Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Dat betekent dat je het product kunt eten vóór de datum is verstreken. Ná de datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog dicht is. Ook geldt voor verse producten als kip dat je het na het openen dezelfde dag moet bereiden en/of opeten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
In de meeste gevallen kunt u rauwe kip maximaal één tot twee dagen in de koelkast bewaren. 1 De “ten minste houdbaar tot”-datum die op de verpakking staat, is bedoeld om de kwaliteit te waarborgen. U mag rauwe kip dus alleen binnen een dag of twee eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken .
Bewaarperiode van gebakken kip
Als de kamertemperatuur hoger is, bijvoorbeeld tijdens de zomer, moet je de kip binnen 1 uur in de koelkast plaatsen. In de koelkast: Gebakken kip kan tot 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Als je rauwe kip hebt gekocht en je weet dat het 2 dagen in de koelkast heeft gelegen na de "ten minste houdbaar tot" datum, ruik er dan aan. Als het bedorven is, weet je het meteen. Hetzelfde geldt voor melk. Het kan een paar dagen na de "ten minste houdbaar tot" datum nog goed zijn, maar als er een zure geur aan zit, weet je dat het bedorven is.
Verse, rauwe kip is roze en vlezig van kleur; als de kip bedorven is, zal hij verkleuren en een doffe, grijze gloed krijgen . "Tekenen van voedselbederf zijn vrij universeel," zegt White. "Elke vieze geur, verkleuring of vreemde substantie op uw kip zou reden zijn om weg te gooien."
Terwijl voedsel ontdooit in de koelkast (40 °F of lager), blijft het veilig. Gebruik na het ontdooien gehakt, gevogelte en vis binnen een of twee extra dagen , en gebruik rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kalfsvlees (gebraad, biefstuk of karbonades) binnen drie tot vijf dagen.
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren.
TGT-datum: staat voor 'te gebruiken tot' en betekent dat je dit product tot en met die datum kunt eten. Daarna kun je het beter weggooien. De TGT-datum staat op producten die snel bederven zoals vlees, vis, kip en voorgesneden groenten.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Niet consumeren na TGT.Kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Controleer regelmatig de vervaldatum die op de verpakking staat: “EXP” of “verwendbar bis” gevolgd door de twee cijfers van de maand en de vier cijfers van het vervaljaar. Dit geldt ook voor bereidingen die door de apotheker werden gemaakt. Na deze datum moet u het geneesmiddel terugbrengen naar de apotheek.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
De “ten minste houdbaar tot”-datum is verstreken: Kip — rauw en gekookt — die de “ten minste houdbaar tot/voor”-datum heeft overschreden, is waarschijnlijk bedorven . Veranderingen in kleur: Rauwe en gekookte kip die grijsgroen begint te worden, is bedorven. Vlekken van grijs-groen schimmel duiden op bacteriegroei.
Rauwe kip kan je eigenlijk maar één à twee dagen in de koelkast bewaren. Winkel dan ook met een plan of vries de kip in als je haar wilt bewaren. Controleer rauwe kip altijd op kleur, textuur en geur. Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast.
USDA raadt aan om gekookte kip binnen drie tot vier dagen te gebruiken , mits gekoeld bewaard (40°F of lager). Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.