Goed ontwikkelde klaver bestrijdt in het voorjaar onkruid. Daarnaast is klaver een gewas dat stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en dit zorgt voor een goede verhouding in de grond. Bovendien zorgt de klaver voor een constante grasgroei doordat de bodem meer vocht vast houdt.
Voordelen van klaver in een weide
Klaver in grasland verhoogt het eiwitgehalte in het gras. Klaver bindt in samenwerking met rhizobium bacteriën stikstof uit de lucht. Witte klaver bindt tot 150 kilogram stikstof per hectare, rode klaver tot 350 kilogram per hectare.
Voor een gezonde aarde
En deze plant trekt ook wormen aan, die de aarde luchtiger en vruchtbaarder maken. De klaver voegt daar zelf ook nog wat aan toe, omdat hij met zijn lange penwortel kanaaltjes in de grond boort. Daarnaast kan klaver stikstof aan zich binden en hiermee de grond verrijken.
Wat zijn de voordelen van klaver in een grasland? Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
Klaver is een prachtig gewas om samen met gras te telen. Het levert je extra eiwit, je hoeft minder kunstmest te strooien en je koeien zijn er dol op. De teelt is niet moeilijk, maar je moet wel de juiste dingen doen.
De klaver brengt stikstof in de bodem, wat een belangrijke voedingsstof is voor veel gewassen. Verder zorgen groenbemesters ervoor dat de bodem gedurende de winter minder uitspoelt en dat onkruid minder kans krijgt.
Naast dat klaver al snel je gazon overwoekert, veroorzaakt de plant ook echt schade aan je tuin. Klaver onttrekt veel voedingsstoffen en water aan de grond, waardoor andere planten tekorten krijgen. Ook zorgen de lange wortels ervoor dat andere planten het moeilijk krijgen.
Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal).
Bij kalkhoudende meststoffen moet je letten op het type klaver. Zuringklaver, die houdt van een zure en kalkarme bodem, kan je verdrijven met kalk. Witte klaver daarentegen zal heel blij zijn met een extra portie kalk.
De plant heeft wel wat warmte nodig, maar kiemt dan binnen twee weken.
Klaver is in staat om via de rhizobium-bacterie stikstof uit de lucht om te zetten in voor de plant opneembare stikstof. Daarmee beïnvloedt het ook de stikstofbenutting van het bedrijf op een positieve manier. Het gras dat in de directe omgeving van klaver staat, kan daarvan profiteren.
Jonge klaverblad is zowel rauw als gestoofd als spinazie te gebruiken. Wat blaadjes van klaver in een broodje geeft het iets bijzonders. Maar ook de bloemen vullen smaak aan en kunnen daarnaast als garnering gebruikt worden. De bloemen zijn heel lekker als zoetzuur.
Klaver heeft namelijk de eigenschap om stikstof uit de lucht te binden via de rhizobium bacterie. De stikstof wordt opgeslagen in de stikstofknolletjes waarna het vrijkomt in de bodem en opgenomen kan worden door het gras en de klaver. Dit kan leiden tot hogere opbrengsten van zowel droge stof als ruw eiwit.
Stikstofbinding en bemesting
Witte klaver bindt tot 150 kilogram stikstof per hectare, rode klaver tot 350 kilogram per hectare. De stelregel is dat klaver per ton productie 25 kilogram stikstof in de grond achterlaat. Deze stikstof komt in de zomer en in het najaar ten goede aan het gras.
Witte klaver (Trifolium repens): komt algemeen voor en dan vooral in grasvelden, op akkers, in tuinen en wegbermen. Deze lage, bodembedekkende plant bevat veel eiwit, vitaminen en mineralen en is een belangrijke plant voor veevoeder.
Gras-klaverpercelen zijn geschikt voor maaien en rantsoenbeweiding, Door de aanwezigheid van rode klaver zijn ze minder gevoelig voor droogte. Verder zijn ze later in het seizoen minder gevoelig voor kroonroest. Witte klaver meezaaien is noodzakelijk voor een uniform perceel.
Voldoende licht heeft een positief effect op zowel de ontwikkeling als de opkomst van de klaver. Zoals aangegeven is klaverzaad erg fijn zaad. Doordat de zaad zo fijn is, moet het niet te ver van de oppervlak liggen. Zaai daarom in een kleine snede.
Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras. Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
Klaver is een moeilijk te bestrijden onkruid: klaver is sterk en overleeft ook gemakkelijk een winter met veel vorst. Met haar vasthoudende wortels zal het plantje snel opnieuw groeien, ook als er slechts een klein stukje van de klaver in de bodem achterblijft.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Het is belangrijk om onkruid direct te verwijderen om te voorkomen dat het zich snel uitbreidt. Verwijder het onkruid altijd in zijn geheel, dus ook de wortel! Doe dit met de hand of een onkruidsteker. Of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel tegen onkruid in het gazon.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Klaver is een natuurlijke groenbemester van de grond. Klaver zal namelijk stikstof aan de grond gaan toevoegen waardoor de grond rijker en dus vruchtbaarder wordt. Zeker bij schrale gronden is het zaaien van klaver een goed en natuurlijk alternatief voor (kunst)mest.
Bloedmeel is een milieuvriendelijke, (100%) organische mest met een hoog stikstofgehalte. Hierdoor zorgt bloedmeel er voor dat geel- en bruinverkleuring (ontstaat door gebrek aan stikstof) in het gazon - of elders in de tuin als bijvoorbeeld de border - heel snel terugdringt.
Om klaverzuring te bestrijden raden wij aan: Het onkruid met wortel en wortelknolletjes te verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten.