Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten.
Na 3 of 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet meer belasten. U heeft dan geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.
De enkel wordt dik gelijk na het verzwikken, maar ook dit vermindert binnen een aantal dagen. U krijgt een blauwe plek op de enkel. De blauwe plek kan, na een aantal dagen, ook zakken naar uw tenen, hiel of onderkant van de voet. U kunt het gevoel hebben dat u door de enkel zakt als u loopt.
Bij verrekte enkelbanden krijgt u een drukverband en is het advies een dag of vijf rustig aan te doen. De enkel kan voor normale dagelijkse bezigheden worden belast. Het is verstandig om twee tot drie weken niet te sporten. Na deze periode kunt u de sport of de trainingen hervatten als u geen pijnklachten meer heeft.
Kunt u zich redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat u de banden alleen verrekt heeft. Is het bijna niet mogelijk om te staan en heeft u ondersteuning nodig van bijvoorbeeld krukken om te kunnen lopen? Dan zijn de enkelbanden waarschijnlijk gescheurd.
Wat zijn de gevolgen? Een verstuikte enkel doet pijn; doorlopen is meestal niet mogelijk. Vaak ontstaat vrijwel direct een zwelling door de weefselschade.Meestal zijn ook bloedvaatjes beschadigd, waardoor de enkel blauw kleurt.
Koelen kan met ijsblokjes in een plastic zak of met een 'ice-pack'. Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Fietsen is een goede manier om uw enkel te oefenen. Wees voorzichtig met sporten waarbij de kans op zwikken extra groot is, bijvoorbeeld veldsport op onregelmatig terrein.
Eventueel kan er na het koelen Arnica zalf of gelei als hulpmiddel gebruikt worden. Arnica stimuleert de doorbloeding van spieren en gewrichten en dit ondersteunt de genezing. De zalf of gelei moet dan twee á drie keer per dag op de pijnlijke plek aangebracht en ingemasseerd worden.
Bij een verzwikking is de schade beperkt, de enkel is dan alleen een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn. Zijn één of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking. De pijn is heviger, de enkel functioneert niet meer optimaal en er is een gerichte behandeling nodig.
Gebruik de plaats waar je gekneusd bent de eerste dagen even niet voor een goed herstel. Wacht alleen ook niet té lang met (rustig) bewegen.Dan kunnen de spieren verslappen.
Het verschil tussen een kneuzing en verstuiking
Bij een kneuzing scheuren bloedvaatjes waardoor er een zwelling en een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan. Kneuzingen kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Bij een verstuiking worden gewrichtsbanden of kapsels afgescheurd.
Ga zoveel mogelijk zitten met het aangedane been omhoog. Dit is om de pijn en zwelling te verminderen. De enkel moet hoger liggen dan uw knie en de knie hoger dan de billen.
En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging. Zo kun je last hebben van een verstuikte enkel, knie of voet. Bij een verstuiking heb je meestal last van een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.
Koel ongeveer 10 – 20 minuten bij pijn. Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt. Koel niet bij overduidelijke breuken. Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt.
Na 3 of 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet meer belasten. U heeft dan geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af. Vaak kleurt de hiel, de buitenkant van de voet en de tenen ook blauw (en later groen en geel).
De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken. Dit hangt sterk af van het herstel van de patiënt.
Vaak als je meer dan 4 stappen kunt zetten, is er sprake van een verstuiking. Dit is ook het geval als je kan drukken op je enkelbotten, je middenvoet of de zijkant van je voet zonder dat dit meteen voor zware pijn zorgt. Als je helemaal niet meer kunt lopen, dan is een gebroken voet het meest waarschijnlijk.
Om een breuk in de enkel of de voet vast te stellen, is een röntgenfoto de gouden standaard. Een foto wordt dan ook bij vrijwel alle enkelblessures die zich melden bij de SEH gemaakt. Van alle foto's die er gemaakt worden, blijkt in minder dan 15% van de gevallen een breuk zichtbaar.
Hoe kunnen kneuzingen en verstuikingen het beste behandeld worden? Zowel een kneuzing als een verstuiking kan het beste gelijk gekoeld worden. Dit reduceert de pijn en laat de zwelling afnemen. Koelen kan met lauw stromend water, maar ook met een instant coldpack.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Je voelt een scherpe pijn, meestal aan je buitenenkel of op je voet.Je enkel zwelt op en kan blauw verkleuren.Je kan doorgaans nog op je voet steunen, maar je kan hem niet meer afrollen.