Toelichting. Een datum wordt bij voorkeur als 14 april 2011 geschreven. De dag wordt als cijfer genoteerd, de naam van de maand wordt met kleine letters voluit geschreven en het jaartal bestaat uit vier cijfers. In een verkorte datumnotatie wordt de maand met een cijfer van 01 tot 12 weergegeven.
2 januari is de 2de dag van het jaar in de Gregoriaanse kalender.
In het Nederlands is de volgorde dag, maand, jaar; in Amerika maand, dag, jaar: 9/11/2001 is dan niet 9 november maar 11 september 2001.
De eenentwintigste eeuw
In eeuwaanduidingen heeft voluit schrijven van het rangtelwoord licht de voorkeur. Zestiende eeuw, negentiende eeuw, twintigste eeuw en eenentwintigste eeuw zijn het gebruikelijkst in een gewone tekst. Maar ook 16e/16de, 19e/19de, 20e/20ste en 21e/21ste eeuw komen geregeld voor en zijn goed.
De verschillende elementen van een datum zijn het jaartal, de maand en het dagnummer.
Het is het gebruikelijkst om een regel als 'Den Haag, 28 februari 2021' aan de linkerkant te zetten. Maar wie hem liever rechts plaatst, maakt zeker geen fout. Er bestaat een grote variatie in briefindelingen, maar de lay-out die tegenwoordig het vaakst wordt gebruikt, is de 'Amerikaanse indeling nieuwe stijl'.
Nieuwjaar wordt als een officiële benaming gezien voor 1 januari, dus dat schrijf je weer met een hoofdletter. Dat geldt dan weer niet voor nieuwjaarsdag, dat moet klein.
In brieven en in een lopende tekst heeft een notatie in cijfers en woorden de voorkeur: 9 augustus 2021. In de referentieregels van brieven is ook de volgende notatie in cijfers gewoon: 09.08.2021. Die notatiewijze wordt ook dikwijls gebruikt op affiches en in aankondigingen van evenementen.
Jaartal, dag en maand: (2021, 16 januari).
Het woord datum kent een Latijns en een Nederlands meervoud: data en datums. Voor de aanduidingen van dag-maand-jaar kunt u zowel datums als data gebruiken. In de betekenis 'gegevens' is echter alleen data juist; het woord data kent dan geen enkelvoud.
Driekoningen: Vrijdag, 6 januari 2023. Valentijn: Dinsdag, 14 februari 2023.
Schrijf de maanden met een hoofdletter. Een kleine letter wordt als een teken van ongeschooldheid beschouwd. Dus: January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December.
De datums worden weergegeven als, mm/dd/jjjj in de VS en als, dd/mm/jjjj buiten de VS, waar mm de maand is, dd de dag en jjjj het jaar is. De tijd wordt weergegeven als uu:mm:ss AM/PM, waarbij uu het uur is, mm minuten en ss seconden is.
Kort na het begin van de jaartelling kan desgewenst als 476 n. Chr. Datum geven we op met de naam van de maand voluit gespeld (zonder hoofdletter) 1 januari. Dus datumnotatie zoals 1 jan '90 en 01-01-90 (in de lopende tekst) is niet de bedoeling.
In het Engels volgt eerst de datum voluit geschreven, daarna de dag en vervolgens het jaartal. Bijvoorbeeld: August, 6th, 2020.
Als het gaat over een datum op de kalender (bijvoorbeeld 12 januari 2021), zijn de meervoudsvormen datums en data allebei correct. Datums is de gebruikelijkste vorm. De betalingen moeten op verschillende datums / data worden uitgevoerd.
De datum van vandaag is: Donderdag. 4 Januari 2024. 04/01/2024.
Schrijfwijze in cijfers Top
Als bij woorden als eerstegraads het (rang)telwoord in cijfers wordt weergegeven, komt er een koppelteken na het cijfer: 1ste-graads, 4e-rangs, 2de-hands, 24-uurs; 3de-jaarsstudent / 3de-jaars student, 1e-lijnszorg / 1e-lijns zorg, 3de-rangs soapacteur enzovoort.
Correcte weergaven zijn 1ste, 2de, 3de en 1e, 2e, 3e. De achtervoegsels ‐ste, ‐de en ‐e staan op dezelfde hoogte als het getal. Tussen de cijfers en de letters komt geen koppelteken. De weergave van rangtelwoorden in cijfers met gradentekens, zoals in 1°, 2°, 3°, is niet correct.
Er is geen harde regel voor het schrijven van getallen in cijfers of letters. De vuistregel is dat we in lopende tekst de getallen onder de twintig, de tientallen en de ronde getallen daarboven in letters schrijven.De andere getallen schrijven we doorgaans in cijfers.