Italië heeft alles wat je zoekt in een vakantie. Het lekkere weer, het goddelijke eten, de rijke cultuur, de hartelijke mensen, de klinkende taal, de bijna achtduizend kilometer aan kust, de idyllische dorpjes, de onverwachtse gebeurtenissen.
Italië is bekend om zijn keuken, sportwagens, mooie kusten, het voormalige Romeinse rijk en zeer waardevolle kunststeden. Italië heeft het grootste aantal UNESCO-Werelderfgoedobjecten ter wereld, verspreid over heel het land. Twee onafhankelijke ministaten liggen binnen Italië: San Marino en Vaticaanstad.
Italië is een land in Zuid-Europa. Het is een schiereiland, want het zit maar met een klein stukje aan het vasteland vast. Het grenst in het noorden aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië en het ligt aan de Middellandse Zee. De vorm van Italië lijkt op een laars met een hoge hak.
Amalfikust
Het is het mooiste stukje kust dat Italië te bieden heeft, dat net iets ten zuiden van Napels ligt. Aan de Amalfikust ligt ook het dorpje Positano dat in deze lijst op zich ook een eigen plekje zou verdienen.
1. Het Colosseum - Rome. Het Colosseo is een van de beroemdste monumenten in de wereld en is het meest bezocht in Italië.
Volgens onderzoek van ADAC blijkt dat Italië met een gemiddelde overnachtingsprijs van € 48,35 voor 2 volwassenen en één kind van 10 jaar het duurste kampeerland van Europa is.
Het Colosseum, Vaticaanstad, de fonteinen in het centrum: er zijn zoveel plekjes die je niet mag missen. Maar Rome is verrassend genoeg ook vrij compact en dus kun je er te voet prima uit de voeten. Sneakers aan dus! Het leuke is ook dat je al slenterend door de stad de leukste plekjes ontdekt.
Italië: het land van Romeinse architectuur, mooie meren en heerlijk Italiaans ijs! Goed bereikbaar met de auto en in de zomer lekker warm. Wat wil je nog meer tijdens een vakantie? Om deze en nog vele andere redenen, is het altijd een goed idee om naar Italië op vakantie te gaan.
De meeste Italianen zijn rooms-katholiek. Hoewel het sinds 1984 niet langer de staatsgodsdienst van Italië is, heeft het rooms-katholicisme nog steeds veel invloed op de Italiaanse cultuur. Uit een onderzoek, gehouden in het jaar 2006, is gebleken dat nog steeds 87,8% van de Italianen zichzelf als rooms-katholiek zien.
Van de Italianen zegt 71,1% rooms-katholiek te zijn; 25,4% noemt zichzelf praktiserend. Sommige andere religies groeien zeer snel (2.000.000 moslims, 1.800.000 Grieks- en oosters orthodoxen) en andere zijn wel groot maar groeien nauwelijks (bijvoorbeeld 690.000 Protestanten, 425.000 Jehova's getuigen).
Magna Graecia, Latijn voor Groot-Griekenland was de antieke benaming voor Zuid-Italië en Sicilië. Deze gebieden waren door de Grieken gekoloniseerd vanaf ongeveer 800 v. Chr.
Pizza, pasta en ijs
Natuurlijk kun je in Italië niet heen om de overheerlijke pasta's, pizza's en ijsjes. Meer typisch Italiaans dan dit wordt het niet. Vooral de pizza's vind ik altijd een feestje, zeker in Napels waar de pizza oorspronkelijk vandaan komt.
Italianen zijn traditioneel, gastvrij en warm maar ook heel zeker van hun zaak; Er gaat niets boven hun land, keuken en gewoontes! Dit artikel beschrijft de belangrijkste omgangsvormen die zeer gewaardeerd worden als je je als toerist in Italië begeeft.
In plaats van de van thuis meegenomen boterhammetjes achter de computer op te eten nemen Italianen de tijd voor hun lunch. Ze genieten tijden hun pauze van een heerlijk bord pasta waarbij een glas wijn natuurlijk niet mag ontbreken. Zo kunnen ze er 's middags weer met volle energie tegenaan.
Lunch en diner
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Gardameer
Het Gardameer (Lago di Garda) is het bekendste en grootste meer, voor velen ook het mooiste meer van Italië.
Een groot deel in het noorden van het land heeft een zeeklimaat met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Centraal en Zuid-Italië heeft een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat. Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.