Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak. Haal dus je kazen ongeveer 1 tot 2 uur op voorhand uit de koelkast zodat je ze op kamertemperatuur kan serveren.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Stel je schotel bij voorkeur samen met 1 à 2 kazen uit elk van deze categorieën: verse kazen zoals onze verse geitenkaas, verse kaas en smeerkaas met ham of peper. zachte kazen zoals onze brie, Belgische streekkazen en camembert. (half)harde kazen zoals onze abdijkaas, oude gouda en Franse emmentaler.
Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie: knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen.
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas. Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.
Een goede kaasplank bestaat uit verschillende soorten kaas met daarbij nog bijvoorbeeld walnoten, een dadelbrood, blauwe druiven en een zelfgemaakte chutney of druivenjam. Hierdoor is er voor iedereen wat wils. Koop deze kazen wel bij een kaasboer.
Zij vinden hun heil bij de neutraliserende werking van kaas. Dit eet je dus dus helemaal aan het einde van de avond. Daarbij schenken de Britten port bij hun kaas en is dat het laatste wat je op een avond moet proeven, dus dat mag niet worden verpest door de zoete smaak van een dessert er achteraan.
Verwen ook het oog. En versier je plank gerust met noten en/of vers en gedroogd fruit. Aardbeiden zijn bijvoorbeeld een goede zoete combinatie bij je kazen.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Prijs per persoon:
Voor 6 en meer personen: € 17.95. Voor 4 of 5 personen: € 18.95.
Je eigen kaasplankje samenstellen
Een kaasplankje als dessert is een leuke afsluiting van een feestelijk diner. Maar eet je een kaasplankje nu voor of na het dessert? Dat is een vraag die ik zelf regelmatig stel, maar het antwoord is: ervoor! Dus eerst de kaas en daarna sluit je af met zoet.
Die worden vaak bij kaas geserveerd, maar in de druif zit een stof die in combinatie met kaas gist in onze maag. Wilt u er toch een druif bij? Doe de druiven dan eerst 30 minuten in de over op 200 graden. De vruchtjes karameliseren dan en het stofje wat de gisting veroorzaak is er dan uit.
Zo worden kleine kaasjes net als een taart in punten gesneden. Ronde kazen worden vanuit het midden naar de rand gesneden en vierkante in plakken. Brie wordt in punten gesneden, en Roquefort wordt schuin afgesneden. En parmezaan wordt gesneden zoals deze breekt, in brokjes…
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Tip! Voor erbij serveer je: crackers met een smaakje, bijvoorbeeld LU oregano/zeezout vierkante toastjes, of Lavash crackers met sesamzaad. De neutrale kaas versterkt namelijk de smaken in de cracker. Daarnaast besprenkelen met een beetje honing werkt ook goed, want dit versterkt weer de smaken in de kaas.
Wist je dat er in Nederland gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar wordt gegeten? Nederlanders vinden kaas dus echt heel lekker!
Mix deze types (minimaal 4-5 verschillende kazen) en zorgt voor ongeveer 200g kaas per persoon als avondeten, de helft als apéro: Romige zachte kaas zoals een Camembert, Brie, Chaumes … Geitenkaas, eventueel met een smaakje bij zoals honing, kruiden, … Harde milde kaas, zoals Comté, oud Brugse.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Serveer je een kaasschotel als voor- of nagerecht, voorzie dan 75 à 100 gram per persoon. Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn.
Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past.