Om de ketting te ontwarren kun je welke fijne naald of speld dan ook gebruiken, zoals een naainaald, een veiligheidsspeld of een punaise.
Steek de naald (of een veiligheidsspeld) met de punt middenin de knoop. Beweeg deze voorzichtig heen en weer. Je zal zien dat de knoop al iets losser wordt, waarschijnlijk kun je hem nu met je vingers losmaken en uit de knoop halen!
Als je de sieraden niet draagt, bewaar ze dan altijd in een afgesloten zakje of sieraden doosje. Zo komt het sieraad niet in aanraking met lucht en zonlicht. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de zilveren sieraden dof of zelfs zwart worden. Dat noemen we oxidatie.
Je knipt het kettinkje door op de plek waar de uiteinden van de kettinkjes elkaar kruisen. 2. Je kunt er ook voor kiezen een goed passend armbandje uit te leggen op tafel. Het kettinkje wat je gaat verkorten leg je er naast en knip je door op dezelfde lengte.
Dan geldt de vuistregel: groot-groot + 2 schakels. Breng beide uiteinden van de ketting naar elkaar toe. Trek de ketting strak zodat de derailleur bijna gestrekt naar voren wijst. Je kunt ook tellen hoeveel schakels je oude fietsketting heeft om erachter te komen hoelang je nieuwe ketting moet zijn.
Een schakelketting is een beweeglijke reeks van met elkaar verbonden schakels of schalmen, die meestal uit metaal zijn vervaardigd en vaak de vorm van een ring hebben.
Zuiver goud zal nooit aangetast worden door chloor omdat het een edelmetaal is dat niet of amper reageert met andere chemische stoffen. Maar het is een vrij zacht metaal. Dus om er gouden juwelen van te kunnen maken, worden andere edelmetalen aan het goud toegevoegd.
De mooiste oplossing om je sieraden op te bergen is in een bijouxdoos. Hiermee heb je aparte lades voor ringen, armbanden, kettingen en horloges. Daarnaast kun je je oorbellen netjes ophangen. Omdat je de doos kunt afsluiten blijven je sieraden stofvrij en langer mooi.
Slaap niet met zilveren sieraden om, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid en voorkom je beschadigingen en vervormingen. Douche, zwem of sport niet met je sieraden om. Doe je sieraden af bij zwaar werk of als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken.
Je kettingen combineren met kleur
De kettingen die je hebt gekozen hebben dezelfde kleur. Tegenwoordig is het echt helemaal prima om goud en zilver te mixen. Vaak zie je dit bij armbanden dat goud en zilveren sieraden naast elkaar worden gedragen, of het sieraad zelf bestaat uit goud en zilver.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Het korte antwoord is dat gouden sieraden onder de douche kunnen worden gedragen. Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt.
Een verfrissende duik in het zwembad nemen met je gouden of zilveren is niet aan te raden. Niet alleen zilver maar ook goud kan gaan oxideren en daarmee richt je blijvende schade aan. Wanneer gouden sieraden bijvoorbeeld al licht beschadigd zijn dan zijn ze extra gevoelig voor agressieve stoffen zoals chloor en zout.
De vossenstaart ketting is rond van vorm en heeft een gevlochten uiterlijk wat doet denken aan een Vossenstaart.
Gourmet/Cuban
De Gourmette-ketting is een variatie op de gewone basis schakelketting, maar de ronde of ovale schakels zijn gedraaid en meestal vlak afgeslepen (diamant geslepen), zodat de schakels mooi plat in elkaar overvloeien.
In een ketting dragen alle schakels hetzelfde gewicht. Als je 10 kg aan je ketting hangt, draagt elke schakel 10 kg. Hoe lang de ketting is doet er voor de rest niet toe (als we het eigengewicht van de ketting verwaarlozen). De enige reden om een ketting langer te maken is om meer afstand te overbruggen.
Afhankelijk van de staat van onderhoud, weersomstandigheden en de omgeving waarin je fietst slijt je ketting. Dit bepaalt ook het moment waarop het tijd is voor een nieuwe. De vuistregel die je kan hanteren is dat het verstandig is om je ketting ergens tussen de 3000km en 5000km te vervangen.
Pak je kettingpons of kettingpons tang en draai het pennetje uit de dikke kant van de schakel. Zorg ervoor dat het pennetje nog een beetje vast blijft zitten in de schakel. Je draait hem er dus niet helemaal uit. De dunne kant kun je er gewoon helemaal uit draaien.
Het is een misverstand dat de draairichting van de ketting van belang is. Het is een 'links/rechts' kwestie. De 'binnen' plaatjes zonder tekst hebben een andere constructie dan de 'buiten' plaatjes (met tekst). De looprichting maakt niets uit, zolang de tekst op de (buiten)plaatjes zichtbaar is.
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen. Goud en platina zijn de bekendste voorbeelden van edelmetaal.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.