□ Een kijkoperatie van de prostaat (TURP) Het prostaatweefsel wordt elektrisch weggesneden. Stukje voor stukje snijdt de uroloog van binnenuit het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, weg. Via het instrument wordt spoelvloeistof ingebracht dat de weggesneden stukjes naar de blaas spoelt.
De standaard operatie voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie, BPH) is een TURP. Dit is een behandeling waarbij een gedeelte van de prostaat verwijderd wordt via de plasbuis. Deze operatie wordt zeer vaak uitgevoerd en is efficiënt en veilig.
TURP operatie = transurethrale resectie van prostaat
Daarna werd de TURP operatie (transurethrale resectie van de prostaat) de ingreep die veruit het meest als operatieve behandeling van goedaardige prostaatvergroting wordt toegepast.
De prostaat is een klier rondom de plasbuis van de man. Op latere leeftijd groeit de prostaat. Als de prostaat te groot is, en goed uitplassen is een probleem, dan is deze operatie een oplossing. Dan verwijderen we dát deel van de prostaat dat de plasbuis dichtdrukt.
De voordelen van een laserbehandeling van de prostaat ten opzichte van de standaard behandeling, de zogenaamde TURP zijn: minder klachten na de operatie. een korter verblijf in het ziekenhuis. minder bloedverlies na de operatie.
Na een TURP-operatie kunnen de volgende complicaties of bijwerkingen optreden: Kramp in de blaas of een dringende behoefte om te plassen.Na de operatie kan een bloeding optreden waarbij zich bloedstolsels vormen in de blaas. Meestal stopt de bloeding vanzelf na het spoelen van de blaas via de katheter.
De relatieve 10-jaarsoverleving van patiënten met gelokaliseerd prostaatkanker (zonder metastasen op afstand) is meer dan 95%. De overleving van patiënten met gevorderde ziekte (T4 en/of lymfklier en/of afstandsmetastasen) bij diagnose is aanzienlijk lager; ongeveer 30%.
De meeste patiënten die deze operatie ondergaan ervaren weinig pijn. U kunt wel last hebben van blaaskrampen. Dit kan komen door de ingreep zelf of bijvoorbeeld doordat de katheter niet goed afloopt door een stolsel. Het is belangrijk dat u blaaskrampen meldt bij de verpleegkundige.
Wat is een TURP? Via de plasbuis kijkt de uroloog met behulp van een smalle buis (resectoscoop ) naar de prostaat.Via die kijkbuis schraapt de uroloog met een rond lisje een deel van de vergrootte prostaat af. Tijdens deze operatie gaat u onder narcose of u krijgt een ruggenprik.
Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen. Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.
PSA waarde hoger dan 10 µg/l
Is de PSA waarde te hoog: hoger dan 10 µg/l dan is de kans op prostaatkanker hoger dan 65%. Dit zegt echter niets over de agressiviteit van de prostaatkanker.
Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan. De operatie vindt onder volledige narcose of regionale verdoving (ruggenprik) plaats.
De ingreep vindt meestal plaats onder regionale verdoving (ruggenprik). U bent dan wel bij bewustzijn, maar u voelt geen pijn.
De operatie duurt ongeveer 1 uur. Voor een TURP blijft u meestal 2-3 dagen in het ziekenhuis. U gaat naar de uitslaapkamer.
De uroloog zet de machine aan en kan dan met de laser het prostaatweefsel verdampen. Er wordt dus geen weefsel afgenomen voor het onderzoek. De operatie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur.
Het plassen kan gevoelig zijn na het verwijderen van de katheter. Ook heeft u daarna meestal vaker aandrang om te plassen. Zo nodig krijgt u medicijnen tegen deze klachten. Er kan nog wat bloed met de urine meekomen of u kunt een stolsel uitplassen.
Een vergrote prostaat is in principe goedaardig en vaak alleen een lastig probleem. Het is geen kanker en het verhoogd ook niet het risico op prostaatkanker.
Ongeveer twee tot vier weken na de operatie kunt u uw werkzaamheden hervatten, afhankelijk van de aard van uw werkzaamheden. Bij uw controle op de polikliniek kunt u dit met de uroloog overleggen.
Uit een onderzoek gepubliceerd in European Urology blijkt nu dat bestraling met een hoge dosis en het operatief verwijderen van de prostaat even effectief zijn bij de behandeling van de meest agressieve vormen van prostaatkanker.
Als na een radicale prostatectomie het gewone leven weer opgepakt wordt, hoort seks daar voor de meeste mensen weer bij. Het hervatten van het seksleven geen gemakkelijke opgave. Na de operatie komt vaak een meer of minder ernstige erectiestoornis voor, ook bij mannen die een zenuwsparende ingreep hebben ondergaan.
De prostaat, die het vocht aanmaakt, is immers verwijderd. Er ontstaat dan een 'droog orgasme'; U komt klaar met alle daarbij behorende gevoelens, maar zonder zaadlozing. Algemeen kan men stellen dat bij 60 op de 100 mannen de erecties na een operatie terug komen.
Twee tot vier weken na de operatie kun je je normale werkzaamheden weer verrichten. Na zes weken ben je, als alles naar wens verloopt, volledig hersteld van de prostaatoperatie.
Geen zware lichamelijke arbeid verricht.Zwaar tillen, zware huishoudelijke werkzaamheden en bijvoorbeeld sporten, zijn activiteiten die u beter kunt vermijden.Niet fietst. Autorijden kunt u als u zich beter voelt weer hervatten.