Kan je je ontslag weigeren?

Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Kan een werkgever je verplichten om ontslag te nemen?

Er zijn in principe twee manieren waarop werkgevers proberen om werknemers ontslag te laten nemen: Uw werkgever dwingt u om een beëindigingsovereenkomst te tekenen, waarmee de arbeidsovereenkomst ten einde komt. Uw werkgever dwingt u om een opzeggingsbrief in te dienen, waarmee u de arbeidsovereenkomst opzegt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetrecht.nl

Hoe moet je reageren als je ontslagen wordt?

Bij ontslag krijgen is het heel belangrijk om op de juiste manier te reageren.
...
Schakel hulp in!
  1. Krijg je ontslag? Onderteken niets! ...
  2. Blijf redelijk. ...
  3. Doe zelf geen voorstel. ...
  4. Blijf op de vlakte. ...
  5. Maak schriftelijk bezwaar als je ontslag krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Kan ik mijn ontslag intrekken?

Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Het is daarom belangrijk dat u eerst goed onderzoekt wat de gevolgen zijn, voordat u uw arbeidsovereenkomst opzegt. Bedenk bijvoorbeeld dat u meestal geen recht heeft op een WW-uitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoe ontslag kenbaar maken?

Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chef op de hoogte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Ik wil ontslag nemen. Waar moet ik opletten? | Het Juridisch Loket

28 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je ziek wordt na ontslag?

Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoe lang blijven werken na ontslag?

Opzegtermijn met vast contract

Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat als ik niet wil uitwerken?

Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waar moet ik opletten als ik ontslag neem?

Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoeveel geld krijg je mee als je ontslagen wordt?

De transitievergoeding bedraagt grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Als een ontslag plaatsvindt als gevolg van een combinatie van verschillende onvoldragen ontslaggronden, kan de vergoeding vermenigvuldigd worden met een factor 1,5.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op secarbeidsrecht.nl

Waarom zou je ontslag nemen?

Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Kan je terug in salaris teruggezet worden?

'Een werkgever kan nooit zomaar eenzijdig arbeidsvoorwaarden aanpassen en iets essentieels als de hoogte van het salaris al helemaal niet. Daarvoor is de instemming van de werknemer vereist. Een werkgever moet een zwaarwegend belang hebben om een arbeidsvoorwaarde eenzijdig aan te passen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op intermediair.nl

Wat te doen als je werk te zwaar is?

U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zakelijk.infonu.nl

Kan je verlof nemen in je opzegperiode?

Word je ontslagen door je werkgever

Dan is de situatie anders. Je opzegtermijn stopt dan tijdelijk met lopen wanneer je vakantie opneemt, arbeidsongeschikt bent, inhaalrust of bevallingsrust neemt. Met andere woorden: je opzegtermijn zal verlengd worden met het aantal dagen vakantie of arbeidsongeschiktheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stepstone.be

Wat als ik geen opzegtermijn wil doen?

Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat is beter ziek uit dienst of WW?

Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strijpadvocatuur.nl

Kan ik ziek uit dienst gaan?

Als u ziek uit dienst gaat, meldt u zich ziek bij uw werkgever. Op de laatste dag van uw dienstverband meldt uw werkgever u ziek bij UWV. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Vraag het wel na bij uw werkgever of hij dit gedaan heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoeveel salaris krijg je als je ziek uit dienst gaat?

Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verbanen.nl

Wat als je baan niet bevalt?

Vraag een gesprek aan met je werkgever of leidinggevende en leg uit wat je probleem is. Een baan die op dit moment niet helemaal bevalt, kan misschien wel uitgroeien tot een leuke baan, wanneer je de mogelijkheid krijgt om de leuke kanten van de functie verder uit te bouwen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op loopbaanhulp.nl

Kan niet werken door psychische klachten?

Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artra.nl

Kan loon zakken?

Overeenkomst. Je werkgever kan het overeengekomen loon dus niet eenzijdig verminderen. Wel kan een overeenkomst worden gesloten tussen werkgever en werknemer waarin ze uitdrukkelijk overeenkomen dat het loon wordt verminderd. Daarbij moeten uiteraard de minimumbarema's worden gerespecteerd die in cao's zijn vastgelegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pulsmagazine.be

Kan je baas je salaris verlagen?

Loon is een primaire arbeidsvoorwaarde

Het loon is een arbeidsvoorwaarde van de werknemer. Je kunt als werkgever niet zomaar een arbeidsvoorwaarde aanpassen. Hiervoor heb je of de instemming van de werknemer nodig, of je moet als werkgever zeer zwaarwegende belangen hebben die dit rechtvaardigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hanzeadvocaat.nl

Hoelang mag je een functie waarnemen?

U moet daarvoor de functie minimaal dertig dagen waarnemen. Zodra dit het geval is ontvangt u vanaf de dag waarop de waarneming is begonnen een waarnemingstoelage. In bijzondere gevallen kan uw werkgever van de eis afwijken dat de waarneming minimaal dertig dagen moet duren om voor de toelage in aanmerking te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op caorijk.nl

Hoe zeg je tegen je baas dat je stopt?

Hoe dien je je ontslag in? Zodra je de beslissing hebt genomen om ontslag te nemen is het netjes dit persoonlijk aan je manager te melden. Nadat je dit gedaan hebt moet je het ook nog op papier laten weten. Een ontslagbrief is de formele wijze om je beslissing te melden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hays.nl

Populaire vragen