Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Zeurende pijn in de borststreek, rug of in het gebied van de schouders. Achteruitgang van de lichamelijke conditie. Dit kan zich uiten in snelle vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, gewichtsverlies en/of een gebrek aan eetlust.
Wervel tumoren (zowel de kwaadaardige uitzaaiingen als de goedaardige werveltumoren) gaan vaak gepaard met (heftige) (rug)pijn, vaak ter plaatse van de wervel waarin het tumorweefsel groeit. Meestal is rugpijn, wat erg veel voorkomt, echter niet het gevolg van een tumor.
Wist je dat jouw longen de oorzaak kunnen zijn van jouw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
Symptomen die vaak voorkomen bij longkanker
bloed in het opgehoeste slijm. longontsteking die maar niet overgaat, ook niet met antibiotica. kortademigheid. heesheid zonder keelpijn.
In het begin is de longkanker nog te klein om waarneembare symptomen te geven. Soms wordt de tumor dan ook bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een controleonderzoek waarbij een radiografie van de borstkas wordt genomen.
Meestal zaait longkanker uit naar de lymfeklieren, botten, lever, hersenen, bijnieren en de andere long.
De meest voorkomende symptomen bij longkanker zijn: Een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 9 weken aanhoudt. Bloed in het opgehoeste slijm (zonder dat er een aanleiding voor is. Als je bijvoorbeeld steeds je keel schraapt en je keel geïrriteerd raakt, kan er een daardoor een beetje bloed in je slijm zitten).
Meer dan 50% van de uitzaaiingen in de wervels zijn afkomstig van borst-, long-, of prostaatkanker. Andere vaak naar de wervels uitzaaiende tumoren zijn de kwaadaardige moedervlek (melanoom), nierkanker, weke delen kanker (sarcoom) en maag-darmkanker.
De mediane overleving na chemotherapie, immunotherapie en combinatiebehandeling is tegenwoordig respectievelijk 7.5 maanden, 17.7 maanden en 12.1 maanden. Vijfjaarsoverleving is respectievelijk 6%, 25% en 17%. Relevante publicaties: Immunotherapie verdubbelt overleving voor bepaalde patiënten met uitgezaaide longkanker.
Hoe snel groeit longkanker? De tijdspanne tussen de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en het ontstaan van kankercellen bedraagt vele jaren (soms meer dan 20 jaar). Eens de kankercellen er zijn, groeien ze aan hun eigen specifieke snelheid.
Met behulp van een bloedtest kan longkanker ontdekt worden nog voordat er symptomen van de ziekte aanwezig zijn.
Jaarlijks overlijden meer dan 10.000 mensen in Nederland aan longkanker. De helft van de gevallen wordt pas ontdekt als er uitzaaiingen op afstand zijn. Door late diagnose is een operatie niet meer mogelijk en is de kans op overleving klein. De 5-jaarsoverleving van deze patiënten in stadium 4 is slechts drie procent.
Behandeling van uitgezaaide longkanker
Heb je longkanker met uitzaaiingen in andere organen, dan is de kans op genezing erg klein. Je kunt wel een behandeling krijgen waardoor je langer kunt leven, zoals doelgerichte therapie of immunotherapie. Ook kun je een of meer behandelingen krijgen om klachten te verminderen.
Specifieke palliatieve behandelingen bij longkanker zijn palliatieve radiotherapie, palliatieve chemotherapie en immunotherapie. Naast fysieke zorg en symptoombestrijding, horen ook het psychologische-, sociale- en zingevingsdomein tot de zorg in de palliatieve fase.
De arts zal een algemeen lichamelijk onderzoek (klinisch onderzoek) uitvoeren. Hij zal de longen en het hart aan een auscultatie onderwerpen met de stethoscoop en hij zal ook zoeken naar gezwollen klieren of een vergrote lever. Dergelijke lichamelijke tekens kunnen wijzen op uitzaaiingen.
Mensen met longkanker hebben in het begin vaak onopvallende klachten, zoals veel hoesten of vermoeidheid. Deze klachten komen ook voor bij onschuldige aandoeningen, zoals een griep of verkoudheid. Hierdoor komen mensen vaak laat bij een arts en wordt de diagnose longkanker ook laat gesteld.
Meestal tussen twee en vijf jaar. Dat betekent dat ongeveer 80% van de patiënten met deze diagnose uiteindelijk overlijdt. “Longkanker is een sluimerende ziekte. Het wordt vaak pas laat ontdekt, en daardoor is het moeilijk te genezen.
Risico op longkanker bij rokers, niet-rokers en ex-rokers
Rokers lopen iets meer dan 1 kans op 10 om longkanker te ontwikkelen. Mensen die nooit gerookt hebben, kunnen ook longkanker ontwikkelen, maar dat risico is erg klein: ongeveer 2% (1 kans op 50).
Het stadium van de ziekte is bepalend voor de behandeling en prognose van deze patiënten. Een jaar na diagnose is nog maar 22% van de patiënten met stadium IV longkanker nog in leven en na vijf jaar is dat gedaald naar 3%.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'.
Soms stelt men ook een verandering vast in de algemene lichamelijke toestand (vermoeidheid, vermagering, chronische koorts). Ook gezwollen lymfeklieren in de hals of zwellingen in het gezicht en de hals komen voor.