Een blikje voor frisdrank of bier woog in 1992 nog 11,4 gram. Inmiddels is het gewicht teruggebracht tot 9,9 gram. De wanddikte van een blikje was in 2006 nog 0,103 mm. Door nieuwe technieken is die op dit moment verdund tot 0.097 mm.
Een aluminium blikje weegt 5 tot 10 gram. Voor een sixpack (dus zowat twee liter bier) is er dus een meergewicht van een kilo glas... of slechts enkele tientallen grammen aluminium. Een verschil van een derde van het totale gewicht (bier inbegrepen).
Heel veel geld verdienen zal je niet met het inleveren van lege blikjes. Maar ervan uitgaande dat alle kleine beetje helpen, is het zeker de moeite waard om te sparen. Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal).
Stuiver per blikje
Aan het aantal in te leveren blikjes zit geen maximum, maar de korting op de bon zal maximaal 10 procent bedragen. "Stel iemand levert 50 blikjes in, dat is dat dus €2,50 korting. Maar je moet dan wel voor minstens 25 euro aan boodschappen doen."
Een leeg blik kun je uitstekend gebruiken als plantenpotjes voor verse kruiden of andere planten. Je kunt het blik zo laten of je kun het blikje versieren of schilderen. Je kunt het zo creatief mogelijk maken!
Bekende Hollandse merken zijn o.a. Verkade, De Ruijter, Bolletje, Tomado en Brabantia. Maar ook Douwe Egberts, Van Nelle en Droste's cacao zijn bekende merken uit de vorige eeuw. Op TweedehandsKwaliteit.nl staan veel brocante winkels die allerlei oude blikken verkopen en/of inkopen.
Een blikje voor frisdrank of bier woog in 1992 nog 11,4 gram. Inmiddels is het gewicht teruggebracht tot 9,9 gram. De wanddikte van een blikje was in 2006 nog 0,103 mm. Door nieuwe technieken is die op dit moment verdund tot 0.097 mm.
Omdat de hoeveelheid zwerfafval alleen maar toeneemt, heeft de overheid begin vorig jaar al besloten om statiegeld op blikjes in te voeren. Net als nu al geldt voor kleine plastic flesjes gaan consumenten voor elk blikje straks 15 cent statiegeld betalen, dat ze terugkrijgen bij inlevering van de lege verpakkingen.
In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (bier- en frisdrankblikjes, soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Grote stukken metaal (zoals sloopafval en oude fietsen) kun je als grofvuil inleveren bij de gemeente. Of breng het naar een oud-ijzerhandel: daar krijg je er nog geld voor.
Een blikje is een cilindervormige of doosvormige metalen verpakking voor dranken. Oorspronkelijk waren drankenblikjes gemaakt van blik, wat de aanduiding is voor vertind staal, tegenwoordig worden ze ook vaak van aluminium gemaakt.
De studie schat dat statiegeld leidt tot 70 tot 90 procent minder plastic flessen en blikjes in het zwerfafval. Dit sluit nauw aan bij de beleidsdoelstelling om de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 90% te verminderen in 3 jaar tijd.
Statiegeld (ook: stageld of consigne) is een klein bedrag dat wordt geheven bij de aankoop van een product en dat wordt terugbetaald als de koper de verpakking van het product na gebruik weer inlevert. Dit gebeurt vaak via een flessenautomaat (of statiegeldautomaat).
De materiaaldikte van drankblikjes is variabel. De bodem is 0,30 mm, de wand is 0,11 mm en de kraag is 0,16 mm dik. De dikte wordt geoptimaliseerd zodat het blikje sterk genoeg is als er vloeistof in zit (oefent een druk uit) en zodat het eveneens makkelijk plat te drukken is als het leeg is.
Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden.
Statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes zal vanaf 1 januari 2022 verplicht zijn. Met ingang van 1 januari 2022 wordt het verplichte statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes in Duitsland aanzienlijk uitgebreid.
Blik is de onbetwiste verliezer in het productieproces. Blikken verpakkingen bestaan voor 70% uit staal, de rest is van aluminium. Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu. Voor 1 kilo aluminium heb je 3,7 kilo bauxiet nodig.
Lichter blikje beter voor het milieu
"Ze zijn gemaakt uit aluminium en ze zijn dus lichter. Dat betekent minder impact op het transport." De blikjes bestaan ook voor een deel uit gerecycleerd materiaal.
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
SipNShut heet het, oftewel 'slok en sluit'. Het blikje is van 100% aluminium en daarmee volledig recyclebaar. Ook niet onbelangrijk in deze tijd.
Kerstballen zijn 'jeugdherinneringen en sentiment'
Die zijn vooral afkomstig uit Duitsland, Rusland, Oost-Europa en Nederland. De meesten komen uit de periode 1900-1970 en variëren van een paar euro per stuk tot 60 euro.
De conditie is de staat waarin een object zich nu bevindt. Hoe goed het de tand des tijds heeft doorstaan, is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Dingen zoals roest, vervaging, corrosie, krassen of andere schade hebben bijvoorbeeld een effect op een item gehad en bepalen de conditie van een item.
Je kunt goud en zilver herkennen door te kijken naar de keurtekens en de getallen. Controleer ook altijd of het object een merkteken heeft. Dit is vooral belangrijk voor objecten die zijn gemaakt van zilver, kristal, keramiek en glas, want het is niet onmiddellijk zichtbaar of je iets bijzonders voor je hebt.