardheid optreden.
Meestal is het gebruik van dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten zijn verdwenen. Een normale kriebelhoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts.
Volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar: 3 maal per dag 5 - 20 ml drank 3 maal per dag 2,5 - 10 ml drank Kinderen van 5 tot 10 jaar: 3 maal per dag 5 - 10 ml drank 3 maal per dag 2,5 - 5 ml drank Kinderen van 2 tot 5 jaar*: 3 maal per dag 2,5 - 5 ml drank Niet geschikt voor kinderen onder 5 jaar.
Als je twijfelt met welke soort hoest je te maken hebt, dan zit je met Prospan altijd goed. Deze hoestdrank is geschikt voor zowel vastzittende- als kriebelhoest. Bovendien is Prospan niet chemisch, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en heeft het een lekkere smaak.
De aanbevolen dosering is: Volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar: 15 ml iedere 3 tot 4 uur, 4 keer per dag, zo nodig tot maximaal 6 keer per dag; maximale dosis per dag is 90 ml. Kinderen van 6 tot 12 jaar: 7,5 ml iedere 3 tot 4 uur, 4 keer per dag, zo nodig tot maximaal 6 keer per dag; maximale dosis per dag is 45 ml.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel: drink iets warms, bijvoorbeeld thee met honing. U kunt ook een lepel honing in uw mond nemen of op een dropje zuigen. Geef geen honing aan kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Bij vastzittend slijm: drink iets warms of stoom met warm water.
Hoest kan optreden als gevolg van aandoeningen zoals bijvoorbeeld; verkoudheid, griep, zuurbranden, bronchitis, kaakholteontsteking, astma, COPD, longontsteking, tuberculose, stoflongen en longkanker.
In lage dosering merkt de gebruiker weinig. Maar bij hogere doseringen kun je in een roes komen en worden mensen er dromerig en ontspannen door. Gebruikers omschrijven vaak een warm, blij en alcoholachtig gevoel. Een (te) hoge dosis kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals een epileptische aanval.
Het ingrediënt codeïne maakt de hoestdrank verslavend. Jongeren mixen het met frisdrank, of drinken het puur op siroopfeesten. Het probleem speelt niet alleen in Afrikaanse landen als Kenia, Ghana, Niger en Tsjaad, ook in de Verenigde Staten proberen jongeren via hoestsiroop in een roes te raken.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
DXM (dextromethorfan) is een bestanddeel in hoestdrank. Gebruik van DXM komt in Nederland weinig voor maar wel in de Verenigde Staten. In hoge dosis kan een roes optreden die in de buurt komt van middelen als ketamine. Je krijgt het gevoel alsof lichaam en geest gescheiden raken.
Kijk voor de juiste dosering op het etiket of in de bijsluiter. Voor elk gebruik de fles enkele keren omschudden. Indien nodig, maximaal 3 keer per 24 uur. Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig.
Kortademigheid en benauwdheid
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen. de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn. Hoestdrankjes en hoesttabletten helpen niet.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Dit medicijn kan slaapapneu veroorzaken. Als u al eerder last van slaapapneu heeft gehad, kunt u hier meer last van krijgen. Dit treedt alleen op bij hoge doseringen codeïne. Neem contact op met uw arts als u merkt dat u nachtelijke aanvallen van stokkende ademhaling heeft of wanneer deze verergeren.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen. Je kunt hiermee ook experimenteren met kaneel en gember.