Vissen voeren in de winter
Begin pas weer met dagelijks voeren van de vissen bij een watertemperatuur van 10 °C of meer. Bij deze lagere temperaturen is de stofwisseling van de (koudbloedige) vissen zo laag, dat ze bijna geen voedsel nodig hebben. Beperk in deze periode de hoeveelheid voer.
Sommige soorten gaan in winterrust, andere soorten trekken weg naar warmer of dieper water. Antivries, een beetje krimpen of de spierstructuur aanpassen: vissen doen er alles aan om de koude winter te overleven. Als de winter voor de deur staat zwemmen de vissen niet meer op hun normale stekje.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
Hoe lang kunnen vijvervissen zonder eten? Vissen die in een vijver leven kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, 2 tot 4 weken zonder eten. Vijvervissen zijn veerkrachtiger dan aquarium vissen en hebben minder voer nodig om te overleven. Sommige vijvervissen, zoals een Koi, kunnen in de winter maanden zonder eten.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Het beste tijdstip om vissen te voeren in de vijver is 's-morgenvroeg.
Het overvoeren van je vissen heeft een aantal nadelen. Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Voer maximaal 3x per week 2 minuten lang, voer extra bij als het voer binnen 2 minuten op is. Na de 2 minuten mag er geen visvoer aan de oppervlakte, in het water of op de bodem van het aquarium zichtbaar zijn. Door overvoeren ontstaan teveel afvalstoffen, zoals nitraat en fosfaat, waardoor je algen krijgt.
Vaak zijn witvissen te vinden op de relatief warme plekken in het water: in havens, in grindgaten langs de rivieren of op plekken waar warmer water met koud water wordt gemengd (bijvoorbeeld bij fabrieken, die koelwater lozen).
Goudvissen kunnen zonder problemen in een tuinvijver overwinteren als de vijver bestand is tegen de winter en de ijslaag vrij blijft van sneeuw.
Wees voorzichtig met goudvissen
Een jonge goudvis zal niet overleven in koud water. Haal ze in plaats daarvan binnen en laat de overwinteren in water met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zorg ook voor voeding voor deze jonge vissen.
Het visvoer in de winter is zinkend voer. Dit komt omdat in de koude maanden de vissen zich op de bodem bevinden. Daar is het namelijk warmer dan aan de oppervlakte.
Voeren: Tijdens de koudste maanden gaan vissen in een soort winterslaap. Zo verbruiken ze minder energie om deze barre tijd te kunnen overleven. Het is dus perfect normaal dat ze steeds minder beginnen te eten, want ze hebben het steeds minder nodig. Je stapt best al vanaf het najaar over naar speciaal wintervoer.
Dat de vissen niet of slecht komen eten, gaat in principe niets met een PH van 8.2 te maken hebben, dus je zal de oorzaak ergens anders moeten zoeken. De GH en de KH zijn ok, hier moet je het dus ook niet zoeken. Een nitraatwaarde van 0 kan er mee te maken hebben dat de stikstofcyclus nog niet op gang is.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.
Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan. Een dag overslaan is niet erg maar ga dat niet overcompenseren door teveel voeding te gebruiken.
Goudvissen zijn geen knuffeldieren. Hoe graag je jouw goudvis ook wilt aanraken, doe het niet. Als je een goudvis oppakt met je handen loop je niet alleen het risico dat hij uit je handen glibbert en op de grond valt, maar je beschadigd ook zijn schubben en slijmhuid met je handen.
Buikwaterzucht is de term voor een visziekte die gekenmerkt wordt door een zeer opgezwollen buik. Het wordt ook wel buikzucht, ascites of dropsy genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die in vrijwel alle aquaria aanwezig is; gezonde vissen worden er doorgaans niet ziek van.
Doe de blokjes diepvriesvoer in een bekertje met daarbij wat water. Geen warm – of lauw – water gebruiken, omdat de eiwitstructuur van het voer dan verandert en de vitaminen verloren gaan. Nadat het voer goed ontdooit is, spoel je het nog eens door een zeefje ( opnieuw KOUD) water en dan kan het toegediend worden.
Hoeveel visvoer? Een stelregel is dat vissen, dagelijks, 1% van hun totale lichaamsgewicht aan voer moeten eten.
Viskom glad 25 cm
In onze viskom test hebben we de beste viskommen vergeleken en de Viskom glad 25cm is verkozen tot beste koop vissenkom 2022! Deze vissenkom is namelijk alles wat je zoekt in een goede vissenkom: een klassieke, ronde vorm van 25cm in diameter.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten. Liever nog sneller, ze mogen best een klein beetje hongerig zijn!