Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Geld overmaken in het weekend en op feestdagen
Bij de meeste banken in Nederland staat het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen.
Het uitkeren van een 'ORT' is geen wettelijke verplichting. Wel kan het zijn dat er in uw cao of arbeidsvoorwaarden afspraken zijn gemaakt, die uw werkgever dient na te leven. Een werkgever is dan via deze weg verplicht de toeslag uit te betalen.
Als met u is overeengekomen dat u op zaterdag werkt, ontvangt u voor elk op die dag gewerkt uur een toeslag van 25% van het uurloon.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
Bij een maandelijkse uitbetaling krijgen medewerkers iedere maand op dezelfde datum hun loon. Meestal is dit aan het einde van de maand, rond de 25e. Valt de uitbetalingsdag in het weekend? Dan volgt de uitbetaling meestal de eerstvolgende maandag of de vrijdag ervoor.
Het salaris komt meestal op 23e, 24e of 25e dag van de maand. Als er in uw arbeidsovereenkomst geen specifieke dag of datum van salarisbetaling is afgesproken, dan mag uw werkgever uw salaris tot een maand na de gewerkte maand betalen.
Het grootste voordeel is dat een werknemer zijn salaris niet in 12 delen maar in 13 delen krijgt uitgekeerd. Er zit minder tijd tussen de uitbetalingen en de werknemer krijgt dus één keer extra salaris per jaar ten opzichte van iemand met een maandsalaris. De werknemer krijgt dus vaker geld op zijn rekening gestort.
De Arbeidstijdenwet bevat geen voorschriften over het maximale aantal te werken weekenden per jaar. De Arbeidstijdenwet bevat wel regelgeving met betrekking tot zondagarbeid: Op zondag wordt geen arbeid verricht, tenzij het tegendeel is bedongen en uit de aard van de arbeid voortvloeit (zoals in de gezondheidszorg).
Onregelmatigheidstoeslag (ORT) is een toeslag op je brutoloon die je ontvangt wanneer je een dienst werkt buiten de gangbare werkdagen en kantoortijden. Denk bijvoorbeeld aan werken op zaterdag, zon- en feestdagen of avond- en nachtdiensten. In de zorg en welzijn gaat het werk natuurlijk 24/7 door.
Dit is onregelmatigheidstoeslag (ORT)
Dit is een toeslag op je brutoloon dat je ontvangt wanneer je een dienst werkt buiten de gangbare werkdagen en (kantoor)tijden. Dit betekent simpelweg dat je een hoger bruto uurloon ontvangt als je werkt tijdens onregelmatige uren.
Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Het uitgangspunt is dat een werkgever alleen datgene mag vragen en registeren wat zij noodzakelijkerwijs zou moeten weten om te bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer, en een werkgever mag informatie hebben om te beoordelen of zij loon moet doorbetalen aan de werknemer.
Dan kunt u aanspraak maken op een verhoging wegens vertraging. Deze verhoging bedraagt: 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon moest worden betaald; daarna 1% voor elke volgende werkdag, met een maximum van 50% van uw loon.
Het is geen wet van Meden en Perzen, maar bij veel bedrijven en overheidsinstanties komt het salaris rond de 24ste op je rekening. Ook uitkeringen worden rond die tijd uitgekeerd. De reden hiervoor is dat veel afschrijvingen, zoals huur of hypotheek, juist rond het eind of het begin van de maand worden afgeboekt.
Meestal krijg je van de bank dezelfde dag of de volgende dag het loon op je rekening gestort. Houd er in ieder geval rekening mee dat status Uitbetaald niet betekent dat het geld ook al direct op je rekening staat. Je salaris is dan in ieder geval wél naar jouw bankrekening onderweg.
U betaalt het loon achteraf. Dus direct nadat uw werknemer een bepaalde periode voor u heeft gewerkt. Meestal gaat het om een periode van een maand, maar u kunt ook wekelijks betalen, of 4-wekelijks. Die termijn spreekt u schriftelijk af met uw werknemer, bijvoorbeeld in het arbeidscontract.
Dat tijdvak is meestal vier weken of een maand, maar het mag niet op meer dan een maand gesteld worden. Vervolgens wordt door de arbeidsovereenkomst of het gebruik binnen het bedrijf bepaald op welke dag dat is. Dat kan rond de 25e van de maand zijn of op bijvoorbeeld de laatste dag van de maand.
Over het algemeen is er sprake van onregelmatige uren als er gewerkt wordt in de avonden, nacht, vroege ochtenduren, zaterdag, zondag en uiteraard als er bijvoorbeeld gewerkt wordt op feestdagen.
Om toeslagen te ontvangen moet je aan de slag gaan op tijden wanneer anderen (vaak) vrij zijn. Over het algemeen gaat het over werken buiten kantooruren - tussen 08.00 en 18.00 uur - en op zon- en feestdagen. De toeslagen kunnen oplopen tot 200% van je basissalaris.
Hoeveel toeslag krijg ik voor het werken op een zon- of feestdag? De toeslag voor het werken op zondag is 50%. De toeslag voor het werken op feestdagen is 100%. Toeslagen kunnen worden uitgekeerd in geld of gecompenseerd in vrije tijd.