In de Bokashi emmer fermenteer je uw eigen keukenafval door er wat van de bijgeleverde starter aan toe te voegen. Het afval rot niet. Draai dagelijks het kraantje open en verdun de vloeistof 1:200 om aan uw planten te geven.
Bokashi-starter wordt gemaakt van tarwezemelen waarin micro-organismen, zoals actieve bacteriën en schimmels, zitten. Die gaan het gft-afval te lijf waardoor rottingsprocessen op gang komen.
Deze toegevoegde micro-organismen uit de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT resten niet gaan rotten maar fermenteren. Hoelang duurt het maken van Bokashi met de Bokashi-keukenemmer? Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer duurt gemiddeld 2 weken.
Een wondermiddel voor je planten en je composthoop, gemaakt van je keukenafval. Past dus helemaal in de afvalvrije leefstijl. In deze blog leg ik uit hoe het werkt. Bokashi is uitgevonden door de Japanse professor Teruo Higa.
Zowel compost als bokashi zijn aan te merken als organische mest. Maar het wezenlijke verschil is dat compost al is omgevormd richting humus terwijl bokashi is geconserveerd en vervolgens dient als voedsel voor het bodemleven.
Bokashi maak je door je keukenafval of ander organisch materiaal dagelijks te verzamelen in een Bokashi-emmer. Elke dag voeg je daar een schepje Bokashi-starter aan toe, waarmee je het afbraakproces op gang brengt.
dosering: 2 theelepels (10ml) op 1 liter water en elke keer sproeien over het afval. U kunt Microferm gebruiken in het drinkwater van elk dier. De geadviseerde verhouding is 1 deel Microferm op 100 delen water. Ook kunt u het door het natvoer mixen of sprayen op het droogvoer.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
Leg op de bodem van de bovenste bak een laagje vochtige krantensnippers en een laagje compost of aarde. Dan een laagje goed verteerbaar gft-afval en je wormen. Afdekken met een laagje compost of aarde. Zet de wormenbak op een koele plek in de schaduw en gooi regelmatig wat nieuw gft in de bovenste bak.
Fermenteren is eenvoudiger en kwalitatiever dan composteren en dat doe je met het lichtjes besproeien van een verdunde oplossing van Effectieve Micro-organismen (1 op 10) op de paardenmest en deze daarna luchtdicht af te dekken met een plastic zeil.
Bokashisap is een soort superfood voor planten want het bevat voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Het is wel vrij zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het beste is om het afgetapte sap meteen te gebruiken.
Composteren in een kleine tuin met een compostvat
In een tuin tot 400 m² ga je aan de slag met een compostvat: Leg onderaan in je compostvat een laag van 15 cm luchtig bruin materiaal zoals stro en bladeren. Let erop dat je compost niet te nat wordt door te veel vers, groen materiaal toe te voegen.
Antwoord: Dat is moeilijk. Zo min mogelijk starter (= portemonnee), maar genoeg om de fermentatie te starten. Ik gebruik op zo'n klein pedaal emmertje een flinke vuist vol. Dan doe ik met een zak van 2 kg starter zo'n 6 tot 8 Bokashi-emmers.
Hoe werkt het? Je doet een laagje Bokashi starter in de emmer, daar bovenop leg je het fijngesneden afval dat je afdekt met een laagje starter. Dit herhaal je tot de emmer vol is, om hem vervolgens 10 dagen te laten rusten.
Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
Beperkt op de composthoop: grasmaaisel, bladeren van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg en magnolia, stro en zaagsel.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ... Composteren kan je leren!
De makkelijkste manier om de wormen uit de compost weg te krijgen is de volgende: Zet de bak met rijpe compost (de bak die je wilt oogsten) bovenop de wormentoren. Zet er een felle lamp op of zorg dat je wormenbak een tijdje in de zon staat. Friemel voorzichtig door de bovenste laag compost.
Microferm zijn Effectieve Micro-organismen (EM), kant en klaar voor gebruik. Het is een mengsel van actieve bacteriën, schimmels en gisten. De verschillende soorten EM hebben elk een specifieke taak en ze bevorderen onderling elkaars werking.
[Micro-organismen]: Microscopisch kleine, voornamelijk eencellige wezens die alle oppervlakken en habitats koloniseren. Effectieve Micro-organismen (EM) zijn een vloeibare mengcultuur, die uit melkzuurbacteriën, fotosynthesebacteriën en gisten bestaat.
Het is efficiënt omdat er geen energie (koolstof) en stikstof verloren gaat in het proces en dat is uitstekend voor ons klimaat. Maar daarnaast ondersteunen de micro-organismen die floreren tijdens de fermentatie ook het bodemleven.
Bokashi Strooisel (25 kg) – EMwinkel.nl – (EM) Effectieve Micro-organismen.
De afgelopen jaren zijn op veel plaatsen proeven gestart met zogenaamde Bokashi kuilen. Hierbij wordt vooral slootvuil en bermmaaisel verwerkt en gefermenteerd. In dit wordt groenafval in lagen ingekuild met toevoeging van micro-organismen, zeeschelpkalk en kleimineralen.
Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien. Met een wormenbak boots je dit na. Je stapelt drie identieke bakken op elkaar. In de middelste bak zitten de wormen en in de bovenste bak het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval.