Vaak krijgen wij de vraag: Kun je kunstgras op maat knippen? Dit is echter niet mogelijk. Kunstgras is flexibel en kan dus in elke vorm tuin geplaatst worden. Let bij het plaatsen goed op dat het evenredig vastgemaakt wordt.
Dit zandbed dient goed aangetrild te worden met een trilplaat en daarna geëgaliseerd met een uitvlaklat. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras strak en mooi gelegd kan worden.
Wat kan je doen aan je grasmat om de sprieten weer rechtop te krijgen? Door het kunstgras te borstelen met een harde bezem veeg je de sprieten weer omhoog. Dit kan met een normale harde straatbezem. Het is het beste om tegen de sprieten in de borstelen.
Stanleymes. Voor het op maat snijden van kunstgras heeft u een stevig stanleymes nodig. Dit stevige mes is speciaal ontworpen voor het snijden van tapijt en kunstgras.
Hoogte van kunstgras: 20 tot en met 25 millimeter
In de regel geldt dat het kunstgras realistischer oogt naar mate het hoger wordt. Wel zijn vuiltjes, zoals losse bladeren, weer lastiger te verwijderen van hoog kunstgras.
Kunstgras dient vanaf de onderzijde/rug (zwarte kant) gesneden te worden. Snijd dan netjes langs de rijtjes met steken om de kunstgrassprieten niet te beschadigen en houd het Stanleymes een beetje schuin bij het snijden.
Bij het uitrollen en plaatsen van het kunstgras moet u rekening houden met de vezelrichting. Ieder type kunstgras komt het beste tot zijn recht wanneer u tegen de vezelrichting in kijkt. (Dit wil zeggen dat wanneer de vezels 'omvallen', in uw richting vallen).
Hoeveel haken heb ik nodig? Het aantal haken dat je nodig hebt is twee keer de omtrek van het kunstgrasveld. Als je dus een veld hebt van 3 bij 2 meter, dan heb je een omtrek van 10 meter. Voor dit veld gebruik je dus 20 haken.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Nee, onkruid groeit in principe niet in of op het kunstgras. Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek/stabilisatiedoek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De mogelijkheid bestaat dat zaden die in het gras waaien ontkiemen.
Het mooie van kunstgrasmatten die je op het terras neerlegt, is het feit dat je er gerust een stoel, tafels en andere spullen op kunt zetten. Je hoeft niet bang te dat zijn de kunstgrasmat beschadigd raakt. De grasmat is namelijk goed bestand tegen gewicht en bewegende objecten als schuivende stoelen.
Snijd het kunstgras met het Stanleymes tussen de vezelbanen door. Dit doe je op de zwarte kant (de rug) van het kunstgras. Houd hierbij het Stanleymes een beetje schuin, zodat het makkelijker gaat. Wees secuur, want je kunt het maar één keer goed doen.
Voordat de kunstgrasmatten erop kunnen, is het verstandig om een drukverdeeldoek op de ondergrond te leggen. Dit doek zorgt ervoor dat het kunstgras nog steviger en egaler komt te liggen en gaat tevens onkruid tegen.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Een ondergrond van kunstgras hoort tussen de 5 en 10 centimeter te zijn. Hoe vaster en minder waterdoorlatend de grond is waar u uw kunstgras op gaat plaatsen, hoe dikker de kunstgras ondergrond moet zijn. Een voorbeeld hiervan is klei.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Bij kunstgras aanleggen kunnen er altijd wat vouwen ontstaan. Een standaard tapijt-kicker helpt je om de grotere vouwen te verwijderen. Bevestig gewoon één kant van de grasmat aan het hout en trap dan in de tegenovergestelde richting van de plooi om het plat te maken.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.
Kunstgras instrooien met zand is niet noodzakelijk. Door de allernieuwste technieken waarmee het kunstgras gemaakt wordt zijn de vezels van het kunstgras al erg stevig. De levensduur van kunstgras wordt al steeds langer. Daarnaast zijn er ontzettend veel manieren om het kunstgras goed te bevestigen aan de ondergrond.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
U legt het kunstgras aan beide kante zon 15 cm open en legt de lijmdrager met lijm in het midden. Dan kunt u het kunstgras weer dichtleggen, doe dit met enige voorzichtigheid zodat er geen vezels in de lijm komen.