Klimmen is een goede krachttraining voor een aantal belangrijke spiergroepen, waaronder je buikspieren, triceps, schouderspieren, bovenbenen en je kuitspieren. Tijdens het klimmen gebruik je namelijk niet alleen je armen, maar je hebt je hele lichaam nodig.
Ook bij het klimmen train je het hele lichaam, die alle spieren activeert. Zo bouw je effectief spieren op. Anders dan bij het boulderen, train je bij het klimmen vooral de maximale conditie, doordat je hier grotere afstanden aflegt.
De meeste kracht tijdens het boulderen haal je namelijk uit je benen en uit je core om je lichaam in balans te houden. Top training dus ook voor precies die spieren! Je vingers worden ook wel goed onder handen genomen (snap je 'm), omdat ze goed grip moeten houden tijdens je route.
Voor maximale inspanning moet je ook voldoende uitgerust zijn. Een goede tijd van rust voor routes is 20/30 minuten en voor boulders is dat 3/5 minuten. Je lichaam herstelt sneller van een korte training. Het is daarom beter om drie keer in de week 2 uur te trainen dan één lange sessie van 5 uur te houden.
Klimmen is een goede krachttraining voor een aantal belangrijke spiergroepen, waaronder je buikspieren, triceps, schouderspieren, bovenbenen en je kuitspieren. Tijdens het klimmen gebruik je namelijk niet alleen je armen, maar je hebt je hele lichaam nodig.
Probeer soepel rond te draaien; rond de 80-90 omwentelingen is mooi. Tijdens het klimmen ligt je cadans wel een stukje lager dan op het vlakke. Blijf schakelen als je op steilere/minder steile stukken rijdt. Schakel, voordat je een steiler stuk ziet, al terug zodat je niet opeens compleet stil komt te staan.
Voor een gemiddelde klimmer zijn de algemene regels ongeveer als volgt: klim je maar één keer per week, dan kun je die keer best maximaal zwaar belasten. Train je twee keer per week, dan train je één keer maximaal en één keer submaximaal. Train je drie keer, dan wordt die derde training een hersteltraining.
De sport is extreem spannend en opwindend, maar helaas worden veel mensen ontmoedigd door de ogenschijnlijk gevaarlijke en ingewikkelde natuur van klimmen. Maar, als je het een kans geeft zal je snel merken dat dit niet het geval is, en dat de sport zo uitdagend of ontspannend kan zijn als je het zelf maakt.
Kinderen kunnen vaak nog niet zelfstandig zekeren. Daarom vragen we dat kinderen niet alleen komen klimmen. Een ouder kan na een korte uitleg zekeren. Klimgordels zijn te koop in verschillende modellen en maten.
Boulderen is het beklimmen van rotsblokken. Het is een explosieve sport die bestaat uit het klimmen van korte, moeilijke, routes. Hierdoor hoef je niet beveiligd te worden met touwen, aangezien je bij het klimmen slechts een viertal meter stijgt.
Boulderen bevordert kracht, coordinatie en lenigheid. Alle spieren in het lichaam worden aangesproken tijdens het boulderen. Tijdens een uur boulderen verbruikt een klimmer ca. 580 kcal.
De klimsport is een lastige sport om te definiëren, maar door haar veelzijdigheid wel een van de leukste sporten die er is! In de stad klim je op speciaal daarvoor gebouwde klimwanden. En in de vrije natuur klim je op rotswanden in vaak spectaculaire natuur.
Boulderen is makkelijk om te doen en tegenwoordig kun je in vrijwel iedere stad een indoor klimhal vinden waar je (onder begeleiding) een proefles kunt volgen. Er zijn verschillende routes waarbij je obstakels kunt tegenkomen waardoor je niet verder kunt.
Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok. Omdat er in Nederland geen rotsblokken zijn boulderen we op klimwanden met een maximale hoogte van 4,5 meter. De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig.
Je verlegt je grenzen en dit geeft je zelfvertrouwen een boost. We hebben het al even genoemd: bij klimmen heb je de gekste obstakels die je in allerlei posities moet overwinnen. Dit vraagt je opperste concentratie en focus. Je traint dus je concentratievermogen tijdens alle lastige parcours die je moet nemen.
Sportklimmen is voor iedereen
Iedereen kan klimmen, want klimroutes zijn er op elk niveau. Van beginners tot topsporters.
Zo doe je het: Zoek een korte klim die ongeveer 2 minuten duurt om te beklimmen. Zorg dat je al voordat de klim begint aan een RPE van 7/8 rijdt. Klim 90 seconden door met dezelfde inspanning en rij de laatste 30 seconden zo snel als je kunt naar de top. Herhaal vier tot zes keer.
Er is geen minimum leeftijd om te komen boulderen, maar kinderen jonger dan 6 zijn waarschijnlijk te klein om de routes te kunnen klimmen. Per groep mogen er maximaal 4 kinderen onder de 12 bij ons komen boulderen. Begeleiding is noodzakelijk; per 2 kinderen moet er minimaal één volwassene aanwezig zijn.
Hoelang duurt een bouldersessie? Als volwassenen ben je ongeveer één tot anderhalf uur aan het sporten. Hierbij wissel je af tussen het beklimmen van boulders en het uitrusten op de bankjes. Kinderen boulderen vaak ongeveer een uurtje.
Iedereen die de Mont Ventoux beklimt verdient respect. Dan weten jullie dat vast. Maar dit is wel de makkelijkste beklimming van de Mont Ventoux. Sault ligt al op 765 meter hoogte en over 26 kilometer neemt de route de tijd om boven te komen.
Het zou mooi zijn als je in de laatste 2-3 maanden voorafgaand je trip naar de Mont Ventoux een aantal (toer)tochten te fietsen waarbij je flink wat hoogtemeters pakt, zodat je beenspieren meer wennen aan het klimmen. Bij het klimmen gebruik je andere spieren dan tijdens het rijden op het vlakke.
Wielrenners hebben wel degelijk baat bij krachttraining omdat ze hiermee hun spieren versterken en beter en gemakkelijker in staat zijn om het pedaal weg te trappen en op te trekken. Als je meer spierkracht hebt, is het makkelijker om een fietsbeweging te maken omdat je daar dan minder energie voor nodig hebt.