Hoe stel je jezelf voor in een sollicitatiegesprek?
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
De kleur van je kleding stuurt een onderbewuste boodschap aan de interviewer over je persoonlijkheid. Neutrale kleuren zoals marineblauw, grijs, zwart en bruin zijn de beste kleuren voor een sollicitatiegesprek. Wit is bijvoorbeeld weer een uitstekende kleur voor een blouse of overhemd.
Hoe zorg je voor een onvergetelijke eerste indruk?
7 tips voor een onvergetelijke eerste indruk
7 tips:
Besteed tijd en aandacht aan je kleding. Uit onderzoek blijkt dat we allerlei positieve eigenschappen toekennen aan mensen die er verzorgd uitzien. ...
Wat mag je niet vragen tijdens een sollicitatiegesprek?
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Wat trekt je aan in dit bedrijf? Noem bijvoorbeeld de prettige werkomgeving, de bedrijfscultuur en de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Laat blijken dat je hebt verdiept in de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld relevante trends of producten noemen die je aanspreken.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Zeg bijvoorbeeld: “Uw vraag “Waarom wil je hier werken?”; daar wil ik graag een en ander over zeggen. Graag noem ik u een aantal factoren (of redenen) die de functie en uw organisatie interessant maken voor mij. En wat mij drijft om mij voor de functie en uw organisatie in te zetten”.
Eerlijkheid. Nu je meer zelfkennis hebt, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen de recruiter. De dingen die jou onderscheiden van anderen kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Het is verstandig om eerlijk te zijn, en zowel iets positiefs als iets negatiefs te noemen.
Blauw: Blauw straalt oprechtheid, zelfvertrouwen, loyaliteit en vriendelijkheid uit. Daarnaast is het ook een rustige en kalme kleur. Alle tinten blauw zijn een veilige keuze en worden ook vaak gebruikt tijdens sollicitatiegesprekken. Zwart: Als je zwart draagt tijdens je sollicitatiegesprek, zit je vaak veilig.
Welke kleuren nagellak kunnen we het beste kiezen wanneer we naar het werk gaan? ”Als je zeker wilt weten dat je nagels passen bij de zakelijke omgeving, dan kun je het beste kiezen voor blanke lak of een nude kleur. Denk aan een tint die dichtbij je huidskleur zit, beige of zacht roze.
Blauw is, schijnt door onderzoek aangetoond, de beste “power kleur” voor het solliciteren en heeft de grootste succesfactor. Een erg opvallende kleur, maar niet altijd in positieve zin. Rood kan agressief en opdringerig overkomen. Erg goed bij bijvoorbeeld in agressieve onderhandelingen.