Achilles kreeg ruzie (om een vrouw) met de koning (Agamemnon) en daarom wilde hij niet meer meedoen aan de strijd. De beste vriend van Achilles was Patroclos en omdat Achilles niet meer wilde vechten, ging Patroklos, vermomd als Achilles, de strijd aan tegen de Trojanen.
In de Griekse mythologie is Achilles een beroemde held uit de Oorlog tegen Troje. (Door Homerus in de Ilias beschreven) Om hem onkwetsbaar te maken had zijn moeder, de zeenimf Thetis, hem in de rivier de Styx gedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, zodat deze niet in aanraking was geweest met het water.
Hoewel de meeste oude Grieken de (mythische) ontvoering van Helena als aanleiding van de Trojaanse Oorlog (die plaats zou hebben gevonden in de 13e of 12e eeuw voor Christus) beschouwden, wordt aangenomen dat de oorlog ter wille van economische belangen werd gevoerd.
Achilles, eigenwijs als hij was, ging toch naar Troje want hij was immers onsterfelijk. Tijdens de oorlog kregen Achilles en Agamemnon ruzie om een mooie slavin. Achilles had haar gewonnen bij een veldslag en meegenomen. Toch vond Agamemnon dat hij het recht had haar van Achilles af te pakken.
Daardoor was dat zijn enige zwakke plek in zijn lichaam; zijn achilleshiel! In de Trojaanse oorlog wist Achilles uiteindelijk in een duel Hector te verslaan. Hector was de grote held van de Trojanen.
Achilles kreeg een verhouding met prinses Deidamia, die hem een zoon schonk; Neoptolemus. Als Odysseus, koning van Ithaka en aanvoerder in de Trojaanse oorlog, van een "ziener" te horen krijgt dat de Trojaanse oorlog alleen gewonnen kan worden met behulp van Achilles, gaat hij naar hem op zoek.
Een andere traditie (Stesichoros e.a.) wil dat niet Helena zelf, maar een op haar gelijkende schim door Paris wordt ontvoerd. De echte Helena wordt door Hermes uit Sparta ontvoerd en naar Egypte gebracht. De Trojaanse Oorlog (gevoerd omwille van een schim) zou daarmee volstrekt zinloos zijn geweest.
Het was een oorlog tussen de bewoners van de stad Troje en de Grieken die de stad Troje wilden veroveren. De mythe is gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het oude Griekenland rond het jaar 1180 voor Christus. De bekendste Trojanen waren Hector en Paris en de bekendste Griekse helden waren Achilles, Odysseus en Ajax.
Anders dan vaak gedacht, wordt de geschiedenis niet vermeld in Homerus' epos de Ilias. In de Ilias beschreef Homerus hoe de Grieken, die hij Achaeërs noemde, strijd leverden tegen de Trojanen. Zijn verhaal eindigt echter met de dood van Hektor.
De stad ontdekt
Toen Heinrich Schliemann (1822 – 1890) in 1870 zijn tanden zette in opgravingen in Hisarlik, Turkije, leek hij echter de jackpot te hebben gewonnen. Hij ontdekte Troje en stuitte op maar liefst negen lagen van bewoning (I-IX), onderverdeeld in 46 subfasen, daterend van 3000 v. Chr. tot 600 n.
Homerus beschrijft de held als de schoonste, de dapperste, sterkste en verhevenste van alle helden. Latere legenden (Statius) beschrijven dat Achilles alleen kwetsbaar was in zijn hiel. Dit werd dan ook zijn dood, hij stierf door een giftige pijl die hem raakte in zijn hiel.
Het paard van Troje
Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet.
Het archeologische complex van Troje heeft 4000 jaar aan geschiedenis. Schliemann begon zijn opgraving in 1870, dit kan worden gezien als het begin van de moderne archeologie. Onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied al 8000 jaar geleden mensen aanwezig waren. Troye was vanaf 2500 v.
Ajax was een held die meevocht in de oorlog om Troje. Na de dood van zijn vriend Achilles wilde Ajax het mooie harnas van de overleden Achilles hebben. Maar de sluwe Odysseus vond dat hij ook recht had op het harnas. Uiteindelijk kreeg Odysseus zijn zin en Ajax was zo boos dat hij zich voornam om wraak te nemen.
Ilias. In de Ilias krijgt Hektor vaak het epitheton de 'helmboswuivende' mee. Hij is een zoon van de Trojaanse koning Priamos en Hekabe, en daarmee een broer van Paris, Helenos, Troïlos en van Kreousa, Kassandra en Polyxena.
Als je iemands achilleshiel hebt gevonden, ben je erin geslaagd de zwakke plek van een verder sterke tegenstander op te sporen. Deze zegswijze vindt zijn herkomst in de Griekse mythologie.
Het verlies van zijn vriend Patroclus die door de Trojaanse krijger Hector was gedood bracht Achilles ertoe zich opnieuw te mengen in de strijd van de Trojaanse oorlog en zijn kameraad te wreken. In een tweegevecht doodde hij Hector. Het gevecht tussen Grieken en Trojanen bereikte hiermee een hoogtepunt.
Volgens anderen wierp zij zich van een toren, of maakte een einde aan haar droefheid, door zich door ophanging van het leven te beroven. De door Paris bij Helena verwekte zonen kwamen, volgens sommige verhalen, om, door het instorten van een kamer, kort na hun vaders dood.
De oorlog duurt al 10 jaar, als de Griekse held Odysseus een list bedenkt. Hij bouwt een groot houten paard waarin een paar Grieken zich verstoppen. Het paard wordt voor de poorten van Troje gezet. De Trojanen halen het paard als teken van de overwinning de stad in en het is feest.
De Grieken richtten een slachting aan onder de nog (slaap)dronken Trojanen. De meeste mannen werden gedood, de vrouwen en kinderen werden als slaven meegevoerd. Troje bleef als een rokende puinhoop achter... In het paard zaten overigens onder andere: Odysseus, Menelaus, Neoptolemus, Philoctetes en Diomedes.
Maar Priamus is vooral bekend als de koning van Troje tijdens de Trojaanse Oorlog. Aan het begin van de oorlog was hij een machtige en rijke koning, wiens rijk zich uitstrekte van Lesbos via Frygië tot aan de Hellespont.
Maar meestal wordt Troje VIIa beschouwd als het Troje uit homerische tijden. Sommige schrijvers kwamen met het idee dat het geschenk geen paard was met soldaten, maar een boot met een vredesgezant.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Helena, de vrouw van Menelaos van Sparta, was volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw ter wereld. Zij werd geschaakt door de Trojaanse koningszoon Paris en vormde zo de aanleiding voor de Trojaanse oorlog.