Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Een ivf-behandeling is niet altijd succesvol. Per behandeling is de kans op een zwangerschap ongeveer vijfentwintig procent. De belangrijkste oorzaak van het mislukken van de behandeling is het niet innestelen van het teruggeplaatste embryo.
Wil je na je 6 terugbetaalde pogingen nog verder gaan met een IVF/ICSI-behandeling, dan is dat mogelijk na consultatie van je arts. Samen met jou zal hij nagaan of verder behandelen medisch zinvol is. Hou daarbij rekening het feit dat je in dat geval een voorschot van 3.200 euro zal moeten betalen.
Tussen twee behandelingen moet er minstens één cyclus verlopen om de eierstokken tot rust te laten komen. In ons centrum moet de vrouw voor de behandeling minstens twee weken lang een oraal anticonceptivum nemen. Dat betekent dat tussen twee behandelingen minstens drie maanden tijd zal zitten.
Voor een IVF- behandeling is altijd een medische indicatie nodig. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering drie IVF-behandelingen per zwangerschap met een duur van tenminste 12 weken na de terugplaatsing van het embryo. Ook een afgebroken behandeling telt als een behandeling.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Dit kan na een rustperiode van één of meerdere maanden. De arts adviseert in sommige gevallen om even te wachten met het terugplaatsen van de ingevroren embryo's. Dit is afhankelijk van het verloop van uw IVF- of ICSI-behandeling en hoe groot het effect van de hormonen en medicatie was.
IUI, IVF en ICSI
Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht.
Bij IVF bevruchten de zaadcellen zelf de eicel, bij ICSI wordt 1 zaadcel de eicel ingebracht. Bij de behandeling is het de bedoeling ongeveer 10 eiblaasjes (follikels) te kunnen aanprikken uit de eierstok (ovarium), met als doel zo'n 8-10 eicellen (oocyten) te verkrijgen.
Bij ivf en ICSI worden tot de leeftijd van 43 jaar maximaal zes behandelingen terugbetaald: De labofase wordt volledig vergoed door het ziekenfonds. De stimulatiemedicatie wordt – op het remgeld na – terugbetaald voor elke poging waarvoor u nog recht heeft op terugbetaling van de laboratoriumkosten.
Op basis van de huidige literatuur kan ivf niet geweigerd worden aan vrouwen met overgewicht en obesitas. Het verdient aanbeveling om op grotere schaal ivf-complicaties te registreren.
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Op die manier minimaliseren we het risico op een meerlingzwangerschap en de complicaties die daarmee gepaard gaan. Recente studies hebben aangetoond dat het overbrengen van meerdere embryo's tegelijk de kansen op zwangerschap niet vergroot, maar ze in het geval van een abnormale immuunrespons zelfs kan verkleinen.
Eén op de 30 baby's in Nederland een IVF-kind
In 2019 is het aantal 'verse' IVF/ICSI-behandelingen t.o.v. 2018 marginaal afgenomen tot 13.341, waarbij het aantal IVF-baby's met 5.522 (+6%) nog nooit zo hoog was. Hiermee was één op de 30 baby's in Nederland een IVF-kind.
Dat blijkt uit onderzoek. Vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger worden, hebben 51 procent kans op een jongen, vrouwen die IVF gebruiken 53 tot 56 procent. Stellen die gebruik maken van ICSI hebben weer een grotere kans op een meisje: 51 procent.
Omdat er bij een IVF-behandeling al zo vroeg getest wordt, is in deze groep het risico groter dat er kort na een positieve zwangerschapstest alsnog bloedverlies optreedt en de zwangerschap eindigt in een (vroege) miskraam.
Leeftijdsgrens. De grens voor het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen met eigen eicellen ligt in Nederland rond 45 jaar. De meeste klinieken hanteren echter een leeftijdsgrens die ligt rond de 42 jaar.
'Het is heel onprettig ja, maar het is echt te doen. Ik had niet met mijn angst gewerkt, en bij mij werden er twaalf blaasjes aangeprikt. Dus dan kun jij het zeker aan, met minder angst, en twee blaasjes die worden aangeprikt.
In Nederland mag er tot 38 jaar maar één embryo per keer teruggeplaatst worden. Bij het terugplaatsen van meer embryo's is er een grotere kans op een meerlingzwangerschap. Als je van twee of meer kindjes zwanger bent, brengt dat risico's met zich mee. Artsen voorkomen dit daarom liever.
Een te strenge baarmoeder legt de lat voor embryo's te hoog: zelfs de beste embryo's mogen zich niet innestelen. Een lakse baarmoeder laat embryo's toe die eigenlijk niet aan de eisen voldoen. Dat laatste kan resulteren in een miskraam of problemen later in de zwangerschap.
IVF/ICSI behandeling succeskans
Van de patiënten die in 2020 begonnen aan een IVF of ICSI behandeling, kreeg ongeveer 87% een punctie en 77% een terugplaatsing. Ongeveer 32% van de patiënten werd zwanger (positieve zwangerschapstest) en 23% was doorgaand zwanger (minstens 10 weken na de punctie).
Een belangrijke preventieve actie in dat verband is de inname van foliumzuur, een voedingssupplement. Je begint daar best meteen mee zodra je het plan hebt om zwanger te worden. Onze manier van leven heeft een invloed op onze algemene gezondheidstoestand en dus ook op onze vruchtbaarheid.