Alleen huurverlaging bij ernstige gebrekenDe Huurcommissie verlaagt de huurprijs alleen als de gebreken ernstig zijn. In de gebrekencheck kunt u zien of het achterstallig onderhoud ernstig genoeg is om de Huurcommissie in te schakelen. Hieronder vindt u per categorie enkele voorbeelden van ernstige onderhoudsgebreken.
De Huurcommissie kan maximaal 80% huurverlaging geven. U betaalt in dat geval 20% van uw huur. U blijft uw oude huur betalen tot de Huurcommissie een lagere huur vaststelt.
Slecht onderhoud eerst bij verhuurder melden
Meld slecht onderhoud eerst bij uw verhuurder. Stuur een e-mail of schrijf een brief waarin u op een rij zet welke gebreken er zijn. En waarin u uw verhuurder vraagt deze gebreken binnen 6 weken te repareren. Bewaar zelf een kopie.
Als u het niet eens bent met de voorgestelde huurverhoging
De meeste verhuurders houden zich bij de jaarlijkse huurverhoging aan alle regels. Als uw verhuurder de regels goed heeft gevolgd, heeft bezwaar maken geen zin.
Dit kan gaan om praktische problemen zoals lekkages, stank of verstopte afvoerbuizen, maar ook om esthetische gebreken zoals beschadigde muren of vloeren. Het gaat om problemen die de huurder redelijkerwijs niet zelf kan oplossen en die de verhuurder verantwoordelijk is om op te lossen volgens de huurovereenkomst.
Begrip. Kleine herstellingen zijn herstellingen die geen omvangrijke werkzaamheden of hoge kosten met zich meebrengen.
Ernstige gebreken
Een gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
Huurders die in 2021 een laag inkomen hadden, hebben recht op een huurverlaging vanaf 1 juli 2023. De huurprijs wordt € 575 per maand. Is uw huurprijs al € 575 of minder? Dan krijgt u geen huurverlaging.
Bezwaar tegen maximale huurverhoging vrijesectorwoning
Dit kan als de voorgestelde huurverhoging meer is dan maximaal is toegestaan. Maakt u bezwaar maar wil de verhuurder de huurverhoging niet verlagen naar 4,1% (in 2023)? Dan kunt u een uitspraak van de Huurcommissie vragen. Dit kan tot 4 maanden na de huurverhoging.
De inflatie van december 2021 tot december 2022 was 9,7%. De loonontwikkeling in die periode was 3,1%. Daarom is de toegestane jaarlijkse huurverhoging in het kalenderjaar 2023 maximaal (3,1% + 1 =) 4,1% in de vrije sector.
Meld de gebreken eerst schriftelijk bij uw verhuurder en vraag om de gebreken te herstellen. Geef uw verhuurder hiervoor minimaal 6 weken de tijd om het probleem op te lossen.
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen.
De waarborg- of garantietermijn bepaalt de periode waarbinnen de aannemer aansprakelijk is voor lichte verborgen gebreken. De aannemer is tot tien jaar na de oplevering aansprakelijk voor dergelijke gebreken.
Hoeveel huurachterstand mag ik hebben? U mag geen huurachterstand hebben. U moet uw huur op tijd betalen. In uw huurcontract staat wanneer u uw huur moet betalen.
Wanneer overleg met de verhuurder geen resultaat oplevert, kun je de verhuurder het beste 'in gebreke stellen' door een aangetekende brief te sturen. In deze brief moet een beschrijving van het gebrek staan en een redelijke termijn waarbinnen het gebrek moet zijn hersteld. Je kunt hiervoor een standaardbrief gebruiken.
Nee, de verhuurder kan de huurprijs niet zomaar verhogen. De huurprijs mag wel geïndexeerd worden: dat wil zeggen dat die wordt aangepast aan hoe duur het leven op dat moment is.
N.B. Ook in de vrije sector en voor ligplaatsen voor woonboten mag de huur niet vaker dan eenmaal per twaalf maanden verhoogd worden. Wanneer de wet in januari 2023 door de Eerste Kamer is aangenomen en in het Staatsblad is gepubliceerd, dan treedt de wetswijziging op 1 februari 2023 in werking.
Maximale huurverhoging 2022
De huren van sociale-huurwoningen mogen in de periode van 1 juli 2022 tot 1 juli 2023 worden verhoogd met maximaal 2,3%. Voor woningen met een kale huur van minder dan 300 euro/maand geldt een maximale verhoging van 25 euro.
Wanneer je de huurverhoging niet betaalt, stuurt Ons Huis je binnen drie maanden na de voorgestelde datum een aangetekende brief om alsnog in te stemmen met de huurverhoging. Blijf je het oneens met de huurverhoging, dan moet je zelf de Huurcommissie inschakelen.
Een verhuurder kan de huurprijs een keer per jaar aanpassen aan de levensduurte. Doorgaans stijgt de huurprijs, maar bij een dalende levensduurte kan die ook omlaag. Hoeveel bedraagt de huur? Dat is een van de belangrijkste elementen in een huurovereenkomst voor een woning.
U moet dan wel eerst een huurverlagingsvoorstel doen aan uw verhuurder. Reageert deze niet of afwijzend, dan kunt u de zaak voorleggen aan de Huurcommissie. Mocht dan blijken dat de betaalde huurprijs hoger is dan het wettelijke toegestane bedrag, dan zal de Huurcommissie ook hier de huurprijs verlagen.
Met ingang van 1 maart 2023 is de wet 'Huurverlaging 2023 voor huurders met een lager inkomen' ingegaan. Met deze wet heeft u als huurder van een sociale huurwoning met een laag inkomen en een hoge huur recht op een huurverlaging.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
Art. 18 lid 3 geeft als definitie van een ernstig gebrek: Een gebrek is slechts als ernstig gebrek aan te merken “indien het de hechtheid van de constructie of een wezenlijk onderdeel daarvan aantast of in gevaar brengt, hetzij de woning ongeschikt maakt voor zijn bestemming”.
Als je een bestaand huis koopt, is dat inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Een scheur in de muur is bijvoorbeeld niet bepaald een verborgen gebrek. Onzichtbare, verroeste leidingen wel. Maar ook boktor, houtworm of asbest worden gezien als verborgen gebreken in een huis.