Een kroon wordt gemaakt van porselein. De tandarts zal een kroon adviseren wanneer het vullen niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld bij een tand die te ver is afgebroken of door tandbederf. Door het plaatsen van een kroon krijgt het gebit de oorspronkelijk vorm weer terug.
Een kroon kan zodoende ook geplaatst worden bij beschadigingen, na een wortelkanaal behandeling of bijvoorbeeld als een kies afgebroken is. Uw tandarts bevestigd de kroon vast, zodat deze net zo stevig voelt als de oorspronkelijke tand of kies.
Als uw kroon afgebroken is, of u heeft een loszittende brug, dan kunt u dit meestal provisorisch repareren. Maar wacht niet te lang met naar de tandarts gaan. Losgekomen tijdelijke kronen en bruggen kunnen bijna altijd wachten tot u de volgende werkdag bij uw eigen tandarts terecht kunt.
Wanneer uw kroon zijn levensduur heeft bereikt, of wanneer de kroon beschadigd of afgebroken is, kan de kroon vervangen worden. Een kroon vervangen gaat grotendeels volgens dezelfde procedure als de eerste plaatsing van de kroon.
De wortel van een gebitselement kan achterblijven wanneer de rest van het gebitselement door afbraak of een ongeval verloren gaat. Soms blijft de wortel per ongeluk geheel of gedeeltelijk achter wanneer de tandarts een aangetast gebitselement trekt.
De tandarts kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de tand of kies te verlijmen met het afgebroken deel. De beste behandeling hangt onder andere af van de staat van de rest van de kies of tand, de duur van de afbraak en in hoeverre een vulling of verlijming mogelijk is.
Het afbreken van een kies wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat er te veel kracht wordt uitgeoefend op een bepaald punt. Vaak gebeurt dit dus wanneer de tanden op elkaar komen of wanneer er iets tussen zit.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
De tandarts zal u hierover adviseren. Het is mogelijk dat het cement waar de kroon mee is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact met ons op en bewaar de losgekomen kroon of brug goed. De tandarts kan uw kroon dan opnieuw vastmaken.
– Loskomen: Een kroon, brug of facing kan loskomen door falen van het cement of door falen van de tand/kies eronder. In de meeste gevallen kan het werkstuk weer terug geplaatst worden. Als de tand/kies eronder ernstig beschadigd is door breuk of cariës zal er naar een andere oplossing gezocht moeten worden.
De meeste kronen zijn gemaakt van porselein. Door de natuurlijke kleur van porselein is het verschil met de rest van het gebit minimaal. Porseleinen kronen zijn ook nog eens zeer sterk: de tand breken in nagenoeg onmogelijk.
Hoe vaak kun je een kroon vervangen? Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u ervan uitgaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Door tandbederf, een ongeluk of het eten van hard eten kan er een stuk van uw tand of kies afbreken. Half afgebroken tanden zijn pijnlijk en wanneer er een scherpe rand ontstaat, kan dit uw tong of tandvlees beschadigen.
Wat te doen als een tijdelijke- of noodkroon los zit? Soms komt de bevestigingsschoef los. Dat kan doordat deze onvoldoende is aangedraaid of door overbelasting. U dient dan spoedig een afspraak te maken om de kroon weer vast te laten zetten om beschadiging of breuk te voorkomen.
VOOR- EN NADELEN
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig.
Dus ook bij een afgebroken stukje zal de tandarts een klein beetje boren. Als de tand mooi schoon is en goed drooggemaakt is, kan deze worden gevuld. Tegenwoordig maken we bijna alleen maar witte vullingen, ook wel composietvullingen genoemd.
Doet de behandeling van een kroon/brug pijn? De tandarts zal u voor de behandeling verdoven.Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.
Een kroon is dan niet meer mogelijk, maar een brug kan soms hiervoor een oplossing zijn. De omliggende kiezen worden dan omslepen, zodat hier een kroon op kan.De ruimte ertussen kan opgevuld worden door middel van een dummie of dummies.
Noodvoorziening – Na de eerste behandeling wordt er een tijdelijke kunststof noodkroon of noodbrug geplaatst. Deze zit nog niet definitief vast. Daarom is het in deze periode aan te raden om geen harde of kleverige producten te eten, omdat de noodkroon dan makkelijker los kan raken.
Je kunt met een kroon of brug alles eten.
Garantie op kronen, bruggen en implantaten
Maar gemiddeld genomen wordt vaak één jaar garantie op prothesen gegeven en 3 tot 5 jaar op kronen, bruggen en implantaten. Vaak staat dit al aangegeven op de website. Maar je kunt het ook aan je tandarts vragen.
Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.
Implantaat: indien de tand volledig is afgebroken of als er geen mogelijkheid is om de originele tand te repareren, biedt een implantaat de juiste oplossing. Deze kosten liggen tussen de € 1.500,- tot € 3.000,- per tand.
Het is belangrijk om een loszittende kies zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij wordt eerst naar de oorzaak gekeken. Deze oorzaak is dus een tandwortelontsteking, een ontsteking van het tandvlees maar het kan ook om een breuk/barst van de kies gaan.