Gezond broodbeleg bij diabetes Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus kan ook. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas. Geitenkaas light kan ook.
Verse groenten, zoveel als je wilt: komkommer, tomaat, sla of ui. Zorg ervoor dat de tomaat niet te nat is. Licht geroosterde groente, zoals paprika, courgette, ui, champignons. Fruit zoals plakjes appel, aardbei of banaan (als je het meeneemt voor later kun je het beter ter plekke pas snijden, dan blijft het lekker).
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Broodbeleg. Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren.
Warme maaltijden. Bouillon en heldere soep met groente, vlees of kip bevatten nauwelijks koolhydraten. Dit heeft geen effect op de bloedglucose. Is de soep gebonden met bloem, rijst, macaroni of bereid met veel vermicelli dan levert de soep 8 gram koolhydraten.
De meeste melkproducten bevatten lactose, dat is een soort suiker. Hier gaat je bloedsuikerspiegel dus van omhoog. De enige uitzondering is kaas, in harde kaassoorten zitten vaak geen koolhydraten of lactose.
Probeer cottage cheese, roomkaas of ricotta — als je zuivel kunt verdragen. Avocado. Smeer een eetlepel of twee rijpe avocado lichtjes op toast.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Voor mensen met diabetes is de aanbevolen portiegrootte ongeveer 28 gram per dag . Kies voor gewone, ongezouten pinda's of natuurlijke pindakaas zonder toegevoegde suikers of oliën. U kunt pinda's combineren met vezelrijke, koolhydraatarme voedingsmiddelen zoals groenten om de opname van koolhydraten te vertragen.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli. Een ontbijt dat eiwitten en vezels bevat is voor mensen met diabetes type 2 beter om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Pluck High Protein Diabetische Biscuit
PLUCK Diabetes is ontworpen voor mensen met diabetes of die vatbaar zijn voor diabetes. PLUCK Diabetes helpt extreme schommelingen in bloedsuiker te beheersen en is geschikt voor mensen met pijnklachten halverwege de maaltijd. PLUCK Diabetes biscuits zijn een smakelijke, knapperige en handige optie voor mensen met pijnklachten halverwege de maaltijd.
Margarine heeft een gezond vetprofiel, omdat het veel onverzadigd vet bevat en minder verzadigd vet dan boter. Dit kan helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.
Je kunt denken aan zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, en ga zo maar door. Experimenteer per baksel welke olie je het beste vindt passen. Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie.
Rijk, smakelijk en voedzaam, notenboters zoals amandel, cashew, pinda en tahini zijn uitstekende vervangers voor boter bij het bakken en koken . Ze helpen vocht in beslag en deeg vast te houden en geven uw gebakken goederen en andere gerechten een nootachtige smaak.
Achtergrondinformatie. Het gebruik van minstens één ei per dag ten opzichte van minder dan één ei per week hangt samen met een ongeveer 40% hoger risico op diabetes mellitus type 2. De inname van cholesterol uit eieren verhoogt per 100 mg per dag (een half ei per dag) het LDL-cholesterol met 0,050 mmol per liter.
1 bord gebonden soep (=8 gram koolhydraten) kunt u gebruiken in plaats van 1 aardappel. 1 bord maaltijdsoep (=16 gram koolhydraten) zoals bruine bonensoep, erwtensoep en linzensoep kunt u gebruiken in plaats van 1 aardappel en 1 portie groente of 1 sneetje brood met hartig beleg.
Fruit en groenten bevatten een goede mix van voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Andere snackopties zijn ongezouten noten en zaden, haverkoeken, rijstwafels, volkoren crackers of ongezoete yoghurt.
Om meer snacks zonder suiker te eten, vertrouw je op natuurlijk zoete voedingsmiddelen zoals vers fruit. Je kunt ook kiezen voor verschillende texturen zoals noten, zaden, volkoren granen, hummus, kaas, beef sticks en hardgekookte eieren om je eetlust te stillen en de behoefte aan zoetigheid in elk maaltijdplan te beteugelen.