Hoe laurier snoeienGebruik altijd een vlijmscherpe snoeischaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut. Probeer zowel aan de bovenkant van de haag als aan de zijkanten een strakke lijn aan te houden en knip alle takken die uitsteken af. TIP Knip bij een pas geplante haag de bovenste toppen meteen af.
Je mag een laurierhaag bij de snoeibeurt in het voorjaar flink terugsnoeien. De laurier kan een drastische snoei prima hebben, zelfs als je hem terugbrengt tot 15 centimeter boven de grond. Bovendien loopt hij in deze periode zo snel weer uit dat je binnen no time niets meer van de snoeibeurt ziet.
Bij sterk zonlicht kan het water al verdampen op de aarde, zo krijgt de plant nog steeds geen water. Daarom is het aan te raden om 's zomers vroeg in de morgen water te geven bij de wortels. Pas op dat je niet te veel water geeft, want daar kan de laurierhaag niet tegen.
Het is niet de bedoeling dat u uw laurierhaag gedurende de winter snoeit. De laurierkers is dan in rust. Tijdens deze periode bereidt de haag zich voor op de lente. Een snoeibeurt zou de laurierkers behoorlijk uit balans brengen en zelfs schade kunnen toebrengen.
Laurierkers als struik snoeien
Dan hoeft u niet te snoeien. Wilt u wel snoeien, dan doet u dat op dezelfde manier als de haag: niet snoeien - de struik groeit natuurlijk uit en zal in het voorjaar bloeien met witte bloemen.
Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle laurier haag wilt hebben zul je 2 maal moeten snoeien. De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september.
Volle zon, halfschaduw maar ook schaduw wordt verdragen. In de schaduw zal de laurierkers minder bloeien. Elke grondsoort is geschikt. Direct na aanplanten zal een laurierhaag al voor veel privacy en beschutting zorgen.
Bij een teveel aan water ontstaan binnenin gele bladeren en bij een tekort aan water zullen de bladeren krullen en worden ze harder en grijzer van kleur. Als de Laurier uitschiet in het voorjaar en als hij groeit in de zomer, dan is het belangrijk om de Laurus Nobilis voldoende water te geven.
Laat het water rustig in de grond zakken en zorg niet voor wateroverlast / teveel water, hier houdt de Portugese laurier namelijk niet van. Het water dient altijd de grond in te zakken en niet als een plas te blijven staan, anders dient de grond beter waterdoorlatend gemaakt te worden.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
Bruine bladeren laurier door droogte of natheid
De laurier mag niet te nat en niet te droog staan. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer de laurier te nat staat dan kunnen de wortels gaan rotten. Soms worden de bladeren geel, soms bruin.
De groeisnelheid van de Portugese laurier bedraagt 20 – 35 cm per jaar. Hiermee is het een gemiddeld snelle groeier. Andere lauriersoorten zoals de Novita, Caucasica en Rotundifolia groeien nog wat harder met maximaal 50 cm per jaar. Hoe snel uw Portugese laurierhaag groeit, hangt af van verschillende factoren.
Een oudere laurier kan in soms in de volle grond buiten overwinteren, maar alleen als hij heel beschut staat, bijvoorbeeld aan de kust of in een besloten stadstuin. Vorst tot circa -10 graden Celsius kan bij droog weer en met een vrij droge kluit doorstaan worden.
De laurierkers wordt met gemak hoger dan twee meter en groeit ook nog eens heel snel: vaak wel 40 of 50 cm per jaar. Zo vormt de laurier dus binnen relatief korte tijd een prachtige grote haag die je tuin helemaal afschermt van de nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers.
Helaas is er geen wondermiddel dat de laurier kan helpen om een plotselinge groeispurt te maken. Wel kunt u de groei van uw laurierhaag stimuleren door hem op de juiste wijze te snoeien en te verzorgen. Door de laurierkers jaarlijks een à twee maal te snoeien stimuleert u een dichtere vertakkingswijze.
Een laurierhaag verzorgen
In het begin zelfs regelmatig zodat de kluit niet uitdroogt. Als de planten zijn aangeslagen is het wenselijk om tijdens de droge periodes toch minstens één keer per week water te geven. Geef de plant water aan de voet van de plant en probeer de bladeren zelf niet te besproeien.
De laurierhaag, olijfwilg en kardinaalsmuts zijn haagplanten die juist erg goed gedijen in de droogte.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus. De Laurier is uitstekend geschikt om als haag gebruikt te worden omdat deze sterke plant een snelle groeier is. Een Laurier zal direct na aanplant voor beschutting en privacy zorgen.
Alle onderdelen van de Portugese laurier, de takken, de bladeren en de besjes, zijn giftig voor zowel mens als (huis)dier. Houd daar dus rekening mee. Alleen vogels kunnen zich tegoed doen aan de kleine besjes.
De Laurus Nobilis, ook wel Echte Laurier genoemd, is een snelgroeiende struik die oorspronkelijk uit Azië komt. Je herkent de Laurus Nobilis aan de jonge takken welke lichtgroene, smalle leerachtige bladeren hebben.Naarmate de takken ouder zijn wordt het blad donkerder groen van kleur.
Laurierhaag snoeien
Snoei de laurierhaag in maart-april en een tweede keer in augustus-september. In het voorjaar snoei je de laurier net voordat de takken gaan uitlopen. In het najaar moet je niet te laat snoeien, het beste is uiterlijk begin september.
Als eerste noemen we de laurier.
Het verschilt per soort hoe veel de laurier groeit per jaar. De Portugese laurier groeit ongeveer 15 tot 30 centimeter per jaar.De Caucasica en de Rotundifolia groeien zelfs wel 40 tot 50 centimeter per jaar.
Hoe vaak moet u de laurier bemesten en wanneer? Het liefst geeft u twee keer per jaar de laurier mest. De eerste bemesting in maart of april en de tweede bemesting in juni of juli. Door de haag twee keer per jaar te bemesten, blijft deze mooi groen en sterk.