Bovendien zijn er veel verschillende tripsen soorten en veel teelten die door trips kunnen worden getroffen; denk maar aan de groenteteelt, sierteelt, kamerplanten en kleinfruit. Algemeen kan je stellen dat tripsen langwerpige, smalle insectjes zijn die tussen 1 en 2 mm groot zijn.
Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers. Ze zijn namelijk erg lastig te bestrijden ook al valt de schade aan de plant vaak mee.
Trips vrouwtjes planten zich snel voort en leggen hun eitjes in het bladweefsel, die al na acht dagen uitkomen. Pas als de tripsen volgroeid zijn leven ze individueel verder op jouw plant. Een trips kan 'vliegen' vanaf het moment dat hij ontpopt is en verspreidt zich dan makkelijk van blad naar blad.
Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid, om van trips af te komen wordt er aangeraden de luchtvochtigheid te verhogen of de plant regelmatig te besproeien met water. Om goed te kunnen waarnemen hoeveel trips er aanwezig is gebruik je gele vangplaten waarop de trips zal vastplakken.
Een volwassen vrouwtje leeft zo'n 75 dagen. In onderstaande overzicht is te zien dat de tripsen zich zowel in de bodem als op de planten begeven. Tripsen komen in kassen en binnenruimtes het hele jaar voor.
Tripsen gevaarlijk voor mensen
Een trips kan virussen bij zich dragen en deze ook overdragen op mensen. Wij raden dan ook altijd aan om handschoenen te dragen als je tripsen gaat bestrijden.
Bij spint zie je in het begin gele puntjes op de bladeren die later overgaan in gele of bruine plekken. Deze plekken zijn bij trips ook mogelijk maar hebben vaker een grijze of zilverachtige kleur. De grootste verschillen in het schadebeeld zijn: Bij trips zie je zwarte puntjes, de uitwerpselen.
Trips voorkomen
Tripsen houden van droge lucht, dus in een vochtige ruimte zul je ze minder snel aantreffen. Je kunt tripsgevoelige planten, zoals Monstera, Ficus, Anthurium en palmsoorten, daarom regelmatig een sproeibeurt geven. Daarnaast hebben gezonde planten minder last van plagen.
Tripsen of donderbeestjes zijn zeer kleine gele, bruine of zwarte insecten van ongeveer 2 mm groot. Ze voeden zich met het sap van planten. Alle tripsen behoren tot familie van de thripidae, maar sommige soorten hebben het eerder gemunt op moestuinplanten en andere op fruitplanten.
Spint is verre familie van de spin. Onder een loep lijken ze ook op kleine spinnetjes, maar met het blote oog zie je vaak kleine zwarte, gele of witte stipjes op je kamerplant zitten. Ze maken kleine webjes tussen de nerven van je planten en ontrekken de plant van voedingsstoffen.
Wat te doen als onweersbeestjes in huis terecht komen? Bij warm en vochtig weer doet u er goed aan de graantripsen zoveel mogelijk uit huis te houden. Bijvoorbeeld door deuren en ramen gesloten te houden of zo mogelijk horren te plaatsen. Dringen ze toch tot in huis door, dan kan de stofzuiger uitkomst bieden.
Hoe warmer, hoe sneller. Een volwassen trips leeft ongeveer 75 dagen en een vrouwtje legt dan zo'n 2 tot 5 eieren per dag.
Je weet nu dat tripsen niet kunnen steken, tenminste niet door een mensenhuid of dierenhuid.
Over het algemeen adviseren wij om Steinernema feltiae te gebruiken bij de bestrijding van trips.
Trips herkennen
Tripsen zijn hele kleine insectjes met vleugels, daarom zijn ze zo hardnekkig. Ze kunnen niet per se goed vliegen, maar gebruiken hun vleugeltjes wel om op andere planten of bladeren over te springen.
Wil je in je woonkamer liever niet aan de slag met roofmijten, dan kun je ook spint bestrijden met een zelfgemaakt huismiddel. Maak een mengsel van een liter water, 20 gram groene zeep of afwasmiddel en 20 gram azijn en sproei dit dagelijks op je plant.
Je kunt ook een mengsel maken van zeep, azijn en water om spint te bestrijden. Meng 20 gram azijn en 20 gram groene zeep (of dreft) met een liter water. Vervolgens besproei je de aangetaste bladeren 1 keer per dag.
Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene rouwmug. Het zijn dus niet de volwassene vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen.
Net je kozijnen in de verf gezet, je beddengoed buiten gehangen of je bent onderweg op de scooter en alles zit onder de zwarte puntjes lijkt het wel. Die zwarte puntjes blijken te leven, want er zit beweging in. Dat zijn Tripsen, ook wel bekend als onweersbeestjes. Ze zijn donkerbruin / zwart van kleur en maar 1-2 mm.
Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding. Spint is een infectie van mijten op de plant.
Bestrijd spint door de plant te bespuiten met een mengsel van water, groene zeep en spiritus. De verhouding tot het water is 2 procent groene zeep en 1 procent spiritus. Het is verstandig om dit vooral in de avonduren te doen, dan komen vaak de eitjes uit en vergiftig je gelijk de jongste beestjes.
Veel soorten tripsen worden hierdoor bij boeren en tuinders gezien als ongedierte omdat ze de gewassen aantasten. Andere soorten tripsen voeden zich met sappen uit andere insecten of mijten en worden nuttig bevonden, terwijl de overige zich voeden met sappen uit schimmels.
Omdat ze niet goed kunnen vliegen en thermiek nodig hebben om hoog in de lucht te komen, blijven ze massaal aan de grond als het windstil is en drukkend warm.