Als u terecht moet staan voor een strafbaar feit, ontvangt u een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Als u niet zelf naar de zitting wilt, mag u de verdediging ook overlaten aan uw advocaat.U moet uw advocaat daarvoor wel machtigen.En de rechter moet hiermee instemmen.
Tijdens de behandeling van uw zaak door de Politierechter heeft u het recht zich te verdedigen. Probeer je steeds goed voor te bereiden en neem de nodige bewijsstukken reeds mee naar de Rechtbank.
Als je jonger bent dan 12 jaar, mag je alleen een informeel verzoek indienen bij de rechtbank. Je schrijft dan zelf een brief aan de rechtbank met je verzoek. De rechter besluit of hij je verzoek in behandeling neemt. Hij hoeft dit niet te doen.
Om zelf een rechtszaak te starten moet u een dagvaarding schrijven. Een dagvaarding is het processtuk waarin u uitlegt wat u vordert en waarin u die vordering ook onderbouwt. En dat maakt het starten van een procedure zo lastig. De dagvaarding is een processtuk dat aan bepaalde vereisten moet voldoen.
Strafrechtelijke procedure: advocaat niet verplicht
Als u verdachte bent in een strafzaak, is een advocaat inschakelen geen verplichting. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Een advocaat controleert of tijdens de opsporingsfase alles volgens de regels verloopt. Hij bereidt met u de rechtszitting voor.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld. Maar het kost wel geld als u een advocaat inschakelt.
Je respectvol gedragen is een belangrijk onderdeel van de etiquette in een rechtbank. Mannen kunnen het best een pak of een jasje met een overhemd dragen. Vrouwen kunnen het best een nette jurk, rok of pantalon met blouse dragen. Slippers, te hoge hakken en sportschoenen kun je beter niet dragen tijdens een zitting.
Als u de eisende partij bent dan moet u, als het een dagvaardingszaak is, deurwaarderskosten betalen voor het betekenen van de dagvaarding. Die kosten bedragen ongeveer € 100,- inclusief BTW. Als u de procedure wint moet uw wederpartij die kosten aan u vergoeden.
In rechtbanktermen spreekt men over 'het inleiden van een vordering bij de rechtbank'. De meest gebruikelijke manier is de dagvaarding. Als eisende partij doet u daarvoor een beroep op een deurwaarder. Deze maakt de dagvaarding over aan uw tegenpartij; het is een officiële oproep om voor de vrederechter te verschijnen.
Iedereen van 18 jaar of ouder kan als toeschouwer een openbare zitting van de rechtbank bijwonen. Wie jonger is dan 18 jaar, mag dit alleen met toestemming van de rechter. Ook moet er dan een volwassene meegaan.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
Het is gratis, verloopt zonder formaliteiten en de partijen besparen er zich een dure en tijdrovende procedure mee. Bij de huur van woningen is de verzoening in bepaalde gevallen zelfs verplicht voor een partij mag dagvaarden. De rol die de vrederechter als bemiddelaar kan spelen, wordt vaak onderschat.
Het is wel verplicht om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Iedere burger mag in Nederland zelf een dagvaarding opstellen. Bij wet is geregeld dat een gerechtsdeurwaarder de dagvaarding aan de gedaagde persoon, instelling of bedrijf dient te overhandigen.
De rechtbank berekent u minimaal € 86,- griffierechten voor de inhoudelijke behandeling van uw kort geding. De gerechtsdeurwaarder berekent u ambtelijke- én legeskosten om uw kort geding dagvaarding te betekenen.
Ten eerste moet een onafhankelijke rechter – of in het geval van zware criminaliteit een volksjury in het Hof van Assisen – beslissen over schuld of onschuld. Het openbaar ministerie, die de Staat vertegenwoordigt, en de verdachte krijgen allebei de kans om met bewijsmateriaal schuld of onschuld te doen bewijzen.
Als een partij niet komt opdagen op de zitting, doet de rechter toch uitspraak. Dit heet een verstekvonnis. De rechter stelt dan meestal de eiser in het gelijk.
U bent niet verplicht op de zitting te verschijnen. U kunt uw verdediging overlaten aan uw advocaat, als u deze daarvoor heeft gemachtigd. De rechter moet hiermee instemmen.
Rechtbank van eerste aanleg en Ondernemingsrechtbank – 165 euro. Hof van Beroep – 400 euro. Hof van Cassatie – 650 euro.
Als u geen advocaat of mediator kunt betalen, heeft recht op een vergoeding voor de kosten. Dit heet een toevoeging. Als u aanspraak maakt op een toevoeging, betaalt u altijd een eigen bijdrage. Daarnaast kunt u advies vragen aan het Juridisch Loket.
Hoe werkt de financiering van de Rechtspraak? De Rechtspraak wordt per zaak betaald. Voor elk vonnis dat een rechter uitspreekt, betaalt de minister van Justitie en Veiligheid een bepaald bedrag. Dus hoe meer vonnissen rechters produceren, des te meer geld krijgt de Rechtspraak, en omgekeerd.
Advocaatkosten. Voor een strafrechtelijke procedure betaalt u alleen de kosten voor een advocaat, als u deze inschakelt (dit is niet verplicht). Mogelijk heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand . Dit betekent dat de overheid (een deel van) de kosten van de advocaat betaalt.
Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.
Om als rechter op de arbeidsmarkt binnen te komen is erg lastig, omdat hiervoor de RAIO opleiding (Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding) gevolgd moet worden. Voor deze opleiding worden zeer hoge eisen gesteld en er zijn slechts weinig plaatsen beschikbaar.
Bij een rechtszaak is een formele dresscode als: Casual Chic, Business of Smart Casual gebruikelijk. Dit zijn dresscodes waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen casual en formele kleding. Leg hierbij het accent op de nette kant, in plaats van op de casual kant.