Wat is nascheiding? Bij nascheiding wordt al het afval in één container ingezameld, namelijk bij het restafval. Dit afval wordt vervolgens in een fabriek gescheiden. Hightech machines halen in dit geval zoveel mogelijk herbruikbare afvaldelen uit het restafval.
Nascheiden heeft volgens afvalverwerker Omrin veel voordelen. Zo hoeft de vuilniswagen minder vaak door de straat te rijden om afval op te halen en dat is goedkoper en beter voor het milieu. Ook is de kwaliteit van nagescheiden afval beter.
Nascheiding. Bij nascheiding wordt restafval in een fabriek door een machine gescheiden. Zo worden waardevolle materialen behouden, die anders worden verbrand. Lang niet alle soorten afval kunnen bij nascheiding uit elkaar worden gehaald.
Hoe wordt restafval verwerkt? Nadat alle recyclebare stromen, zoals metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT uit het afval zijn gesorteerd gaat het restafval naar grote moderne afvalenergiecentrales (AEC). Er zijn 12 van zulke afvalenergiecentrales in Nederland.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.
De overheid wil dat er in 2020 minder huishoudelijk afval is. En dat 75% van dat afval wordt gescheiden. Daarmee gaat het restafval omlaag van ongeveer 250 kilo per inwoner per jaar in 2014, naar 100 kilo in 2020. Nu gooit elke Nederlander per week 4 kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg.
Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.
Het meeste afval komt eerst terecht in de overslaghal van ILvA. Daar wordt het overgeladen in grote vrachtwagens, die het naar de verwerkers brengen. Het grootste deel van je afval wordt gerecycleerd. Je restafval, wat je in de gele zak of in Oosterzele in de restcontainer gooit, gaat naar de verbrandingsoven.
Elektrische en elektronische apparaten worden gedemonteerd, waarna zoveel mogelijk onderdelen worden verwerkt tot kunststoffen, vulmateriaal en metalen grondstoffen en producten. Harde kunststoffen worden per soort plastic versnipperd waarna het weer als grondstof ingezet kan worden voor nieuwe plastic producten.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in.
Restafval. Al het afval dat niet recyclebaar is, restafval dus, wordt verbrand. Het is daarom belangrijk om deze afvalstroom zo klein mogelijk te houden.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat bespaart nieuwe grondstoffen en energie. Zo wordt afval zelf een waardevolle grondstof. PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Als gevolg hiervan werden gemeenten verplicht ook kunststof verpakkingen te scheiden en te recyclen. Dit kan op twee manieren: door bronscheiding of nascheiding. Afvalverwerker Omrin haalt voor Irado pmd er achteraf (mechanisch) uit.
Elke twee weken kunt u 6 afvalsoorten buitenzetten. Elke afvalsoort heeft een andere kleur zak. De 6 afvalsoorten worden samen op 1 dag in 1 wagen opgehaald. In het sorteercentrum worden de zakken dan uitgesorteerd op basis van kleur.
Doorberekenen van kosten
De afvalbeheerkosten per huishouden waren in 2020 gemiddeld €273. Dit is 8,4% meer dan in 2019. Gemeenten berekenden een deel van de meer te maken kosten door aan hun inwoners. Niet elke gemeente rekent alle kosten door aan de particuliere huishouden.
gewicht kleine huisvuilzak: 5 kg. Per ophaalbeurt mag u max. 8 kleine huisvuilzakken of max. 4 grote huisvuilzakken buitenzetten.
Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Papier, uit verpakkingskarton, kartonnen dozen en oude kranten/folders. Metaal, verscheidene soorten zoals blik en aluminium, maar ook kleine hoeveelheden koper (uit apparaten). Glas, zoals kapotte glazen, potten en gloeilampen. Textiel, zoals oude kleding.
Gemiddeld verbruiken Nederlanders ongeveer 1.500 plastic verpakkingen per jaar. Dat komt neer op net iets meer dan 4 verpakkingen per persoon per dag, blijkt uit de analyse van het ING Economisch Bureau. De voedingssector draagt het meeste bij aan het plasticprobleem.
Het maximaal toelaatbare gewicht van een vuilniszak voor de inzameling van huishoudelijk restafval bedraagt niet meer dan 10 kilogram per vuilniszak.
Bij het restafval mag je (bijna) al het afval gooien dat niet in een van de voorgaande gesorteerde afvalgroepen mag. Denk eraan dat restafval niet gerecycleerd maar wel verbrand wordt. Probeer dit soort afval dus zoveel mogelijk te beperken. Tot slot mag ook niet zomaar álles bij het restafval.