Inbraakwerend glas krijgt zijn stevigheid niet door de dikte, integendeel, het hoeft helemaal geen dik glas te zijn. Wel bestaat dit soort glas uit twee glasplaten.Deze zijn verhit waardoor ze worden versmolten met een folie laag ertussen.
Een glassoort met een inbraakwerende functie is gelaagd glas. De folie tussen de glasplaten zorgt ervoor dat het glas bij elkaar blijft bij een breuk. Omdat je er niet doorheen kunt vallen weert het inbrekers.
Inbraakwerend glas valt onder gelaagd glas, wat betekent dat de ruit zijn stevigheid niet zozeer te danken heeft aan de dikte, maar aan de inbraakwerende folie te midden van het glas.
Is dubbelglas inbraakwerend? Hoewel standaard dubbelglas zeker een mate van vertraging zal opleveren om binnen te komen is het, net zo min als HR++ glas dat is, officieel geen inbraakwerend glas. Dubbelglas en HR++ glas kunnen uitgevoerd worden met een inbraak vertragende glasplaat als een van de dubbele glaslagen.
Allereerst: dubbel glas is niet per se inbraakwerend. Weliswaar gaat het hierbij om 2 glasplaten, wat het glas iets dikker maakt dan enkel glas, maar het blijven onverstevigde ruiten die makkelijk te breken zijn. Dat de inbraakwerendheid van glas niet wordt bepaald door de dikte, is het tweede misverstand.
Hoe meer glaslagen, hoe meer het inbrekers afschrikt. Glas is een belangrijk aspect om ongewenste gasten buiten te houden. Driedubbel glas of triple-glas bestaat, zoals de naam al zegt, uit drie lagen. Het voordeel van gelaagd glas is dat het glas niet breekt, mocht een inbreker een poging doen om het kapot te maken.
HR++ glas isoleert 2,5 keer beter dan oud dubbelglas. Ook leuk en goed om te weten. HR++ glas isoleert beter dan een goed geïsoleerde spouwmuur!
Dikte van het glas = buitenblad + binnenblad + spouwdikte
Waarbij HR++ glas vaak de glasplaten een dikte hebben van 4mm tot 6mm. Veelal hebben het buitenblad en binnenblad dezelfde dikte. De spouw kan varieren tussen de 7mm tot 16mm.
Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Dit type glas isoleert en werkt geluiddempend. Bovendien houdt het de warmte binnen en de kou buiten. Dit is zeker in de winter te merken aan de stookkosten.
Isolatieglas HR++ met twee zijden gelaagd veiligheidsglas is een gelaagde beglazing met zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde veiligheidsglas. Dit glas heeft zeer goede isolerende eigenschappen, biedt bescherming tegen glasbreuk en heeft een inbraakvertragende werking.
Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Hoe sterk is gelaagd glas? De combinatie van het aantal lagen folie en de diktes van het gebruikte glas, geven dit glas de kracht. Afhankelijk van de toepassing zal de keuze voor de dikte en het aantal folielagen gemaakt worden.
Veiligheidsglas heeft ook een inbraakwerende werking. En die inbraakwerende werking is bedoeld om uw huis (indien nodig) extra mee te beveiligen.
Draadglas: inbraakwerend en veilig
Er zijn een aantal verschillende soorten: Engels, brute en spiegel. De verschillen tussen deze soorten hebben te maken met de graad van transparantie en de afwerking van het oppervlak (glad of gebobbeld). Draadglas is net als gelaagd glas inbraakwerend.
P6B- tot P8B-glas wordt geplaatst om inbrekers zo lang mogelijk tegen te houden. Bijvoorbeeld in villa's, ambassades of etalages. P1A- tot P5A-glas wordt daarentegen gebruikt als dakbeglazing of in trapleuningen.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.
Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Isolatieglas: dubbel glas en triple glas. Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas. Voor de kosten hoef je het niet te laten: HR++ glas is net zo duur als ouderwets dubbel glas.
Standaard dubbel glas (dit is gewoon isolatieglas) HR glas. HR+ glas. HR++ glas.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Past het HR++ glas in je kozijn? Hoogrendementsglas is vaak dikker dan standaard dubbel glas en zeker dan enkel glas. Daarom is het raadzaam om eerst na te gaan of het hoogrendementsglas in je kozijnen past. Let hierbij op de sponningsbreedte, de ruimte in de kozijnen waarin je glas geplaatst wordt.