Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie.Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht.Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
Het is goed om zo min mogelijk zuurstof bij de de vrucht te laten komen. Een aangesneden avocado bewaren kan dus het beste in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Dan kun je hem de volgende dag nog prima opeten.
Zorg er dan ten eerste voor dat je de helft mét de pit overhoudt. Pak vervolgens een plastic potje of bakje en doe er een laagje water in. Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje. Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Kan ik dat van tevoren klaarmaken?” Zowel avocado als granny smith en andere appelen zijn gevoelig voor oxidatie: ze kleuren snel bruin. Je kunt ze dus best niet te lang van tevoren snijden.
Door een aangesneden avocado te besprenkelen met het sap van een citroen of limoen voorkom je dat het enzym dat ervoor zorgt dat een avocado bruin wordt zijn werk kan doen. Daarom is het aangewezen om in je guacamole altijd een beetje citroen- of limoensap te verwerken.
Ui: Snijd een ui in grove stukken en leg dit in een plastic vershoudbakje. Leg hier vervolgens de halve avocado bovenop en sluit het bakje. Bewaar het in de koelkast en je avocado is morgen nog mooi groen van kleur én lekker. Je hoeft namelijk niet bang te zijn voor een uiensmaak.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
In een salade, op een toast of zelfs in een smoothie: met avocado's kun je alle kanten op. De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam.
Een avocado bevat circa 250 kcal.
Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer. Ziek zul je er niet van worden, hoor, maar lekker is anders. Is ie vrijwel helemaal zo, dan kan je de avocado beter weggooien.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.
Een avocado bestaat voor 30% uit gezonde vetten. Hierbij gaat het onder andere om onverzadigde vetzuren (goed voor uw hart). Daarnaast bevat de groene vrucht vitamine A, B1, B11 (foliumzuur), B2, B6, C, E, kalium en magnesium.
Avocado meenemen naar werk
Wikkel je halve – of het overige stuk – avocado met pit en citroensap in een stuk aluminiumfolie en je avocado zal er ook op het werk nog goed uit zien! Je kan ook prima thuis alvast plakjes avocado snijden en dit in een goed afsluitbaar bakje meenemen.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Als je de schil lichtjes kunt indrukken – net zoals bij een rijpe peer – is de avocado goed. Helaas is dit geen sluitende techniek en krijg je boze blikken als je alle avocado's betast in de supermarkt. Het pitje of het steeltje bovenaan de vrucht is je leidraad.
Aan te raden is om altijd de helft met de pit te bewaren, dit is de eenvoudigste manier om de avocado langer haar mooie groene kleur te laten behouden. Wist je dat je hetzelfde kunt doen bij een salade met avocado en guacamole? Leg de pit in je salade of in de gaucamole en laat je verrassen door het effect!
Wist je dat je je guacamole van tevoren kun bereiden? Er is een truc om ervoor te zorgen dat je guacamole niet bruin wordt: duw de guacamole aan en giet er een laagje water overheen. Het gaat oxidatie tegen en zorgt ervoor dat je guacamole tot een dag goed blijft in de koelkast. Dek het bakje af met huishoudfolie.
Snijd de avocado kort voor gebruik pas aan. Het vruchtvlees verkleurt (oxideert) snel naar een onaangenaam aandoend bruin. Net zoals bij geschilde appels en peren kan die verkleuring afgeremd worden door het vruchtvlees te besprenkelen met citroensap.