Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie.
Stoken onder ideale weersomstandigheden
In het ideale geval moet de kracht van de wind minimaal 2 zijn. Onder deze omstandigheden kan de rook verwaaien en blijft de eventuele vrijkomende geur niet hangen. Wanneer de rook blijft hangen en u niet op een verantwoorde manier stookt, kan dit resulteren in houtrookoverlast.
Sinds 1 januari 2022 gelden voor nieuwe kachels Europese emissie-eisen (Ecodesign). In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden.
Geen landelijk stookverbod, wel lokale aanpak van overlastgevers door gemeenten. Het huiselijk gebruik van open haarden en houtkachels neemt de laatste jaren toe. Ook is er een toename van het gebruik van buitenhaarden en vuurkorven in tuinen.
Zo lang je goed stookt en je schoorsteen goed onderhoudt, kun je zonder problemen je kachel stoken bij harde wind. Doe je dit niet, dan loop je bij harde wind een groter risico op een schoorsteenbrand. Zorg daarom altijd dat het hout volledig verbrandt en laat je schoorsteen periodiek schoonmaken.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Actuele stookalerts in Nederland
Er zijn op dit moment geen stookalerts.
Algemene regels voor het stoken van snoeihout
Je mag het snoeihout alleen in de maanden maart en november stoken. Je mag het snoeihout alleen buiten de bebouwde kom stoken.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.
Met de invoering van EcoDesign 2022 mogen niet alle houtkachels (meer) op de markt verhandeld worden. Zo mogen kachels nog maar 40 miligram fijnstof per kubieke meter uitstoten en moeten ze een rendement halen van minimaal 75%.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een houtkachel. Hou er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken.
Het Eco design houd in dat de uitstoot eisen strak staan en de kachel voorzien moet zijn van een Ecolabel waar de toestellen van AAA ECO BV allemaal aan voldoen, deze regel is voor nu doorgeschoven naar 2022 dus voorlopig gaat het nog allemaal zoals het gaat maar zijn wij wel voorbereid!
De kachel wordt gebruikt als hoofdverwarming van de ruimte en je hebt een goed geïsoleerd huis. Bij een oudere kachel zonder hoog rendement zal je ongeveer 10/11 m3 per jaar gebruiken. Heb je een hoog rendement kachel dan vermindert het verbruik met 25 tot 30% en zul je 7/8 m3 per jaar verbruiken.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
Een elektrische haard is een prima en milieuvriendelijker alternatief voor een open haard. Deze haard is net zo sfeervol, want tegenwoordig bootsen deze echte vlammen bijna perfect na. En dit soort haard is veel duurzamer: er komt geen fijnstof en CO2 in de lucht en er hoeven geen bomen voor gekapt te worden.
Het is een misverstand dat pellethaarden (ondanks dat dit soms in een buitenlandse handleiding vermeld wordt) in Nederland mogen worden geplaatst middels een uitmonding direct door de gevel. Pelletkachels vallen onder dezelfde regelgeving als houtkachels omdat pellets gemaakt zijn van (afval)hout.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
Hout stoken is ongezond voor iedereen
De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis.
Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat. De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen. Nat hout is vaak nog groen van kleur. Vochtgehalte droog hout is 20% of minder.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.
Om vuren in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid regels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot.
Bij een windkracht van minimaal 2 is het ideaal om te stoken, want de rook kan overwaaien en de geur die eventueel vrij zou komen blijft dan niet hangen. Houtrookoverlast ontstaat wanneer je niet verantwoord stookt en de rook om de schoorsteen blijft hangen.
Bij mist of windstil weer is het namelijk moeilijker voldoende trek in uw schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer) nadelig voor de verbranding. De rook en rooklucht blijven dan ook nog eens in en om uw huis hangen en dat beïnvloedt uw gezondheid en die van uw woonomgeving.