Klachten / symptomen tong- en mondbranden
Vaak nemen de klachten in de loop van de dag toe. Bij de meeste mensen zijn de klachten elke dag aanwezig. Dit kan wel maanden of zelfs jaren duren. Bij sommige mensen is het zo erg dat het alle plezier in het leven kan wegnemen.
Veel mensen hebben ook last van een droge mond of een afwijkende en soms geheel afwezige smaak. Ook tongbranden kan behandeld worden met het supplement Palmitoylethanolamide (PEA, als 400 mg capsules, drie maal daags een capsule, of 2 maal daags 2 capsules), of met andere supplementen, die ook wel samen ingezet worden.
Vaak verdwijnen klachten van tong- en mondbranden spontaan, maar soms kan het enkele jaren duren.
Een enkele maal lijkt de sensatie van een branderig gevoel in tong of mond te worden veroorzaakt door het gebruik van met name ACE-remmers, zoals captopril. Ook van nicotinezuuresters (nicorandil, acipimox, xantinolnicotinaat) en het conserveermiddel sorbinezuur is dit beschreven.
- Er zijn diverse aandoeningen van het mondslijmvlies die klachten van een branderig gevoel kunnen veroorzaken. - Oorzaken van mondbranden met zichtbare slijmvliesveranderingen zijn candidose, landkaarttong, mucocutane aandoeningen en stomatitis.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.
Tong- en mondbranden is niet besmettelijk, u kunt het dus niet op anderen overdragen.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Mondbranden betekent letterlijk een branderig gevoel in de mond. Soms zijn er alleen klachten aan de tong en dat heet tongbranden. Veel mensen tussen de 40 en 70 jaar hebben er last van. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor de klacht en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Een ontstoken gehemelte of verhemelte gaat vaak gepaard met een keelontsteking of ontstoken huig. Een andere mogelijke oorzaak van een ontsteking in het gehemelte is het herpesvirus. Verder kunnen ontstekingen in de mond ontstaan door roken of medicijngebruik, maar ook door bijvoorbeeld te heet (warm) voedsel.
Gerelateerd. Sommige mensen hebben dit brandige, pijnlijke gevoel alleen op hun tong. Dit wordt tongbranden of glossodynie genoemd. De term glossodynie wordt ook wel gebruikt wanneer er geen oorzaak gevonden kan worden voor een pijnlijke of branderige tong.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Stress staat in relatie tot problemen met het tandvlees, zoals bloedend tandvlees of beginnende tandvleesaandoeningen, door een aantal factoren. Ten eerste staat produceert het lichaam op het moment dat deze onder druk staat meer van het hormoon cortisol, welke een ontstekingsremmende functie heeft.
Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt.
Het slijmvlies van uw keel kan geïrriteerd raken door brandend maagzuur, prikkelende stoffen en/of droge lucht. Stoffen die uw keel kunnen irriteren zijn tabak (roken/meeroken), alcohol, koffie, pepermunt, drop en chocolade. Deze stoffen lijken verlichting te geven, maar kunnen juist irriteren.
Een ontstoken gehemelte of verhemelte gaat vaak gepaard met een keelontsteking of ontstoken huig. Een andere mogelijke oorzaak van een ontsteking in het gehemelte is het herpesvirus. Verder kunnen ontstekingen in de mond ontstaan door roken of medicijngebruik, maar ook door bijvoorbeeld te heet (warm) voedsel.
Burning Mouth Syndroom is een uiterst vervelende chronische pijn in de mond. De belangrijke kenmerken hiervan is een brandende tong en/of mondslijmvlies met vaak een metaalsmaak, bittere smaak of een droge mond. Naast het branderige gevoel kan er ook jeuk voorkomen of gekriebel in de mondholte.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Ontstoken tandvlees kan bloeden, roder dan normaal zijn en wat opgezet zijn. Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers.