Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Döner kebab (döner betekent 'draaiend' in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees.
Kebab wordt vaak in combinatie gebruikt met het woord döner, döner kebab. Het is een vleesgerecht dat gemaakt wordt van lamsvlees. Oorspronkelijk komt kebab uit Turkije. Het lamsvlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen.
De "dürüm" is qua vorm gelijk aan de zachte Mexicaanse tortilla maar is gemaakt van durumtarwe in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm-döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in westerse landen waaronder Nederland, België en Duitsland.
Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen.In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip.Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Er bestaat ook een gerecht genaamd shoarma, dat vaak wordt verward met döner kebab. Shoarma bestaat echter uit gegrild vlees dat geserveerd wordt in een pita-broodje of op een plaat, terwijl döner kebab specifiek het vlees is dat gegrild wordt op een spit.
Het grootste verschil is de manier waarop het vlees wordt bereid. Bij doner wordt het vlees in dunne plakjes gesneden, terwijl bij kebab het vlees in kleine stukken wordt gesneden. Daarnaast zijn er ook verschillen in de smaak. Doner heeft een zachtere, zoutere smaak, terwijl kebab een kruidiger smaak heeft.
Het woord kebab zegt in feite dus nog niet zo veel over het soort gerecht. Het kan immers alles zijn. Zo lang het gebakken is en bestaat uit vlees. Al wordt er in Nederland met kebab vaak een gekruide gehaktspies (köfte) bedoelt gemaakt van rund- of lamsvlees.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Döner (draaiende) kebab verhuist vervolgens ook als gyros naar Griekenland (gyros betekent draaien) en als çevirme of shawarma naar het Midden-Oosten (çevirmek betekent ook draaien); er zijn wat verschillen in marinade en kruiderij, maar het principe is overal hetzelfde.
Shoarma is een Arabische variant op de döner kebab, en is afgeleid van het Turkse woord 'çevirme' – dat net als döner iets betekent als 'draaien'. Het van oorsprong Turkse gerecht is door Israëliërs meegenomen naar Arabische landen waar het de verbasterde naam shoarma of shawarma kreeg.
Veel Turken vinden dat het kebabvlees in Turkije een andere en betere smaak heeft dan bij ons. Mogelijk komt dit door de teeltwijze, de dierkeuze en de gehanteerde bereiding van het vlees. Het verwerkte vlees in de kebab is halal (rein).
Ingrediënten: kippenvlees (92%), zout, gemixte kruiden (bevat: MOSTERD, SELDERIJ), Tarwemeel, glucosestroop, dextrose, eipoeder (MELK), SOJA eiwit, gemodificeerd zetmeel (E1422), knoflook en zout, Stabilisator: E331, E262, E450-E451, Zuurteregelaar E500.
Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van lamsvlees, rundvlees, kip of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Deze echte lamsshoarma is in dunne plakjes gesneden van de lamsschouder en met diverse, natuurlijke kruiden op smaak gebracht.
Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma. Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur.
Het is een van oorsprong Turks gerecht, dat geïntroduceerd werd in Europa in de Duitse hoofdstad Berlijn door een Turkse migrant.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees.
Grasgevoerd shoarmavlees is van dunne gekruide reepjes schapenvlees. Ze zijn heerlijk om te eten met een pitabroodje als onderdeel van de maaltijd of als tussendoortje.
Om dat te onderzoeken, bestelt Andy in verschillende kebabzaken over heel Vlaanderen een kebab met 100% rundvlees. Die stalen werden nadien getest in een labo en wat blijkt? Er zit absoluut géén varkensvlees in döner kebab.
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.
In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix.
Döner kebab (Turkse spelling döner kebabı, spreek uit: 'doo-NAHR kee-buhbuh') betekent letterlijk draaiend (döner) geroosterd vlees (kebab). Plakken gemarineerd vlees worden laag voor laag op een spies geregen tot een grote rol, die vervolgens rechtop, al ronddraaiend, wordt gegrild.