Soms wordt de moeilijke keuze gemaakt dat een kind - tijdelijk - beter ergens anders kan wonen. Dit heet een uithuisplaatsing. Een uithuisplaatsing kan vrijwillig of gedwongen zijn. Een jeugdrechter beslist over gedwongen uithuisplaatsing.
Als je 18 jaar bent en dus meerderjarig dan mag je zelf beslissen waar je woont. Wanneer je als meerderjarige niet meer welkom bent thuis en je in een crisissituatie bevindt dan kan je terecht bij het CAW en/of bij het JAC (tot 25 jaar). Je kan langsgaan bij een onthaal in je buurt of telefonisch contact opnemen.
De jeugdrechter kan hulp verplichten om de situatie thuis op te lossen. Je bent 'meerderjarig'. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.
Meerderjarige kinderen uit huis zetten
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Heb je plannen om alleen te wonen en wil je daar hulp bij? Vraag na hoe het OCMW je kan ondersteunen. Dat kan een leefloon zijn, als het OCMW dat goedkeurt.
Vanaf 18 jaar kan je alleen gaan wonen. Dan ben je meerderjarig. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten, maar hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De wet bepaalt dat je als gezaghebbende ouder voor je minderjarig kind onderdak moet verschaffen, maar niet dat dit in je eigen huis moet zijn. Op grond daarvan kun je je minderjarig kind de deur wijzen.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).
Vraag noodopvang bij de gemeente aan. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier bijzondere bijstand van uw gemeente. Heeft u gemeente geen standaardformulier om een aanvraag te doen, schrijf zelf een schriftelijk verzoek voor “noodopvang door de gemeente” in verband met (dreigende) uithuiszetting.
Je kan als minderjarige niet alleen wonen. Je kan namelijk wettelijk geen contract ondertekenen. In sommige gevallen én met toestemming van je ouders kan je wél alleen wonen. Dat doe je met begeleiding van een erkende dienst.
Wanneer dit niets uithaalt schakelen de meeste mensen de politie in. Deze zal trachten uit te zoeken waar het kind is of verblijft, en of het terug naar de ouders kan of wil.
Als kinderen niet meer thuis kunnen wonen, voor korte of langere tijd, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een pleeggezin, een gezinshuis, een leef- of behandelgroep, een gesloten plaatsing of een crisisopvang. Lees op deze pagina meer over deze verschillende vormen en over wat de beste plek voor een kind is.
Ben je 18 jaar of ouder en heb je hulp nodig omdat: Je geen vaste plek hebt om te wonen of het huis uit moet. Je problemen hebt met bijvoorbeeld je opleiding, werk of geld.
Een kamer kun je vinden via Duwo, Woningnet, Kamernet of Studentenwoningweb of via advertenties in de kranten. Vertel aan anderen dat je een kamer of woonruimte zoek. De meeste kamers gaan 'via-via'. In Haarlemmermeer kun je een sociale huurwoning vinden via Woningnet (regio Amsterdam).
Uithuisplaatsing mag maximaal 12 maanden duren en is meestal gekoppeld aan de duur van de ondertoezichtstelling. Verlenging is mogelijk.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
Voogdij na einde gezag
Uw kind wordt opgevoed in een pleeggezin of tehuis. U heeft als ouder officieel niets meer over uw kind te zeggen. De voogd betrekt u wel voor zover mogelijk en informeert u over uw kind.
Op jezelf wonen kost in totaal € 1.057,-
Al met al ben je dus gemiddeld minimaal € 1.057,- per maand kwijt aan het op jezelf wonen. De kosten van het op jezelf wonen kun je drukken door toeslagen als zorgtoeslag en huurtoeslag aan te vragen. De meeste studenten hebben door hun lage inkomsten hier volop recht op.
Is iemand ouder dan dertien maar jonger dan zestien? Dan zijn seksuele handelingen toegestaan wanneer iedereen toestemming geeft en het leeftijdsverschil max. 3 jaar is. Een extra voorwaarde is dat niemand een vertrouwens- of gezagsrelatie mag gebruiken (vb.
Gewoonlijk wordt er aangeraden dat je ongeveer een derde van je maandloon mag uitgeven aan je huishuur.