Een lekkerbekje kun je natuurlijk ook bewaren in de vriezer. Zoals met bijna alles, kun je een lekkerbekje in de vriezer langer bewaren dan in de koelkast. Dit komt doordat de vriezer veel kouder is en daardoor dus ook minder kans geeft aan schadelijke bacteriën om zich (snel) te vermenigvuldigen.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Je hebt een ovenschotel met vis of een vispannetje gemaakt en nog een restje over dat je wil invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten in geen geval opnieuw ingevroren mogen worden.
Houdbaarheid gebakken vis
Dus bij voorkeur in een afgesloten plastic bakje, en niet op een bordje in de koelkast. Dan kan de vis namelijk vochtig worden, en daardoor kan de vis sneller bederven. Gebakken vis kun je ook invriezen, en is dan nog een maand of drie houdbaar.
Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
U kunt overigens de Kibbeling ook goed warm maken in een droge koekenpan. De vis alleen maar even kort doorwarmen is voldoende. In de magnetron wordt vis vaak een beetje droog omdat het vocht in de vis snel verdampt. Als u de vis tóch in de magnetron wilt verwarmen, doe dit dan maar kort.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Vis invriezen is mogelijk met zowel magere als vette vis. Aangeraden wordt om de vis vers in te vriezen en dus niet als bereide vis in de vriezer te plaatsen. Magere vis blijft langer houdbaar in de vriezer dan vette vis.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
In de koelkast kun je de verse haring zo'n 1-2 dagen bewaren, gewikkeld in folie en bedekt met ijsblokjes. In de vriezer is de haring zo'n drie maanden te bewaren.
Bewaartip voor dit product. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gebakken kibbeling kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Gebakken kibbeling invriezen, kan ook dan blijft ie nog 3 maanden goed.
Een lekkerbekje kun je natuurlijk ook bewaren in de vriezer. Zoals met bijna alles, kun je een lekkerbekje in de vriezer langer bewaren dan in de koelkast. Dit komt doordat de vriezer veel kouder is en daardoor dus ook minder kans geeft aan schadelijke bacteriën om zich (snel) te vermenigvuldigen.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is.
Ook kun je de vis bevroren gebruiken – de bereidingstijd is dan wel iets langer. Vis die eenmaal ontdooid is, kun je niet nogmaals invriezen en moet dus in het geheel bereid worden. Na de bereiding kan de vis wel nog één keer ingevroren worden.
Krieltjes kun je 12 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je krielaardappelen maximaal twee dagen bewaren, mits afgedekt.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
De ijskoude, harde waarheid: praktisch alle vis is bevroren. Behalve die veel te dure kreeft die je zelf mag uitzoeken in dat restaurant, maar dat noemen we dierenmishandeling - en daar wagen we ons niet aan. Hoe het zit: commerciële visbedrijven vriezen vis direct in voor ze het naar supermarkten brengen.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Een lekkerbekje is natuurlijk het lekkerst als u direct na het bakken gaat eten. Maar als dit niet mogelijk is, kunt u het lekkerbekje ook heel gemakkelijk weer opwarmen. ± 5 minuten in een voorverwarmde oven of eventjes kort voorverwarmen in een droge koekenpan. In de magnetron is niet aan te raden.
Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
Bak de diepgevroren lekkerbekjes gedurende 8 minuten op 170 °C graden. Dep met keukenpapier alvorens op te dienen. Airfryer: Leg het product in de airfryer en bak 15 minuten op 180 °C. Voor het beste resultaat raden wij de ovenbereiding aan.